Κώστας Τζαβάρας: Γίνονται προσπάθειες να είναι ανοιχτά τα μουσεία όλες τις ημέρες.

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς του Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός και αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

Ο  κ. Τζαβάρας  παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τη συντήρηση των μουσείων και πως γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο ώστε να είναι ανοιχτά όλες τις ημέρες, ενώ με τις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων μπορούν όλο και περισσότερα μουσεία να λειτουργούν συνέχεια. Ωστόσο, ανέφερε ότι σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου, μία ημέρα την εβδομάδα κλείνουν.

Ερωτηθείς για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ακρόπολης, σημείωσε ότι είχε προκύψει θέμα με τις συνθήκες υγιεινής για τους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι σε περιπτώσεις θερμικής καταπόνησης λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Επίσης, είπε ότι αύριο θα μπουν κλιματιστικά σε κάποια φυλάκια, μετά από συνενόηση με τους εργαζομένους.

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η χώρα έχει 19.000 αναξιοποίητους αρχαιολογικούς χώρους και 246 οργανωμένους, ενώ επισήμανε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείο θα πρέπει να επιλύσει την αναλγησία των υπηρεσιών και να πάψει να ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Σχετικά με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών, ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στο κλείσιμο κάποιων οργανισμών, με πρώτο το Ταμείο Διαχειρίσης, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την ανάληψη έργων για αναστυλώσεις και ανασκαφές. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτό θα ενταχθούν στο προσωπικό του υπουργείου, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το επόμενο προς κλείσιμο θα είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων, το οποίο είναι υπεύθυνο για την είσπραξη και διαχείριση πόρων από τα εισιτήρια, την πώληση εκμαγίων. Αν το αξιοποιήσουμε αυτό το Ταμείο, είπε ο κ. Τζαβάρας, θα υπάρξουν έσοδα.

Ερωτηθείς για την επιστροφή των Μαρμάρων ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μία θετική εξέλιξη στην υπόθεση, καθώς υπήρξε συμφωνία για τα διαμελισμένα μάρμαρα και αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες ώστε να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση και να επιστρέψουν από τη Βρετανία τα κομμάτια που έχουν και να επικολληθούν σε αυτά που βρίσκονται στην Ακρόπολη.

Τέλος για το θέμα ασφάλειας των μουσείων, τόνισε ότι όσο προχωράει η κρίση, κρούσματα ληστείας, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά και στο Μουσείο της Ολυμπίας θα έχουμε πιο συχνά. Πρόσθεσε ακόμη, ότι έχει ήδη μιλήσει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια ώστε να υπάρξει συνεργασία και να γίνουν κάποιος συντονισμένες προσπάθειες για την φύλαξη των χώρων αυτών.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet