Η Ηλεία

» Δήμοι - Ηλιδας - Αμαλιάδα

Γρήγορη μετάβαση :

Η Αμαλιάδα πήρε το όνομά της προς τιμήν της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία την επισκέφθηκε και διανυκτέρευσε εκεί το 1856. Μέχρι τότε ήταν ασήμαντη. Στους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε στην περιοχή ο οικισμός του ναού της Παναγίας της Πλατυτέρας, που επονομάζεται και Φραγκαβίλλας με την κατάληψη της περιοχής από τους Φράγκους. Στην βυζαντινή, περίοδο δημιουργείται ο οικισμός του Καλίτσα και επί Τουρκοκρατίας το Δερβή-Τσελεπή, έδρα τούρκου διοικητή. Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους δημιουργείται ο Δήμος Ελίσσης με έδρα το Δερβή - Τσελεπή και τους γύρω οικισμούς.

Το όνομα ο νέος Δήμος το πήρε από την μυθική Έλισσα, κέντρο επεξεργασίας πορφύρας των Φοινίκων, που βρισκόταν στις εκβολές του Ελισσαίου (Κουρλέσα) ποταμού. Ο εύφορος κάμπος αποτελούσε πόλο έλξης  κι έτσι εγκαταστάθηκε αρκετός πληθυσμός από τις ορεινές περιοχές των Καλαβρύτων, της Γορτυνίας , Βυτίνα.  Οι δυο οικισμοί Καλίτσα και Δερβή Τσελεπή ενώνονται  και η πόλη με ενιαίο πρόσωπο ονομάζεται Αμαλιάδα, ξεκινώντας τον νέο δρόμο της ανάπτυξής της (1885). Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν  και πολλοί πρόσφυγες  της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Κύρια πηγή πλούτου ήταν η σταφίδα ,παραγωγή που αντικαταστάθηκε μετά το την  δεκαετία 1960 με σύγχρονες και αποδοτικές καλλιέργειες πατάτας , καρπούζια , τομάτας κ.λ.π. καθώς το αρδευτικό έργο του Πηνειού αποτέλεσε κίνητρο αναβάθμισης των παραδοσιακών προϊόντων. Ακολούθως αναπτύχθηκαν και μεγάλες μονάδες τυποποίησης των αγροτικών πρϊόντων  κι έτσι βελτλιώθηκαν οι εξαγωγές  και η ανάπτυξη. Σε ένα άρτιο ρυμοτομικό σχεδιο έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες κτιριακές κατασκευές και Εμπορικά  πλέον χαρακτηρίζεται ως αναπτυσόμενη αγορά, βέβαια σε αυτό συνετέλεσε και  η λειτουργία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) που λειτουργεί από το έτος 2003 στην πόλη της Αμαλιάδας.

Ο πληθυσμός της Αμαλιάδας είναι 19.000 κάτοικοι ένω ο Δήμος συνολικά είναι 32.000 κάτοικοι. Στον πολιτιστικό τομεα χαρακτηριστικό  είναι το το κτίριο της Παπαχριστοπούλειου βιβλιοθήκης Αμαλιάδος , που διαθέτει πάνω από 16.000 τίτλους βιβλίων.Το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993. Τουριστικά λόγω της Αρχ. Ίλιδας και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται  με την πρωτοβουλία τοπικών φορέων, αποτελεί η Αμαλιάδα πολύπλευρο και μοναδικό  ενδιαφέρον. Ωστόσο ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για την  παραλία Κουρούτας που προσελκύει το παραθεριστικό ενδιαφέρον.


Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet