Κώστας Τζαβάρας: Η πνευματική δημιουργία πάντα θα έχει ως κέντρο της τον δημιουργό

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ , αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας , στο συνέδριο του ΟΠΙ με θέμα: «Εθνικές Πολιτικές Συνεργασίας για την επιβολή δικαιωμάτων Πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μεταξύ δικαιούχων και παροχών υπηρεσιών ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ , τονίζοντας ότι:

«Έναυσμα για το συνέδριο αυτό αποτελούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί, οι δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων και η πολιτιστική βιομηχανία της χώρας μας από τη χρήση των έργων τους στο διαδίκτυο χωρίς την άδειά τους. Σήμερα, σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, αυτό το πρόβλημα αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς οι συνέπειές του είναι πολλαπλές.

Η πειρατεία είναι μια δυσάρεστη παρενέργεια του πολύ θετικού έργου που υλοποιείται στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες άλλαξαν τη ζωή μας, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία. Την ίδια στιγμή, οδήγησαν σε απαράδεκτα φαινόμενα, εξαιτίας της δυνατότητας δημιουργίας πολλαπλών φθηνών αντιγράφων, της ανωνυμίας του διαδικτύου, της χωρίς σύνορα λειτουργίας του και της αδυναμίας ελέγχου της διαστρέβλωσης του περιεχομένου για το ευρύ κοινό.

Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου , τόνισε ο κ. Τζαβάρας,  οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου κακοποίηση του αυτονόητου δικαιώματος των δημιουργών να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι το έργο τους. Η πνευματική δημιουργία πάντα θα έχει ως κέντρο της τον δημιουργό. Το συνέδριο αυτό αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας των δημιουργών και των δικαιούχων με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Στο πλαίσιό του θα τεθούν ζητήματα, θα συζητηθούν λύσεις και τα πορίσματά του θα μάς βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα σύνθετο σύγχρονο πρόβλημα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του».

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet