Κώστας Τζαβάρας: Κανονικά θα λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Κανονικά θα λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα ήθελα να αποκαταστήσω μια φημολογία, που έχει αναστατώσει τις τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι αληθές και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι δεν έκλεισε ποτέ κανένα μουσείο, εκτός από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Σήμερα λοιπόν και όλο το τριήμερο θα λειτουργούν κανονικά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας. Θεωρώ υποχρέωσή μου να το δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, γιατί δημιουργήθηκε μια ανησυχία η οποία δρα διαβρωτικά και δημιουργεί αναστατώσεις στον τομέα του τουρισμού, που αυτή την εποχή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης ώστε να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στην οικονομία» τόνισε ο κ. Τζαβάρας.

Ο κ. Τζαβάρας είπε ότι προκλήθηκε πολύ μεγάλη αναστάτωση, σε σημείο να γίνει ερώτηση, μέσω εγγράφου, της ομοσπονδίας τουριστικών επιχειρήσεων για το αν πρέπει να ακυρώσουν ταξίδια και επισκέψεις στη χώρα, ακόμα και αναφορά στη ιστοσελίδα του Spiegel ότι η Ακρόπολη θα είναι κλειστή.

«Ούτε έκλεισε ποτέ ούτε πρόκειται να κλείσει η Ακρόπολη. Θεωρώ ότι και οι εργαζόμενοι, των οποίων τα δικαιώματα σέβομαι, έχουν με τον τρόπο τους αντιληφθεί ότι μνημεία σαν την Ακρόπολη θα πρέπει να τα εξαιρέσουμε από το πεδίο πολιτικών ή συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι μέχρι στιγμής δεν έχουν βάλει θέμα που να έχει σχέση με τη λειτουργία της Ακρόπολης ή των άλλων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Όσο για το προσχέδιο του Οργανογράμματος, ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων έχουν λάβει το τελικό σχέδιο των προτάσεων που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού για την αναδιοργάνωση του ενιαίου υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όσον αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους εργαζόμενους στα έργα του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής - Στερεάς και Νήσων, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι ο θέμα λύθηκε.

«Καταθέσαμε τροπολογία και εκεί υπάρχει διευκρίνιση ότι στα έργα αυτεπιστασίας δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό νομιμοποιεί τις μέχρι σήμερα προσλήψεις και καταβολές χρημάτων που έχουν γίνει για τη μισθοδοσία αυτών των προσώπων. Και κατά πάσα πιθανότητα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δεχτεί να ισχύσει το ίδιο και στο μέλλον, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που υπάρχει εξαίρεση για τα έργα που εκτελούν με αυτεπιστασία οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε.

Για το κύριο αίτημα των εργαζομένων, που είναι η διεκδίκηση αυτόνομου ΥΠΠΟ, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι αν και σέβεται την άποψή τους «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νομοθεσία η οποία έχει ενώσει τα δύο υπουργεία και οι προτάσεις που μας ζητούνται είναι προτάσεις στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του ενιαίου. Αυτό είναι το αντικείμενο προς διαβούλευση και συζήτηση. Εγώ δεν μπορώ να θέσω κάτι που δεν έχει νόμιμη υπόσταση».

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet