Κώστας Τζαβάρας: Την επομένη των εκλογών χρειάζεται ισχυρή Κυβέρνηση

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

«Στις εκλογές που έρχονται το μείζον είναι κυβερνηθεί ο τόπος με ασφάλεια , με σιγουριά και με αποτελεσματικότητα και να μη σκορπίσει το εκλογικό σώμα την προοπτική του σε μικρά κόμματα, τα οποία δυστυχώς δε διαθέτουν πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο  Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας με συνέντευξή του στην εφ. «ΠΑΛΜΟΣ», λέγοντας χαρακτηριστικά πως το διακύβευμα είναι αν ο τόπος θα κυβερνηθεί στη συνέχεια και στην προοπτική εξόδου από την κρίση, ή εάν θ’ αναγκαστούμε να περάσουμε σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας....

O βουλευτής Ηλείας εξάλλου αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει , προκειμένου όπως αναφέρει να συγκροτηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για να απελευθερωθεί η Πολιτική και η Κοινωνία , από τους αναχρονισμούς και τις αλλοιώσεις που επιφέρουν στη λειτουργία της δημοκρατίας τα καθιερωμένα στερεότυπα.

Όσον αφορά το Ν. Ηλείας ο κ. Τζαβάρας αναφέρει ότι πρωταρχικό είναι το πρόβλημα των συγκοινωνιακών υποδομών με κυρίαρχο έργο την «Ολυμπία Οδό» που θα φτάσει μέχρι τον Πύργο, τα λιμάνια Κυλλήνης και Κατακόλου με επίκεντρο την ανάπτυξη της κρουαζιεροπλοίας , καθώς και ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών υποδομών.

Η συνέντευξη 

Ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα για να περάσουμε στη Νέα Μεταπολίτευση;

Στο τέλος της Μεταπολίτευσης διαπιστώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι το δημοκρατικό πολίτευμα έχει επιβαρυνθεί με θεσμικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν τη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ως Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. έχω αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για να απελευθερωθεί η Πολιτική και η Κοινωνία από τους αναχρονισμούς και τις αλλοιώσεις που επιφέρουν στη λειτουργία της δημοκρατίας τα καθιερωμένα στερεότυπα. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξα εισηγητής από την πλευρά της Ν.Δ. σε πρόταση νόμου για την αναθεώρηση του ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών και των προσώπων που ασκούν υψηλά κρατικά αξιώματα.

Συγκεκριμένα με βάση τη γνωστή πρόταση του Αντώνη Σαμαρά , εισηγήθηκα στη Βουλή τον επανέλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων όσοι από το έτος 1974 μέχρι σήμερα ,έχουν θητεύσει ως πρωθυπουργοί , υπουργοί , αναπλ. Υπουργοί , υφυπουργοί , αρχηγοί κομμάτων , Γ.Γ. υπουργείων , δικαστικοί λειτουργοί , διοικητές ΔΕΚΟ , ιδιοκτήτες ΜΜΕ κλπ. , προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα’ αποκτήματα και γενικά η περιουσία τους , δικαιολογείται από τα νόμιμα εισοδήματά τους. Η πρόταση νόμου αυτή ψηφίστηκε και ήδη είναι νόμος του κράτους.

Δεύτερον έχω προτείνει και θεωρώ απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος , τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Τρίτον να καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και της ιδιότητας του υπουργού.
Τέταρτον να καταργηθούν όλες οι μισθολογικές απολαβές του βουλευτή και ν’ αντικατασταθούν από αποζημίωση που θα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης , κίνησης και λειτουργίας ενός στοιχειώδους γραφείου ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην εκδήλωση των καθηκόντων του . Χρειάζεται λοιπόν ν’ αυξηθεί το κύρος του βουλευτή και πλέον το αξίωμα το βουλευτικό πρέπει να έχει τιμητικό χαρακτήρα. Ο βουλευτής πρέπει να έχει το χρόνο ν’ ασχολείται και με το επάγγελμά του παράλληλα, ώστε να μην εξαρτά το βιοπορισμό του από τις κάθε είδους απολαβές που συνδέονται με την άσκηση του αξιώματός του και
Πέμπτον να ψηφιστεί νόμος εκτελεστικού Συντάγματος που θα ρυθμίσει την οργάνωση και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατοχύρωση διαδικασιών εσωκομματικής δημοκρατίας που θα διασφαλίζουν δημιουργική και αμφίδρομη σχέση μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων.

Πιστεύετε ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για τον τόπο μας και γιατί;

Η δανειακή σύμβαση , το κούρεμα του χρέους , τα μέτρα που περιορίζουν τις συμβάσεις και δημιουργούν για το λαό συνθήκες πολύ στενών περιθωρίων διαβίωσης, είναι πράγματι μια κακή επιλογή στην οποία προχωρήσαμε αφού η άλλη εναλλακτική (επιλογή) ήταν η ανεξέλεγκτη χρεωκοπία, δηλαδή η καταστροφή του τόπου. Μεταξύ δύο κακών αναγκάστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου να επιλέξει το μη χείρον.

Στις εκλογές λοιπόν που έρχονται το διακύβευμα είναι αν ο τόπος θα κυβερνηθεί στη συνέχεια και στην προοπτική εξόδου από την κρίση ή εάν κάτω από την επίδραση ανεύθυνων και ουσιαστικά απερίσκεπτων προτάσεων, θ’ αναγκαστούμε να περάσουμε σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας. Γι’ αυτό οι εκλογές που έρχονται έχουν καθοριστική σημασία και θα πρέπει ο λαός που πλέον έχει την ευθύνη να καθορίσει τις εξελίξεις να αποδείξει ότι μακριά από αγανακτήσεις, έστω κι αν είναι δικαιολογημένες, να βρει τη δύναμη δώσει τον τόνο και τον τρόπο που θα κυβερνηθεί ο τόπος τα προσεχή τέσσερα χρόνια.

Που θα ρίξει το κύριο βάρος της η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την είσοδο της χώρας μας στο ΔΝΤ;

Η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή , από την εποχή δηλαδή που η ανεύθυνη διακυβέρνηση του Γεωρ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου μας έβαλαν στη λογική του ΔΝΤ και του Μνημονίου 1, είχε με θάρρος και παρρησία καταγγείλει αυτές τις μεθοδεύσεις σαν λύσεις οι οποίες θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Η ύφεση η οποία από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει ο Αντ. Σαμαράς ότι θα θ’ αποτελέσει αποτέλεσμα των μέτρων του Μνημονίου 1 , όχι μόνο ήλθε και όχι μόνο έχει ουσιαστικά στεγνώσει την Ελληνική αγορά και βυθίσει την οικονομία στην κατάσταση της ασφυξίας την οποία ζούμε σήμερα, αλλά κυρίως απειλείται η ίδια η κοινωνική συνοχή του τόπου.

Η Ν.Δ. λοιπόν συνεχίζει τα όσα έχει εξαγγείλει και χωρίς ν’ αλλάξει απόψεις για τα ζητήματα αυτά , θα ρίξει το κύριο βάρος στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτό που είχε από το Ζάππειο 1 και 2 εξαγγείλει και μάλιστα χωρίς να έχει κανένα ενδοιασμό , το είχε προτείνει και στην κυβέρνηση Παπανδρέου η οποία όμως περί άλλα τύρβαζε… Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι για εμάς πρώτος στόχος και προτεραιότητα υψίστης σημασίας, γιατί μόνο μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ που θα προκύψει από αυτήν, θα καταπολεμηθεί πρώτον η ανεργία και δεύτερον θα μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, δηλ. ουσιαστικά θα δοθεί απάντηση δημιουργική και αποτελεσματική στα δεινά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος.

Πως θα ανακοπεί και θα αντιμετωπιστεί η ανεργία που και στην Ηλεία κυριολεκτικά «καλπάζει»;

Η ανεργία πράγματι είναι η πιο δυσμενής επίπτωση των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπαδήμου. Από την ύφεση που μεγεθύνει την ανεργία δεν θα μπορούμε να βγούμε σαν χώρα εάν όπως προείπα δεν εξασφαλίσουμε πόρους ανάπτυξης. Κυρίως θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες στο θέμα της απασχόλησης των νέων οι οποίοι απογοητευμένοι και αποκαρδιωμένοι παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς , σε μια εξαγωγή πλέον υψηλής κατάρτισης επιστημονικού προσωπικού το οποίο έχει ανάγκη η Ελλάδα πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι παιδιά μας και στα παιδιά μας οφείλουμε την υποστήριξη που μόνο ένας Έλληνας γονιός ξέρει και έχει μάθει να δίνει. Θεωρώ λοιπόν ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., θα πρέπει να ξεκινήσουν προγράμματα αναπτυξιακής προοπτικής που θα στοχεύουν την αύξηση της απασχόλησης των νέων από τις ηλικίες μάλιστα των 25-35 χρονών , όπου η ανεργία αγγίζει τα όρια του 50%. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα με όρους μεγαλύτερης ενίσχυσης και κινητροδότησης σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που όχι μόνο διατηρούν τις θέσεις εργασίας , αλλά υπάρχει και δέσμευση για την επαύξησή τους. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες θα δοθεί οπωσδήποτε η δυνατότητα και της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας.

Σε ποια βασικά σημεία θα δραστηριοποιηθείτε σαν κυβερνητικός παράγοντας για να βρεθεί ο νομός σε τροχιά ανάπτυξης;

Προσωπικά σ’ όλη μου τη διαδρομή ως βουλευτής Ηλείας δεν έπαψα ποτέ να επιδιώκω λύσεις για τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα του τόπου. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τα ασήμαντα και τα δευτερεύοντα και τα τριτεύοντα ζητήματα που μπορεί προς στιγμήν να έχουν κάποιο ενδιαφέρον , το οποίο όμως είναι πρόσκαιρο και δε βελτιώνει τη γενική εικόνα του νομού. Χρειάζεται λοιπόν μια πολύ συγκροτημένη και με όρους αναπτυξιακούς τοποθέτηση των προβλημάτων που έχει η Ηλεία και τα οποία δυστυχώς είναι διαχρονικά.

Πρωταρχικό είναι το πρόβλημα των υποδομών. Θα πρέπει επιτέλους ν’ αποκτήσει ο Ν. Ηλείας συγκοινωνιακή σύνδεση με τις άλλες περιοχές όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ε.Ε. Αυτό θα γίνει μέσω της ολοκλήρωσης της «Ολυμπίας Οδού» την οποία ήδη και σήμερα παρακολουθώ και είμαι σε θέση να πω ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επαναδραστηριοποιηθεί το εργοτάξιο που έχει οργανωθεί για την κατασκευή της και μάλιστα σε πρώτη φάση ο δρόμος θα φτάσεις μέχρι τον Πύργο. Αυτό τουλάχιστον μπορώ να το ισχυριστώ μετά από συνεννοήσεις που είχα πριν από λίγες ημέρες με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος μάλιστα είναι υπέρμαχος στο να φτάσει η «Ολυμπία Οδός» μέχρι την Αρχ. Ολυμπία.
Τα λιμάνια


Το δεύτερο είναι τα λιμάνια. Έχουμε δύο λιμάνια που εκ των πραγμάτων έχουν διαφοροποιημένη λειτουργία και γι’ αυτό και δεν έχουν αντίπαλα συμφέροντα. Το λιμάνι Κυλλήνης έχει εμπορευματικό χαρακτήρα , ενώ το λιμάνι Κατακόλου πλέον είναι το μεγαλύτερο κρουαζιεροπλοίας της χώρας, μετά τον Πειραιά. Ένα εκατομμύριο αλλοδαποί τουρίστες κάθε χρόνο έρχονται στην Ηλεία , μέσω αυτής της πύλης εισόδου και πράγματι είναι άδικο να μη διαθέτει το λιμάνι Κατακόλου τις στοιχειώδεις υποδομές που απαιτούνται να έχει ένα τέτοιο λιμάνι. Θα πρέπει όλοι λοιπόν να αγωνιστούμε ώστε να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον η μαρίνα Κατακόλου η οποία παρόλο που κάποτε η κυβέρνηση Σημίτη είχε εξαγγείλει και θεωρητικά είχε ολοκληρώσει , σήμερα κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι λειτουργεί μαρίνα στο Κατάκολο. ʼρα λοιπόν με βάση τροποποιημένο master plan θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για την άμεση υλοποίησή του (master plan), ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα το λιμάνι Κατακόλου εκσυγχρονιστεί προκειμένου να εκπληρώνει την αποστολή του.

Σε τρίτη προτεραιότητα θα πρέπει να μπουν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών υποδομών. Επιτέλους πρέπει να γίνει ένα σχέδιο συντήρησης των δικτύων άρδευσης του νομού από τον Πηνειό και τον Αλφειό. Θα πρέπει επίσης να στηριχτούν οι αναπτυξιακές προοπτικές που έχουν σχέση με την αξιοποίηση με αξιοπρεπή και ανταγωνιστικό τρόπο, της γεωργίας και του τουρισμού. Και τέλος θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να μιλάμε τη γλώσσα των υποσχέσεων που είναι ανέξοδες μεν και παραπλανητικές και μπορεί πρόσκαιρα να δημιουργούν μια ευχάριστη εντύπωση από το λαό, αλλά γρήγορα όμως δημιουργούν αποκαρδιώσεις και απογοητεύσεις. Η γλώσσα της αλήθειας επιτέλους πρέπει να γίνει η γλώσσα της πολιτικής. Θα πρέπει πάντα να θέτουμε τα προβλήματα για τα οποία ήδη υπάρχουν λύσεις. Δεν πρέπει να κυνηγάμε τεχνητούς παραδείσους και να υποσχόμαστε οι πάντες τα πάντα. Αυτή τη στιγμή ο τόπος έχει ανάγκη από έναν πολιτικό ρεαλισμό και κυρίως από έντιμους και ειλικρινείς πολιτικούς. Αυτό τουλάχιστον θα είναι το μάθημα που θα πάρουμε όταν θα έχει τελειώσει αυτή η δεινή δοκιμασία στην οποία όλοι συμμετέχουμε και είναι αυτή η περιπέτεια της κρίσης…


Πως βλέπετε μια πιθανή άνοδο του ποσοστού μικρών κομμάτων σε αυτές τις εκλογές;

Μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρατηρούμε να υπάρχει μια σύγχυση η οποία δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι πολίτες αυτού του τόπου αναγκάστηκαν σε πολύ λίγο χρόνο να υποστούν τόσο σκληρές εμπειρίες όσον αφορά τα εισοδήματα και τον τρόπο ζωής τους , με συνέπεια ο θυμός και η αγανάκτηση τους να είναι δικαιολογημένη.

Όμως σ’ αυτές τις πολύ κρίσιμες ώρες που η ιστορία του τόπου διέρχεται την πιο καθοριστική καμπή της , ο λαός θα πρέπει πάνω απ’ όλα παραμερίζοντας θυμό και αγανάκτηση ν’ αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Τα μικρά κόμματα χρειάζεται να λειτουργούν γιατί είναι κόμματα διαμαρτυρίας και καταγγελίας και γιατί πολλές φορές οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παίρνουν μέτρα ερήμην του λαού και ερήμην κοινωνικών ομάδων που πλήττονται κάθε φορά.

 Όμως ο τόπος χρειάζεται κόμματα εξουσίας. Όσο πιο δύσκολες είναι οι περιστάσεις που περνάμε , τόσο πιο αποτελεσματική και αποφασιστική θα πρέπει να είναι η διακυβέρνηση του τόπου. Τέτοια διακυβέρνηση μόνο τα μεγάλα κόμματα μπορούν να διασφαλίσουν , αφού βέβαια προηγουμένως έχουν διδαχθεί και από τα σφάλματά τους και κυρίως αφού προηγουμένως έχουν αναδιοργανωθεί και έχουν τουλάχιστον αλλάξει χαρακτήρα…

Στις εκλογές που έρχονται το μείζον είναι κυβερνηθεί ο τόπος με ασφάλεια , με σιγουριά και με αποτελεσματικότητα και να μη σκορπίσει το εκλογικό σώμα την προοπτική του σε μικρά κόμματα τα οποία δυστυχώς δε διαθέτουν πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, έχουν έντονη και λαϊκίστικη αντιμετώπιση , ενώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο λαός να μη δώσει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα.

Γιατί όπως είπε ο κ. Γιούγκερ, η Ευρώπη πράγματι έδειξε την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και με το κούρεμα και με το μεγάλο δάνειο των 130 δις αλλά και με τη μείωση του επιτοκίου στο Μνημόνιο 2 , διότι όπως ξέρουμε το επιτόκιο της πρώτης δανειακής σύμβασης που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου , ήταν πάνω από 5% ενώ τώρα είναι κάτω από 2,5%... Και να πουν προς τους Έλληνες , αφού εσείς πήρατε απόφαση να αποδεσμευτείτε από τις υποχρεώσεις σας , εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να σας επιδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας.

Και τότε τα πράγματα οδηγούν σε μία δεύτερη δυστυχώς, πιο σκληρή και ανεξέλεγκτη χρεωκοπία που θα απειλήσει ευθέως την κοινωνική συνοχή του τόπου. Προτού λοιπόν επιλέξουμε το θα σα λύση πολιτική , καλό είναι να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τον τόπο και κυρίως για να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την προοπτική του να ζήσουν σε μια κοινωνία, χωρίς κανένα όραμα και σκοπό.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet