Κώστας Τζαβάρας: Η ανικανότητα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε καταστήσει την προσφυγή στο Μνημόνιο 2 αναπόφευκτη

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ  Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξη του   τόνισε με έμφαση , ότι  η  ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε καταστήσει την προσφυγή στο Μνημόνιο 2 αναπόφευκτη και ότι στις προσεχείς εκλογές τίθεται το διακύβευμα: Αυτοδύναμη Κυβέρνηση ή Ακυβερνησία;  όμως την ευθύνη για το αν θα κυβερνηθεί και πως η χώρα,  την έχει ο κυρίαρχος λαός.

-Κύριε Τζαβάρα, παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να φανεί ότι στις επικείμενες εκλογές η αναμέτρηση θα είναι ανάμεσα σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς». Οι λόγοι είναι προφανείς. Ωστόσο αυτό δεν αποδυναμώνει τη Νέα Δημοκρατία με το σκεπτικό ότι στήριξε τη κυβέρνηση Παπαδήμου;

Την επόμενη των εκλογών , είπε ο κ. Τζαβάρας η χώρα για να ξεπεράσει την δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση. Αυτή την απλή αλλά αδυσώπητη αλήθεια, τα μικρά κόμματα διαμαρτυρίας (Αριστερά, ΛΑΟΣ κα) καθώς και μια μερίδα του Τύπου την αποσιωπούν (όχι χωρίς ιδιοτέλεια) και επιχειρούν να δώσουν τον εκλογικό αγώνα που σε λίγο αρχίζει, τον χαρακτήρα της πολιτικής διαμάχης περί το Μνημόνιο. Αποφεύγουν μάλιστα να διαχωρίζουν το Μνημόνιο 1 από το Μνημόνιο 2 και κυρίως να διευκρινίζουν ποιο είναι το περιεχόμενο του ενός σε σύγκριση με το περιεχόμενο του άλλο .Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα τους υποχρέωνε να παραδεχθούν (όπως πολλοί ήδη το έχουν κάνει) ότι για το Μνημόνιο 1, υπήρχε εναλλακτική δυνατότητα στην οποία ο Γ. Παπανδρέου υπαιτίως παρέλειψε να προσφύγει και έτσι προέκυψαν τα σημερινά δεινά. Για το Μνημόνιο 2 όμως, τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε. Η ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε καταστήσει την προσφυγή στο Μνημόνιο 2 αναπόφευκτη. Όπου όμως επικρατεί το αναπόφευκτο, δεν υπάρχει χώρος για πολιτική. Εκεί κυριαρχεί η ακαταμάχητη δύναμη της Ανάγκης. Έτσι κάποιοι αυθαίρετα και πονηρά, χαρακτηρίζουν την υποταγή στην Ανάγκη να σωθεί ο τόπος, ως «αντιμνημονιακή» στάση. Με άλλα λόγια, κάποιοι συνειδητά επενδύουν στο χάος και εκεί αποκρύπτουν το πραγματικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών που είναι ισχυρή διακυβέρνηση ή ακυβερνησία. Προσπαθούν να το καλύψουν κάτω από τις ιαχές ενός προεκλογικού εμφυλίου πολέμου μεταξύ μνημονιομάχων και μνημονιολάγνων. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Δυστυχώς.

-Σε όσα υποστηρίζετε συμφωνώ. Το θέμα είναι αν συμφωνούν μαζί σας όλοι όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο

Προφανώς και δεν μπορούν να συμφωνούν μαζί μου όσοι επέλεξαν τον δρόμο της διαφωνίας με την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Το θέμα όμως είναι αν η διαφωνία τους μπορεί να ενταχθεί σε μια βιώσιμη προοπτική διακυβέρνησης του τόπου, την ώρα της μεγάλης κρίσης. Με άλλα λόγια τι προτείνουν όσοι διαφωνούν για την επόμενη μέρα. Από αυτό θα κριθεί η βασιμότητα ή μη της διαφωνίας τους. Πως και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα, αυτό είναι το ζητούμενο των εκλογών. Ας μην το ξεχνάμε.

-Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν διαρροές από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ικανές να στερήσουν την αυτοδυναμία;

Από διαφορετικές πλευρές και για διαφορετικούς λόγους, καταβάλλεται προσπάθεια από τις εκλογές να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και κόμματα που ερωτοτροπούν σταθερά με την εκλογική ανυπαρξία, επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα γιατί προφανώς πασχίζουν να στερήσουν από τη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία. Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της Αριστεράς με τη μηδενιστική και ισοπεδωτική αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών προβλημάτων, αποδεικνύουν καθημερινά ότι το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει την επόμενη των εκλογών ισχυρή ελληνική κυβέρνηση. Όμως την ευθύνη για το αν θα κυβερνηθεί και πως η χώρα, την έχει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει. Αυτός κρατάει στα χέρια του το μέλλον του τόπου.

-Να υποθέσω ότι σας εκφράζει το δίλημμα αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. Παρ’ όλα αυτά δεν θα πρέπει να προετοιμάζεστε και γι αυτό το ενδεχόμενο; 

Εκ των πραγμάτων τίθεται ως κορυφαίο διακύβευμα στις προσεχείς εκλογές : Αυτοδυναμία ή Ακυβερνησία. Αυτός που πρέπει να προετοιμάζεται για τα ενδεχόμενα αυτά είναι ο ίδιος ο λαός. Αυτός πλέον με τη ψήφο του, έχει την εξουσία να λύσει αυθεντικά και αμετάκλητα όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, στέλνοντας στη Βουλή και κατ επέκταση στην κυβέρνηση τους πιο άξιους τους πιο σοβαρούς και τους πιο υπεύθυνους από αυτούς που προσφέρονται και δύναται να διοικήσουν τον τόπο.

-Βλέπετε εφικτό να επιστρέφουν, πέραν των διαγραμμένων, στελέχη που για διάφορους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία;

Στην πολιτική ότι δεν είναι αναπόφευκτο, θεωρείται εφικτό. Πρέπει όμως να συντρέξουν οι κατάλληλες αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες στα πλαίσια μιας πανστρατιάς για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Ικανή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λαός.

-Την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στήριξε την επιλογή της μετωπικής αντιπαράθεσης με την Αριστερά, ενώ για την επιστροφή στελεχών είπε με νόημα πως «όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους».

Το πρόβλημα νομίζω ότι δεν είναι πόσο νερό χωράει στο κρασί του καθένα μας αλλά πόσο κρασί αντέχει να πίνει προτού ζαλιστεί. Στη μεταπολίτευση υπό την επίδραση μιας αγοραίας και αναχρονιστικής αριστερής πολιτικής κουλτούρας, αφεθήκαμε στην παραζάλη ενός ολέθριου κρατισμού και ενός ανεύθυνου λαϊκισμού. Ήλθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε την στάση αλλά και τους εκκρεμείς λογαριασμούς με τα φαινόμενα που προέκυψαν από αυτές τις νοοτροπίες και τις πρακτικές. Αληθινά λόγια, ξεκάθαρα επιχειρήματα και υπεύθυνες δράσεις, απαιτούν οι νέοι καιροί.

-Η «πανστρατιά» του Αντώνη Σαμαρά περιλαμβάνει και τη Ντόρα Μπακογιάννη;

Η πανστρατιά προφανώς αφορά όσους προσφέρονται αλλά και κρίνονται κατάλληλοι να συμβάλλουν στο εγχείρημα. Όμως την τελική κρίση την εκφέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος.

-Να πάμε σ’ ένα θέμα που θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο. Δεν θα σας ζητήσω να μου πείτε αν σας ανησυχούν οι πληροφορίες για επεισόδια στις αυριανές παρελάσεις. Θα ζητήσω όμως να μου πείτε τι πρέπει να κάνει ο πολιτικός κόσμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα

Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να προστατεύσει την αξιοπρέπεια του σώματος των αντιπροσώπων του Λαού. Αυτοί που υποκινούνται ή έστω κινούνται σε εκδηλώσεις προπηλακισμού Βουλευτών, Υπουργών, Δημάρχων κλπ, προφανώς καλλιεργούν κλίμα αντιπάθειας και μίσους κατά των κοινοβουλευτικών και των δημοκρατικών θεσμών με απρόβλεπτες για τον τόπο επιπτώσεις. Η κακοποίηση της εικόνας των πολιτικών μόνο για τηλεοπτικό κανιβαλισμό προσφέρεται. Όμως ταυτόχρονα μετατρέπει την πολιτική σε reality. Εξοικειώνει τον Λαό με μη πολιτικές μορφές διακυβέρνησης. Με άλλα λόγια τον προετοιμάζει ψυχικά και συμβολικά για το ενδεχόμενο της εκτροπής. Αξίζει πιο πολύ να εφαρμόζουμε την αρχαία εντολή : «Θυμού κράτει» παρά να γινόμαστε δράστες μια θεαματικής πλην όμως ανούσιας επικαιρότητας.

-Πιστεύετε κ. Τζαβάρα, ειλικρινά, ότι ο κατακερματισμός ενισχύει τα σχέδια όσων επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος δια μέσου της απαξίωσης του πολιτικού κόσμου;

Επιτέλους πρέπει να ξεχωρίσουμε την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος από τον στιγματισμό των επίορκων πολιτικών. Η σύγχυση μεταξύ των δύο που καλλιεργείται συστηματικά από δημοσκόπους και πολιτικούς αναλυτές, αποτελεί ύπουλο πλήγμα στην καρδιά των αντιπροσωπευτικών θεσμών και τελικά της Δημοκρατίας. Αυτοί που κατασκεύασαν και εμπορεύθηκαν την ηθική και πολιτική υπεροχή του «Κανένα» ήλθε η ώρα να εισπράξουν την αμοιβή του μόχθου τους. Γέμισε ο τόπος νέα κόμματα και αποκόμματα. Πολιτικοί, δημοσιολόγοι, καθηγητές, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συνωστίζονται και διαγκωνίζονται σε πρωινά και νυκτερινά τηλεοπτικά καλλιστεία, διεκδικώντας τον τίτλο του «Κανένα» που ομιλεί από το «Πουθενά». Αυτό αποτελεί μια άλλη τραγική πτυχή του σημερινού δράματος της Ελληνικής Πολιτείας. Ελπίζω να μας περάσει χωρίς να αφήσει κουσούρια.


Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet