Κώστας Τζαβάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμποποεί το όπλο του Κοινοβουλευτικού έλεγχου, ως ένα όπλο «κρότου» «λάμψης»

Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013

Στo πλαίσιo συζήτησης στη Βουλή για την  «Πρόταση  Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης».  που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ , μιλώντας ο κ. Τζαβάρας, είπε , χρησιμοποιείτε το κορυφαίο όπλο του Κοινοβουλευτικού έλεγχου, ως ένα όπλο «κρότου» «λάμψης»

Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά σήμερα μας φέρνετε στο Βήμα για να συζητήσουμε ένα κείμενο που καταθέσατε και το οποίο φιλοδοξεί να έχει τον τίτλο «Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης».

Μην μου πείτε, όμως, ότι κι εσείς δεν αισθάνεστε κάποια συστολή όταν αυτό το κείμενο της δυσπιστίας δεν έχει να παραθέσει παραπάνω από τεσσεράμισι αράδες. Αυτές οι τεσσεράμισι σειρές, τουλάχιστον, θα περίμενα να είναι και σύμφωνες με τον Κανονισμό της Βουλής και σε κάθε περίπτωση να υπηρετούν τη δημοκρατική νομιμότητα, έτσι όπως την προσδιορίζει το Σύνταγμα και το καταστατικό κείμενο που διέπει τις λειτουργίες του Σώματος. Γιατί το άρθρο 142 ορίζει ότι σε αυτήν την πρόταση που είναι γραπτή και ονομάζεται «πρόταση δυσπιστίας» υποχρεούνται αυτοί, οι οποίοι την υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής, να περιλάβουν σαφώς τα θέματα της συζήτησης.

Τα θέματα της συζήτησης οπωσδήποτε δεν μπορεί παρά να έχουν σχέση με την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την Κυβέρνηση. Δηλαδή, δεν μπορεί παρά να σχετίζονται με την αναφορά, την επίκληση και την κριτική πράξεων ή παραλείψεων της Κυβέρνησης που έχουν σχέση με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές καθορίζονται από το Σύνταγμα.

Και εδώ, βεβαίως, επισήμανε ο κ. Τζαβάρας ,οποιοσδήποτε έρχεται για να σας απαντήσει, αισθάνεται μία αμηχανία. Δεν ξέρει εάν πραγματικά σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνεται, μία υπό την έννοια που την εξέθεσα, πρόταση δυσπιστίας ή αυτό είναι ένα πρόσχημα για να γίνει μια γενικευμένη συζήτηση για ό,τι έχει κάνει ή ό,τι δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, τα οποία βεβαίως τα αντιμετωπίζετε υπό το πρίσμα των δικών σας επιδιώξεων, που ασφαλώς και είναι θεμιτές στην έκταση και στο βαθμό που επιχειρούν εντός του πολιτικού πεδίου, να προκαλέσουν μεταβολή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, τέτοια που να σας δώσει το δικαίωμα κάποτε να αναλάβετε να κυβερνήσετε αυτόν τον τόπο.

Όμως, εάν είναι πράγματι στις προθέσεις σας να μετατρέψετε αυτόν τον τόπο με εκείνες ακριβώς τις προδιαγραφές που απαιτείται να έχει σεβαστεί η Κυβέρνηση, δηλαδή εάν ως παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας θεωρείτε ότι ανέλαβε η αστυνομία και ο εισαγγελέας να επιβάλουν τη νομιμότητα, να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα μέσα σε ένα δημόσιο χώρο, δυστυχώς θα σας πω , τόνισε ο κ. Τζαβάρας , ότι άτι τέτοιο δεν προσφέρει παρά κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία.

Διότι, ουσιαστικά, δεν μας κατηγορείτε για τίποτα άλλο παρά για το ότι ενσωματώσαμε ένα χώρο που ήταν δημόσιος και είχε οριστεί, είχε κατασκευαστεί, προκειμένου εκεί να ασκείται η δημόσια υπηρεσία της δημόσιας τηλεόρασης. Μας κατηγορείτε, επαναλαμβάνω, γιατί τον ενσωματώσαμε στη δημοκρατική νομιμότητα, καταργώντας αυτήν την εντελώς αυθαίρετη, αυτόνομη ίδρυση ενός θύλακα που δεν υπέκειτο σε καμιά δημοκρατική εξουσία.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, είπε ο κ. Τζαβάρας ,θεωρώ ότι χρησιμοποιείτε το κορυφαίο όπλο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που είναι πράγματι η πρόταση δυσπιστίας, ως ένα όπλο «κρότου» και «λάμψης» που, τουλάχιστον, σε αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή η δημοκρατία δεν το είχε ανάγκη αλλά ούτε κι εσείς οι ίδιοι θα είχατε την ευκαιρία να πλήξετε την Κυβέρνηση, αφού σε αυτό το κείμενο δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνετε αυτά που συστηματικά κάθε φορά στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου επιμένετε να λέτε εναντίον της Κυβέρνησης. Δεν θα σας κουράσω, αλλά, νομίζω ότι χρησιμοποίησα το λόγο για να εκφράσω και τις δικιές σας σκέψεις αρχικά εναντίον αυτών των φαινομένων που πλήττουν τη δημοκρατία μας.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet