Κώστας Τζαβάρας: Επιδιώκουμε να κάνουμε τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη πιο εξωστρεφή

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη Τύπου ,που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη ,παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας  σχετικά με  το έργο της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης .

Εντός του προσεχούς Μαρτίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία για την υλοποίηση του έργου επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης τόνισε ο κ. Τζαβάρας και σε όλη τη διάρκεια των εργασιών και μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων το Δεκέμβριο του 2015 «η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα είναι αδρανής».

Αντίθετα, όπως σημείωσε ο κ. Τζαβάρας , «οι συλλογές της θα ταξινομηθούν σε θεματικές εκθέσεις και θα περιοδεύσουν σε πόλεις της Ελλάδας οι οποίες διαθέτουν την κατάλληλη μουσειολογική υποδομή, προκειμένου οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους της περιφέρειας, ενισχύοντας την προσβασιμότητα τους στο πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα».

Μάλιστα όπως, σημείωσε, «γίνεται προσπάθεια, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις και χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο, να προβληθούν οι θησαυροί της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε μεγάλα μουσεία στο εξωτερικό» και πρόσθεσε «επιδιώκουμε να κάνουμε τη σύγχρονη ελληνική τέχνη πιο εξωστρεφή προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους εκτός Ελλάδας να μυηθούν σε αυτή».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αρμονική συνεργασία του κράτους με τους κοινοτικούς και ιδιωτικούς φορείς εξάροντας τη σημαντική συμβολή των χορηγών στο έργο, χωρίς τη συνεισφορά των οποίων η υλοποίηση του έργου θα ήταν δύσκολη με δεδομένη την οικονομική συγκυρία.

«Για εμάς όταν εξασφαλίζεται η συνεργασία του κράτους με την κοινωνία είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη» ανέφερε ο Υπουργός και κατέληξε λέγοντας «Δεν μπορεί παρά να αξιολογείται και να αξιοποιείται η προσφορά κάθε Ιδρύματος και κάθε εθελοντή, γιατί ο πολιτισμός είναι κυρίως υπόθεση της κοινωνίας. Εμείς ως κράτος οφείλουμε να περιοριστούμε στον επιτελικό μας ρόλο και να μη νοθεύουμε την όμορφη άμιλλα. Στην ελεύθερη έκφραση δεν πρέπει να βάζουμε περιορισμούς».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ κα Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης είναι ένα έργο το οποίο, με τη συμβολή του Υπουργείου και της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής, εντάχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 34 εκ. ευρώ και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του Υπουργείου που εργάστηκαν για την εκπόνηση του σχεδίου. Όπως ανακοίνωσε η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εργολαβική εταιρία αναμένεται να υπογραφεί εντός του προσεχούς Μαρτίου και πρόσθεσε ότι το έργο έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο του 2015.

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την έμπρακτη υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου και χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» την προσπάθεια που θα καταβάλλει το Υπουργείο σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να ταξιδέψουν οι συλλογές της Πινακοθήκης στο εξωτερικό. Επίσης ανέφερε ότι ένα μέρος των μονίμων συλλογών, περίπου 120 έργα θα εκτεθούν στο β’ κτίριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Γουδί, έτσι ώστε το κοινό όσο και οι σπουδαστές να μην αποκοπούν από την ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν και εκπρόσωποι των αρχιτεκτονικών γραφείων που έχουν αναλάβει τις οριστικές μελέτες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου επέκτασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτίριο των 9.720 τ.μ. άλλα 11.040 τ.μ. υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους. Το Μουσείο αποκτά 2.230 τ.μ. πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, 1.645 τ.μ. επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 450 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήρια 910 τ.μ., σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκη, καφέ –εστιατόριο κ.α.

Τέλος ιδιαίτερα σημαντικές για την υλοποίηση του έργου είναι η χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος ύψους 13 εκ. ευρώ που συμβάλλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής υποδομής, η χορηγία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος με τη βοήθεια της οποίας αποπληρώθηκε η εκπόνηση προμελέτης του έργου αλλά και η έμπρακτη υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας η οποία παρέχει τους αποθηκευτικούς χώρους, όπου θα φυλάσσονται με απόλυτη ασφάλεια τα έργα των συλλογών της Πινακοθήκης

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet