Κώστας Τζαβάρας: Ανέλαβε τη σύνταξη συμπληρωματικής διάταξης για την κατοχύρωση του έργου Πάτρα-Πύργος

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013

Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου διεξάγεται η συζήτηση της «Κύρωσης των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων », συμμετείχε, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έκανε παρέμβαση στην Επιτροπή για να συμπεριληφθούν σοβαρές διευκρινίσεις στο άρθρο 5 της σύμβασης .

Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας ανέλαβε να συντάξει την σχετική συμπληρωματική διάταξη ώστε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί η δημοπράτηση του έργου στο τμήμα Πάτρα- Πύργος. Η παρέμβαση αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά και έγινε μάλιστα αποδεκτή από τον Υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ειδικότερα ο κ. Τζαβάρας ανέφερε:

«Η αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας στη σύμβαση του Δημοσίου με τους παραχωρησιούχους για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, δεν θα αφήσει ένα κοινωνικό τραύμα πίσω της εφόσον διαμορφωθεί η διάταξη του άρθρου 5 με λεπτομερές περιεχόμενο και με σαφή αναφορά στα εξής σημεία:

1ον Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου Πάτρα- Πύργος.

2ον : Ρητή πρόβλεψη ότι δεν χρειάζονται για την δημοπράτηση του έργου νέες εγκρίσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, νέες άδειες και γενικά κάθε διοικητική πράξη που απαιτείται για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου δεν θα επαναληφθεί , ώστε μέσα στο α΄εξάμηνο του 2014 να δημοπρατηθεί το έργο και να εκτελεστεί παράλληλα ή ταυτόχρονα με το τμήμα Κόρινθος- Πάτρα.

3ον : Σαφής αναφορά στην επιστολή της Επιτροπής της ΕΕ και της αρμόδιας Γενικής Δ/νσης Regio στην οποία υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση του έργου από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.

Υπό αυτούς τους όρους θεωρώ ότι καλύπτεται το κενό που αφήνει η απένταξη του τμήματος Πάτρα- Πύργος από την αρχική σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και μάλιστα με όρους τέτοιους που να διασφαλίζουν την εκτέλεσή του, αφού εάν έμενε η αρχική σύμβαση παραχώρησης, το τμήμα Πάτρα- Πύργος είναι βέβαιο ότι όπως προβλεπόταν, θα ξεκίναγε σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση του Κόρινθος- -Πάτρα.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet