Κώστας Τζαβάρας: Με νομοθετική ρύθμιση λύθηκε το πρόβλημα των Σαμαρέϊκων

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

 

Έπειτα από δεκαετίες αγώνων ικανοποιήθηκε το αίτημα των κατοίκων των περιοχών Σαμαρέϊκα Ηλείας και Νιφορέϊκα Αχαΐας, σχετικά με την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους στο Κτήμα Μανωλάδας. Με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Αχαΐας Θανάσης Νταβλούρος και η οποία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και έγινε δεκτή, ανακαλούνται οι διοικητικές πράξεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με τις οποίες το 2004 και το 2012 είχαν κηρυχθεί ως αναδασωτέα 561 και 242 στρέμματα αντίστοιχα του αναδασμού του Κτήματος Μανωλάδας, προφανώς εκ παραδρομής, εφόσον στην εν λόγω περιοχή οι γαίες ουδέποτε είχαν δασικό χαρακτήρα. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση ανακαλούνται πλέον και τα σχετικά πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης που είχαν εκδοθεί.

Είναι προφανές ότι οι εν λόγω εκτάσεις δεν υπήρξαν ποτέ δασικές, εφόσον με βάση τις έννοιες και τον σκοπό περί αναδασμού, όπως ορίζεται στα άρθρα 1 και 2 του Ν. 674/1977 «Αναδασμός-Γεωργικές εκμεταλλεύσεις», αυτές αποτελούν έγγειο ιδιοκτησία με σκοπό την γεωργική παραγωγή και κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Χρόνιες αβλεψίες της Διοίκησης οδήγησαν τους κατοίκους των περιοχών σε απόγνωση και ανασφάλεια σχετικά με τις περιουσίες τους, δεδομένου ότι από τις ανακληθείσες διοικητικές πράξεις επικρεμόταν το φάσμα της βίαιης εκρίζωσης από τον κλήρο των προγόνων τους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Πλέον ρυθμίζεται μια ουσιαστική αδικία και ένα σοβαρό πρόβλημα διοικητικής αρρυθμίας και κακοδιοίκησης, που τροφοδοτούσε δίκες, έριδες, προστριβές και συνεχείς παραστάσεις στις Αρχές. Η ανάκληση των επαχθών διοικητικών πράξεων προσφέρει πλέον την δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα με όρους κοινωνικής ειρήνης και δικαιοσύνης.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet