Κώστας Τζαβάρας: Ο Καραμανλής μπορεί να ενώσει

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο πρώην υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως έχει σημασία να είναι ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την ενότητα. Τέτοιο πρόσωπο θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή.

Κύριε Τζαβάρα, είχατε επισκεφθεί την Αμφίπολη; Τι γνωρίζατε σχετικά; Τι κινήσεις είχατε κάνει ως υπουργός Πολιτισμού;

Το 2013 φίλοι από τη Βόρεια Ελλάδα με ενημέρωσαν ότι γίνεται μια ανασκαφή στον λόφο Καστά των Σερρών. Αυτός που με παρακίνησε ένθερμα ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος με ενημέρωσε μάλιστα ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε προχωρήσει στη χρηματοδότηση των ανασκαφών, αλλά δεν υπήρχε περαιτέρω περιθώριο και διαφαινόταν ο κίνδυνος της διακοπής των εργασιών. Από πληροφορίες που προσπάθησα να συλλέξω για τη σπουδαιότητα του μνημείου, έπαιρνα αντιφατικές απαντήσεις. Ετσι, αποφάσισα να ανεβώ ο ίδιος στην Αμφίπολη. Συνοδευόμενος από τον Απ. Τζιτζικώστα και τον τότε υπουργό κ. Καράογλου, συναντήσαμε την κυρία Περιστέρη, η οποία μας οδήγησε στο μνημείο. Την εποχή της επίσκεψής μου είχε αποκαλυφθεί η περιφέρεια του κυκλικού περίβολου, εκτός από 50 μέτρα που υπολείπονταν για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή γύρω από το ταφικό μνημείο. Η αρχαιολόγος είπε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό.

Πόσα λεφτά έλειπαν τότε;

Για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή όλου του περίβολου χρειάζονταν 50.000 ευρώ. Αμέσως έδωσα εντολή, εκταμιεύθηκε το ποσό και διαβεβαίωσα την κυρία Περιστέρη ότι μέχρι να φτάσει στο εσωτερικό του μνημείου, το υπουργείο αναλαμβάνει πλήρως τη χρηματοδότηση της ανασκαφής. Αισθάνομαι δικαιωμένος και όλοι όσοι πίστεψαν σε αυτό. Η άποψή μου είναι ότι η ολοκλήρωση των ανασκαφικών ερευνών θα πλούτιζε τη γνώση μας για τον αρχαίο κόσμο και θα πήγαινε ένα βήμα πιο πέρα την εθνική μας αυτογνωσία, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία μας απέναντι σε εκείνους που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πιστεύετε ότι πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά;

Οι αντιθέσεις μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχουν αρθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό! Με δεδομένο πως σε εποχές κρίσης τα άκρα είναι αυτά που απειλούν την κοινωνία και τη Δημοκρατία, έχουμε υποχρέωση να επιλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον που θα συμβολίζει την ενότητα. Διχαστικές λογικές δεν χωρούν πλέον. Πρέπει να περάσουν μπροστά άνθρωποι με πνευματική ακτινοβολία και πολιτική σύνεση. Οποιοσδήποτε επιφανής Ελληνας μπορεί να είναι κατάλληλος. Ο Καραμανλής, με το όνομά του, με την πορεία του και με δεδομένο ότι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος, είναι μία τέτοια προσωπικότητα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες αντίστοιχες.

Συμφωνείτε με την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας;


Η Ν.Δ. έχει συμπεριλάβει στις διατάξεις την εκλογή Προέδρου από τον λαό. Εχω επιφυλάξεις ωστόσο. Οσες φορές στο πλαίσιο του ίδιου πολιτεύματος υπήρχαν δύο πόλοι εξουσίας, που προήρχοντο από τη λαϊκή εντολή, δημιουργούνταν προβλήματα. Οταν έχουμε εκλεγμένο πρωθυπουργό και εκλεγμένο Πρόεδρο από τον λαό, έχουν και οι δύο άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση. Αν προκύψει διαφωνία μεταξύ τους, κλονίζεται το πολίτευμα.

Είστε υπέρ της διεξαγωγής ενός συνεδρίου της Ν.Δ. και με ποιους όρους;

Η κρίση έχει οδηγήσει σε αναθεωρήσεις πολλών δεδομένων και έχει προκαλέσει, αν θέλετε, και μια κρίση ιδεολογικής ταυτότητας σε όλα τα κόμματα. Υπάρχουν κόμματα τα οποία σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδεολογικό τους εαυτό της προηγούμενης δεκαετίας, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η Ν.Δ. έχει ταυτότητα. Εκεί, όμως, πρέπει να προσέξουμε γιατί βλέπω τελευταία να γίνονται συζητήσεις για να έρθουν στο κόμμα διάφοροι, οι οποίοι, όπως απεδείχθη, δεν ευτύχησαν ιδεολογικά και πολιτικά σε τίποτα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε πιο πολύ στον χώρο του Κέντρου, γιατί θεωρώ ότι όσο η Ν.Δ. φεύγει προς τα δεξιά μεγεθύνεται το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής.

Αρα, μιλάτε για ένα συνέδριο με ιδεολογικούς όρους και στροφή προς το Κέντρο.

Βέβαια. Γιατί το Κέντρο δικαιώνεται από τις εξελίξεις, όπως το είχε πει και ο Κώστας Καραμανλής. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της ισορροπίας του Κέντρου. Είναι η δημοκρατική δύναμη της ευθύνης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που είναι αντίθετη με κάθε ακραία λογική.

Σε αυτό το συνέδριο θα πρέπει να γίνει ένα κάλεσμα στα στελέχη τα οποία έχουν φύγει, όπως είναι ο κ. Καμμένος, ο κ. Ζώης και ο κ. Πολύδωρας;

Η ονομαστική πρόσκληση στα στελέχη δεν έχει νόημα. Σκοπός μας πρέπει να είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι η ιδεολογία μας, η φυσιογνωμία του κόμματος πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί να αγκαλιάσει εκείνους που έφυγαν. Είναι η δύναμη της μεσότητας με την αριστοτελική έννοια, οι φιλελεύθεροι, οι άνθρωποι με τις δημοκρατικές ευαισθησίες. Οι άνθρωποι που έχουν μια θεσμική προσέγγιση των πραγμάτων. Αυτοί που καταγγέλλουν τον πελατειακό τρόπο άσκησης της πολιτικής. Αυτοί που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και βλέπουν ξαφνικά τη Ν.Δ. να στρέφεται προς τα δεξιά και αυτό τους τρομάζει. Οσον αφορά τα πρόσωπα, δεν μπορεί ο καθένας να έρχεται στη Ν.Δ. διαπραγματευόμενος την είσοδό του με όρους προσωπικούς, σε ένα κόμμα το οποίο εγκατέλειψε. Πρέπει να γίνει μια πανστρατιά, που θα απευθύνεται σε κάθε πολίτη.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet