Κώστας Τζαβάρας: «Να εξορθολογιστούν τα ποσοστά παρακράτησης για τη χορήγηση ενημερότητας»

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021

-Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών από τον βουλευτή Ηλείας

Τον εξορθολογισμό των ποσοστών παρακράτησης επί των εσόδων των επιχειρήσεων με ρυθμισμένες οφειλές στο Δημόσιο, κάθε φορά που ζητούν αποδεικτικό ενημερότητας, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι με τις υπάρχουσες διατάξεις χάνεται ο ευεργετικός χαρακτήρας του πρόσφατου νόμου 4738/2020, που προβλέπει τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο συγκεκριμένος νόμος έδωσε τη δυνατότητα στους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε τριψήφιο αριθμό δόσεων, μετά την κατάπτωση της εγγύησης και τη βεβαίωσή τους στην Εφορία, και αξιοποιήθηκε από πληθώρα επαγγελματιών στην Ηλεία, που είχαν λάβει τέτοιας κατηγορίας δάνεια εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς του 2007.

Ο Κώστας Τζαβάρας, όμως, σημειώνει πως οι διευκολύνσεις του νέου νόμου ακυρώνονται στην πράξη για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2018 και η οποία προβλέπει πολύ υψηλό ποσοστό παρακράτησης κάθε φορά που εκδίδεται  αποδεικτικό ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης ή του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εγκύκλιο του Γ.Γ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , κ. Πιτσιλή,  που εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2021, στο άρθρο 7 αναφέρεται ρητά ότι το ποσοστό παρακράτησης φτάνει στο 70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης έως και το 30% της ρυθμισμένης οφειλής, μειώνεται στο 50% αν έχει εξοφληθεί το συνολικό ποσό από 30% ως 50% και φτάνει κλιμακωτά στο 10% μόνο όταν η συνολική οφειλή έχει εξοφληθεί σε ποσοστό παραπάνω από 70%.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει πως καμία επιχείρηση δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τις οφειλές της και να αποκτήσει την αναγκαία ρευστότητα αν κάθε φορά παρακρατείται το 70%  των εσόδων της, το οποίο επί της ουσίας φτάνει στο 100% αν συνυπολογιστεί και η πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Προσθέτει δε, πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε μακροχρόνια ρύθμιση των οφειλών τους, δεν διαθέτει τη δυνατότητα να εξοφλήσει άμεσα το 70% της συνολικής οφειλής για να μειώσει το ποσοστό της παρακράτησης, κατά συνέπεια ο νόμος δεν επιτυγχάνει τον στόχο του, αφού οι επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν χωρίς έσοδα και αναπόφευκτα θα κινδυνέψει η λειτουργία τους.

Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθυμίζει ότι το άρθρο 203 του ν. 4820/201, που προβλέπει την παρακράτηση μόνο του 10% για ειδικές περιπτώσεις, δημιουργεί ασάφεια ως προς την ευρύτητα εφαρμογής και στην πράξη δεν υιοθετείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Τα ποσοστά παρακράτησης επί των εσόδων για τη χορήγηση ενημερότητας θεσπίστηκαν προ οκταετίας και διατηρήθηκαν για δημοσιονομικούς λόγους όλα αυτά τα χρόνια, συμπιέζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός τους, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η πανδημία περιορίζει τον κύκλο εργασιών τους και τα έσοδά τους. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης της υπερφορολόγησης, που είχε επιβάλει στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επανεξετάσει το ισχύον καθεστώς και θα το εξορθολογίσει», δήλωσε.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet