Κώστας Τζαβάρας: Τα μεγάλα κινήματα στη Τέχνη και στο Πολιτισμό τροφοδοτούνται από τις συνθήκες της κρίσης .»

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρώτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας στον real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε : «Ο πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών και υπό αυτή την έννοια ο Πολιτισμός γίνεται από μόνος του .

Η πολιτεία επεμβαίνει, αναδεικνύει , προβάλει και αξιοποιεί προς τη κατεύθυνση της διασφάλισης της Εθνικής ταυτότητας , της προαγωγής  της πνευματικής καλλιέργειας του λαού μέσω της τέχνης και άλλων μορφών πολιτισμού. Το κράτος μπορεί με περιορισμένους πόρους να ικανοποιεί την αποστολή του προς αυτή τη κατεύθυνση.

Για εμάς εδώ στο υπουργείο η πρόκληση είναι να κάνουμε ορθολογική διαχείριση των διαθεσίμων και ταυτόχρονα να αξιοποιούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης , όπως είναι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα . Μας ξυπνάει η ανάγκη να βρούμε πόρους για να αναπληρώσουμε αυτά που δεν μπορούμε να έχουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισο’υ.

Έτσι μπορούμε κάθε ενδιαφέρουσα δράση να την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ κι όχι αυτό που γινότανε παλιά όπου πολιτιστικά σωματεία ζητούσαν και έπαιρναν χρήματα και το κράτος να μην ελέγχει , αφού δεν έχει νομοθετήσει μηχανισμούς λογοδοσίας , γιατί έπαιρναν τα χρήματα αλλά κανένας δεν ανέφερε πως αξιοποίησε τα χρήματα προς την κατεύθυνση προαγωγής του πολιτισμού

Τα πράγματα μπορούν να ισορροπήσουν σε ένα καλό επίπεδο ώστε να μην υπάρχει ο ανεπανόρθωτος τραυματισμός του Πολιτισμού εξαιτίας της κρίσης . Να ληφθεί υπόψη ότι τα μεγάλα κινήματα στη τέχνη και στο πολιτισμό τροφοδοτούνται από τις συνθήκες της κρίσης .»


Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet