Η Ηλεία

» Δήμοι - Αρχ Ολυμπίας - Αρχ. Ολυμπία

Γρήγορη μετάβαση :

Στη δυτική Πελοπόννησο , ανατολικά της πρωτεύουσας του νομού Ηλείας τον Πύργο και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων  ,μεταξύ της  κοιλάδας του ποταμού Αλφειού και του παραπόταμου Κλαδέου ,στους πρόποδες του Κρόνιου λόφου ευρίσκεται το  ιερό της αρχαίας Ελλάδας,η Αρχαία Ολυμπία, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, Δία. 

 Στην Αρχ. Ολυμπία γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός  με παγκόσμια ακτινοβολία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον πρώτο ηγεμόνα της περιοχής, τον ξακουστό Πέλοπα, και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.

Τα παλαιότερα ευρήματα στο χώρο της Ολυμπίας εντοπίζονται στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, , που χρονολογούνται περί  την (4η χιλιετία π.Χ.),και βρέθηκαν στο βόρειο πρανές του αρχαίου σταδίου.

Ίχνη κατοίκησης και των τριών περιόδων της Εποχής του Χαλκού έχουν εντοπισθεί στην ευρύτερη περιοχή της ʼλτεως και του Νέου Μουσείου. . Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, γύρω στο 1200 π.Χ., στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας εγκαταστάθηκαν οι Αιτωλοί, με αρχηγό τον Όξυλο, οι οποίοι ίδρυσαν το κράτος της Ήλιδας.

Περί τον  10ο-9ο αι. π.Χ. άρχισε να διαμορφώνεται η ʼλτις, το ιερό άλσος που ήταν κατάφυτο με αγριελιές, πεύκα, πλατάνια, . Τότε πιθανότατα καθιερώθηκε η λατρεία του Δία, ενώ η Ολυμπία από τόπος κατοίκησης έγινε τόπος λατρείας , μέσα στο ιερό δεν υπήρχαν οικοδομήματα, παρά μόνο η ʼλτις, που προστατευόταν από περίβολο, μέσα στον οποίο υπήρχαν μόνο βωμοί για τις θυσίες στους θεούς και ο τύμβος του Πελοπίου. Περί  το 776 π.Χ. προς τιμή του Δία αναδιοργανώθηκαν οι αγώνες, από τον Ίφιτο, βασιλιά της Ήλιδας, από τον Κλεοσθένη της Πίσας και τον Λυκούργο της Σπάρτης, οι οποίοι θέσπισαν και την ιερή εκεχειρία και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια

Στην Αρχαϊκή εποχή  οικοδομήθηκαν τα πρώτα μνημειακά κτήρια, ο ναός της Ήρας, το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο, οι θησαυροί και το πρώτο στάδιο. Η ακμή του ιερού συνεχίσθηκε και στην κλασική εποχή, όταν κτίσθηκε ο γιγάντιος ναός του Δία (470-456 π.Χ.

. Κατά την Ελληνιστική εποχή συνεχίσθηκε η ανέγερση οικοδομημάτων ,όπως το γυμνάσιο και η παλαίστρα κ.λ.π , αλλά το ιερό λεηλατήθηκε, προκειμένου τα εξαίρετα αφιερώματα να κοσμήσουν ρωμαϊκές επαύλεις.

Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄, απαγόρευσε οριστικά την τέλεσή τους, ενώ επί Θεοδοσίου Β΄, επήλθε η οριστική καταστροφή του ιερού (426 μ.Χ.). Στα μέσα του 5ου αι. μ.Χ. αναπτύχθηκε μικρός χριστιανικός οικισμός, και το εργαστήριο του Φειδία μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Δύο μεγάλοι σεισμοί, το 522 και 551 μ.Χ. προκάλεσαν την οριστική καταστροφή του ιερού και  κατέρρευσαν , μεταξύ άλλων και ο ναός του Δία.

Στη συνέχεια  από τις πλημμύρες των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου και από τις κατολισθήσεις επιχώθηκε η Ολυμπία   και μόλις το 1766 εντοπίσθηκε η θέση του αρχαίου ιερού.

Η πρώτη ανασκαφή  διεξήχθη το 1829 από τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή . Αποκαλύφθηκε  μέρος του ναού του Δία και τμήματα των μετοπών , αρκετά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου. Η συστηματική έρευνα του ιερού άρχισε το 1875 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο .

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet