Η Ηλεία

» Δήμοι - Ανδρίτσαινας-Κρεστένων - Ανδρίτσαινα

Γρήγορη μετάβαση :

Η Ανδρίτσαινα είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ολυμπίας. Πατρίδα πολλών επιφανών αγωνιστών και πρωτεργατών της Επανάστασης του 1821 και γενέτειρα του μεγάλου Ελληνα πολιτικού Αθανάσιου Κανελλόπουλου .Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο όρος Μίνθη μόλις μισή ώρα απο την Καρύταινα, και διατηρεί  το παραδοσιακό της χρώμα στα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα γραφικά σοκάκια, τα παλιά αρχοντικά με τις ξύλινες αυλόπορτες, τις πέτρινες καμάρες και τα ξύλινα χαγιάτια.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, εκτός απο την πανέμορφη θέα, τον πετρόχτιστο ναό του Αγίου Νικολάου χτισμένου το 1822, το νεότευκτο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου που αναδεικνύει το παρελθόν της Ανδρίτσαινας . Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1981 ύστερα από πρωτοβουλία του εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών στην αρμοδιότητα του οποίου και υπάγεται. Δημιουργήθηκε με σκοπό να διασωθεί και παράλληλα να προβληθεί το παραδοσιακό υλικό της Ανδρίτσαινας. Είναι δε χαρακτηριστικό και πρέπει να τονισθεί ότι το υλικό προέρχεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από την Ανδρίτσαινα.

Στεγαζόταν για όλα αυτά τα χρόνια σε ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό και είναι στην τελική διαδικασία μεταφοράς του στο τριώροφο αρχοντικό των κληρονόμων Γ. και Ρ. Κανελλοπούλου, το οποίο δώρισε μαζί με τα υπάρχοντα σ` αυτό σκεύη και έπιπλα η τελευταία απόγονος της οικογένειας.

Στο κέντρο της Ανδρίτσαινας  είναι η γραφική πλατεία σκεπασμένη με πλατάνια και με όμορφη θέα. Απέναντί της βρίσκεται η "Τρανή Βρύση", χτισμένη το 1724 ,μια απο τις πλέον καλοδιατηρημένες βρύσες της Πελοποννήσου. Η  Ανδρίτσαινα αναπτύχθηκε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας στον 12ο-13ο αιώνα .. Κατά την επανάσταση του 21 διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κάηκε το 1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Στην είσοδο του χωριού, στεγάζεται η περίφημη βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, μιας από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας , η οποία έγινε το 1840 με δωρεά του Ανδριτσάνου Αγαθόφρωνος Νικολόπουλου, . Διαθέτει σπάνιες εκδόσεις ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και χειρογράφων από τον 16ο, μέχρι τον 17ο αιώνα, έγγραφα του απελευθερωτικού αγώνα και λαογραφική συλλογή. Σε απόσταση  (14 χιλ.), από την Ανδρίτσαινα στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα.

 Πέραν τούτων στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχές όπως τα φαράγγια του Λούσιου, του Αλφειού, της Νέδας, του Μυλάονα, του Κλαδέου .Η σημερινή δημοτική αρχή καθώς οι φορείς της περιοχής  και οι ετεροδημότες δραστηριοποιούνται στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής , αξιοποιώντας προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού, αγροτουρισμού κ.λ.π για την βελτίωση των εισοδηματικών  δεδομένων .

Σύμφωνα με την τελευταία απογραγφή του 2001 η Ανδρίτσαινα είχε 663 κατοικους μαζί με τους οικισμούς Κάρμιο ( 22 ) Μυλοι ( 46 )  Συκιές (  20)  και η κύρια ασχολεία την κατοίκων είναι η κτηνοτροφεία και η γεωργία.

 

 

 

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet