Επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας αναγορεύτηκε ο Κώστας Τζαβάρας

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας αναγορεύθηκε χθες επίτιμος πρόεδρος του ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, δεχόμενος την ίδια τιμή που έγινε πριν από λίγους μήνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που έχει ανακηρυχθεί προστάτης των νομικών της χώρας.

Η τελετή αναγόρευσης του Κώστα Τζαβάρα σε επίτιμο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Βρυνιώτης, κατά την διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του  το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου.

Μετά την ομιλία του προέδρου του Δ.Σ.Η. Δημητρίου Δημητρουλόπουλου, που εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους κρίνεται άξιος αυτής της τιμής ο Κώστας Τζαβάρας και συγκεκριμένα τόσο για την μέχρι σήμερα ευπρεπή και άψογη επαγγελματική διαδρομή του στο λειτούργημα του δικηγόρου όσο και για τη σημαντική συμβολή του στην κοινωνική, πολιτιστική καιπολιτική ζωή του τόπου.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι δικηγόροι κκ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος και Διονυσία Τζίνη, που έπλεξαν το εγκώμιο του τιμώμενου και μίλησαν για την αξία της αγωνιστικής και επιστημονικήςτου παρουσίας στο χώρο της δικηγορίας, αλλά εξέθεσαν και τις εξαιρετικές πτυχές της προσωπικότητάς του, της πνευματικής του καλλιέργειας και της ηθικής του ακεραιότητας χωρίς να παραλείψουν να αναφερθούν στην πολιτική και κοινοβουλευτική του δραστηριότητα ως πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ στην Ηλεία.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο τιμώμενος, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά και τους συναδέλφους του που παρευρίσκοντο στην εκδήλωση, για τη μεγάλη τιμή που απέδωσαν στο πρόσωπο του. Αναφέρθηκε εν συνεχεία στην αξία του δικηγορικού λειτουργήματος για την απονομή της δικαιοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στα 38 χρόνια του αγώνα μου για τη Δικαιοσύνη,μέσα από την ιδιότητα του συνηγόρου, πέτυχα να κάνω βίωμα μου καθημερινό το νόημα της φράσης του μεγάλου φιλοσόφου Βιτγκενστάιν“μιλώ σημαίνει μάχομαι με την έννοια του παίζω”»

.Ακολούθως εξήρε τη σπουδαιότητα του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη συμμετοχή του δικηγόρου στη δίκη, μετατράπηκε η κρατική λειτουργία της απονομής του Δικαίου σε Αγώνα. Για την έκβαση ενός δικαστικούαγώνα κρίσιμο κάθε φορά μέγεθος είναι η  επιστημονική και γλωσσική επάρκεια του συνηγόρου,η μαχητικότητα, ο ορθολογισμός και ηεντιμότητα του».

Τέλος, αναφέρθηκε στη δομική κρίση που πλήττει σήμερα τους δικαστικούς θεσμούς της χώρας, όπου εκτός από την πολυνομία, που σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνεται και από φλύαρες, αντιφατικές και ακατανόητες νομοθετικές ρυθμίσεις, το σύστημα έχει περιπέσει σε πλήρη αδυναμία ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών για παροχή προστασίας.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι οργανωμένα, ο καθένας ανάλογα με την αρμοδιότητα και την ευθύνη του. Οφείλουμε όμως πρώτα απ’όλα, πριν από κάθε πράξη, να σκεφτούμε και να σταθμίσουμε, να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε καίριες αλλαγές, που είναι ώριμες και εφικτές, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι η ζωή σε μια Πολιτεία χωρίς αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης, μετατρέπει την καθημερινότητα σε τυραννία».


 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet