Κώστας Τζαβάρας : Η Αρχαία Ολυμπία πολιτισμικό και αθλητικό κέντρο του κόσμου . "ΑΥΓΗ Πύργου

Δευτέρα, 21 Μαϊου 2007

"Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θά πρέπει να συλλογιστούμε μήπως μέσα στην εποχή που μπαίνουμε δεν μας απόμεινε άλλο εμπορευμα από την πνευματική επίδοση μας" Ζήσιμος Λορεντζάτος . Το χαμένο κέντρο

Στην προχθεσινή εναρκτήρια συνεδρία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ ανακάλυψε το κέντρο του κόσμου «Η Αρχαία Ολυμπία είναι το κέντρο του κόσμου και γι αυτό επιλέγεται πάντα για τα μεγαλύτερα αθλητικά και πολιτισμικά γεγονότα στον πλανήτη», τόνισε στην επίσημη ομιλία του και μας εξάφνιασε ευχάριστα , σε μια στιγμή που είχαμε αρχίσει να απελπιζόμαστε για την τύχη της Ολυμπιακής Γης στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης.

Η αναγνώριση από τον Ζακ Ρογκ της αξίας του ιερού τόπου της Αρχαίας Ολυμπίας για την αθλητική και πολιτισμική ενότητα του σύγχρονου κόσμου , αποτελεί μια βαρυσήμαντη δήλωση –δέσμευση του ύπατου αυτού παράγοντα του Διεθνούς Ολυμπισμού. Σε μια εποχή μάλιστα που η Αρχαία Ολυμπία (κυρίως μετά την Ελληνική Ολυμπιάδα του 2004)διεκδικεί αποτελεσματικότερη προβολή της οικουμενικής της σημασίας, η δήλωση αυτή του Προέδρου της ΔΟΕ αποτελεί ένα είδος προέγκρισης για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της .Στ΄ αλήθεια δεν συμβιβάζεται η εικόνα που εμφανίζει σήμερα η Αρχαία Ολυμπία με το μεγαλείο των ιδεωδών που αντιπροσωπεύει .Και την αίγλη που πρέπει να έχει ένας τόπος που αναγνωρίζεται ως κέντρο του κόσμου.

Στο κέντρο του κόσμου πρέπει να πάλλεται η καρδιά της Οικουμένης . Να κυριαρχεί ο κοσμοπολιτισμός. Να εκπαιδεύεται και να αθλείται η νεότητα . Να καλλιεργούνται οι τέχνες και οι επιστήμες. Να οργανώνονται Ολυμπιακές και Πολιτισμικές εκδηλώσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος . Να έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου προσκυνητές της Ειρήνης της συναδέλφωσης των λαών και της αλληλεγγύης και να επιστρέφουν στον τόπο τους απόστολοι και αγωνιστές ενός πιο ανθρώπινου και πιο δίκαιου κόσμου.
Ένα τέτοιο κέντρο οφείλουν να δημιουργήσουν τόσο η ΔΟΕ όσο και η Ελλληνική Πολιτεία στην Αρχαία Ολυμπία για να μην απομείνει ήχος κούφιος η δήλωση του κ. Ζακ Ρογκ.

Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε η πρόταση Κυριακού για μόνιμη τέλεση παγκοσμίων αγώνων κλασσικού αθλητισμού στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας . Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας σε κεντρικό άξονα αθλητισμού του πλανήτη. Είναι να απορεί κανείς. Κάθε φορά που προσφέρεται στο τόπο αυτό μια δυνατότητα για να ξεφύγει από τον νοσηρό επαρχιωτισμό του , συμβαίνει οι «αρμόδιοι» να αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Είθε επί τέλους να κατανοήσουν και αυτοί ότι το μόνο εμπόρευμα που διαθέτουμε για να μπούμε στην νέα εποχή, είναι οι πνευματικές επιδόσεις που εδημιούργησαν στον τόπο αυτό το κεφάλαιο της Ολυμπίας , που η συμβολική του κυριαρχία, μας καθιστά το αδιαφιλονίκητο πολιτισμικό και αθλητικό κέντρο του κόσμου.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet