Η Ηλεία

» Δήμοι - Πηνειού - Γαστούνη

Γρήγορη μετάβαση :

Η Γαστούνη, που οφείλει το σημερινό της όνομα στον Γάλλο βαρόνο Γκαστόν, υπάρχει από τον 10ο αιώνα. Την εποχή της φραγκοκρατίας ήταν φέουδο, ενώ επί τουρκοκρατίας έγινε η πρωτεύουσα της Ηλείας.Ο Γάλλος συγγραφέας Α. Bon υποστηρίζει ότι πριν την Φράγκικη κατάκτηση υπήρχε πόλη, η Γαστούνη, που βεβαιώνεται από το Ναό της Παναγίας Καθολικής, πόλη βυζαντινή.Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η λέξη Γαστούνη βγήκε από τη γαλλική λέξη gatine που αναφέρεται σε ελώδη και άγονη γη και προσαρμόζεται στο έδαφος της Γαστούνης. Είναι ιστορικώς γνωστόν ότι η Γαστούνη υπήρχε κατά την Τουρκικήν κατάκτησιν και ότι δια των εγκαταστάσεων των Τούρκων ηύξησεν ο πληθυσμός της και έδωσε νέαν ζωήν εις τον συνοικισμόν.

Αν λάβουμε υπόψη μας τα χρόνια που έμειναν οι Τούρκοι, το ρόλο τότε της Γαστούνης και το ότι η περιοχή ήταν ένα εκτεταμένο έλος με πολύ υγρασία και βλάστηση ο όρος yastun= υγρή νύχτα έχει αρκετή αληθοφάνεια σε σχέση με όλες τις άλλες εκδοχές. 

 Η περιοχή αυτή με τα ανοικτά έλη είχε φεουδαλικό ενδιαφέρον λόγω της εύφορης γης . Πλουσιότατη βιβλιοθήκη είχε στη Γαστούνη ο Γεώργιος Σισίνης, όμως αυτή διηρπάγη από Ρουμελιώτες στον εμφύλιο πόλεμο (1824).Λιγοστά από τα βιβλία της, τα πιο πολύτιμα, διέσωσε ο σύμβουλος του Γκούρα Παναγ. Σοφιανόπουλος.  Οι γιοι του Γεωργίου Σισίνη Χρύσανθος και Μιχαήλ διδάχτηκαν αρχικά από τον γιατρό θείο τους Νικόλαο Χρ. Σισίνη και κατόπιν φοίτησαν στα σχολεία Γαστούνης.

Σήμερα ο παραγωγικός κάμπος της  Γαστούνης αποτελεί βασική πηγή  πλούτου , καθώς οι κάτοικοι ασχολούνται με σύγχρονες και οργανώμένες αγροτικές καλλιέργειες κυριως τομάτα , καρπούζια κ.λπ. αλλά υπάρχουν και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί σημαντικές βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών  προϊόντων .  Το σπουδαίο αρχιτεκτονικό κτίσμα ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Καθολικής δεσπόζει πάντα.

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet