Κώστας Τζαβάρας: Ο λαός καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον κυβερνάται ο τόπος

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Ο υπέυθυνος του τομέα Δικαιοσύνης  της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά, Κανάλι 1, στους 90,4, και στην εκπομπή «Δυο ρεπόρτερ, ένα θέμα» μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Πριν από λίγο ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι αντιλαμβάνονται και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι τους είναι απαραίτητος.

Θα πρέπει να ξεκινήσω από μια αφετηρία που έχει σχέση με μια αντικειμενική διαπίστωση. Η διαπίστωση είναι ότι τουλάχιστον και με βάση τις δημοσκοπήσεις το μόνο κόμμα που έχει το δικαίωμα να ελπίζει ότι θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση αύριο είναι η ΝΔ. Και αυτό γιατί ούτε ο κ. Καρατζαφέρης ούτε κανένα από τα κόμματα της Αριστεράς διαθέτουν εκείνο που χρειάζεται και δεν διαθέτουν και στο σύνολο του ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά με βάση τις δημοσκοπικές διαπιστώσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν ότι μπορεί να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Θα ήταν πραγματικά μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά το να θέλουν οπωσδήποτε να αποσπάσουν από ένα στέλεχος της ΝΔ το τι θα γίνει στην περίπτωση που η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό το ερώτημα το θέτουμε στον ίδιο τον Ελληνικό λαό, ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να αναλογιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που η ΝΔ δεν μπορέσει να κυβερνήσει τον τόπο αυτοδύναμα.

Ο λαός είναι κυρίαρχος και ο λαός καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον κυβερνάται ο τόπος. Αυτό είναι ένα ερώτημα που απευθύνεται στον κυρίαρχο, απευθύνεται σε εκείνον που καθορίζει κατά τέτοιο τρόπο τα πράγματα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που παρουσιάζει η ιστορία του τόπου. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Και πιστεύω ότι ο λαός αυτήν την ισχυρή λαϊκή εντολή που δεν θα χρειάζεται τη βοήθεια για να υλοποιηθεί κανενός θα τη δώσει στη ΝΔ.

Δημ: Αν όμως έχουμε πολυκομματική Βουλή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Πρόβλημα αυτή τη στιγμή που να τίθεται με αυτούς τους όρους δεν υπάρχει. Η μόνη δυνατότητα που έχει η ΝΔ για να δώσει από το πρόγραμμα της και από την ιδεολογική της πρόταση αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές.

Δημ: Πως βλέπετε τα αναδυόμενα νέα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό; Η προβολή τους εντάσσεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων;

Καταρχάς η ΝΔ, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα, ο καθένας που διεκδικεί την ψήφο του Ελληνικού λαού πρέπει να έχει το δικαίωμα της προβολής των ιδεών του και των προγραμματικών του σκέψεων. Όμως στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, αυτό το φαινόμενο που λέγεται διαπλοκή έχει γίνει το σαράκι της Δημοκρατίας.

Δηλαδή, υπάρχουν εξωθεσμικοί παράγοντες, παράγοντες που δεν νομιμοποιούνται δημοκρατικά, οι οποίοι επεμβαίνουν στην πολιτική και στον δημόσιο διάλογο και κατά κάποιον τρόπο επιχειρούν να χειραγωγήσουν την εξέλιξη αυτής της πολιτικής διαδικασίας δυσανάλογα υποστηρίζοντας ή προβάλλοντας κόμματα που έχουν πολύ ισχνή απήχηση στον λαό. Και με αυτήν την δυσανάλογη υποστήριξη, αυτό το έλλειμμα που έχουν στην εκτίμηση του λαού κάποια κόμματα προσπαθούν να το ισοφαρίσουν με αυτό το τεχνητό πλεόνασμα της προβολής.

 Αυτό νοθεύει το πολιτικό παιχνίδι και κυρίως επειδή σε αυτό το παιχνίδι αντιστοιχεί και ένα άλλο παιχνίδι εξουσίας που το παίζουν οι δημοσκόποι, αυτό που λέγεται έρευνα δημοσκοπική της κοινής γνώμης έρχεται να θερίσει αυτό που σπέρνει αυτή η τεχνητή διόγκωση ασήμαντων πραγμάτων τα οποία έχουν τη δύναμη τα μεγάλα κανάλια και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτά να τα βάλουν στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης.

Έχει προ πολλού και από πολύ διάσημους κοινωνιολόγους διαπιστωθεί και έχει επισημανθεί από έναν από τους μεγάλους σοφούς του προηγούμενου αιώνα, το είχε ονομάσει ολοκληρωτικό μήνυμα. Καλύπτουμε την πραγματικότητα κάτω από λέξεις γενικές όπως είναι το μνημόνιο και χωρίζουμε τις πολιτικές δυνάμεις σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές. Όμως η ΝΔ όταν ψήφιζε το μνημόνιο 1 σε συγκεκριμένα ιστορικά συμφραζόμενα, σε συγκεκριμένους ιστορικούς καθορισμούς όπου υπήρχε δυνατότητα για μια άλλη διέξοδο από το πρόβλημα τότε πραγματικά συνειδητά είχε αυτή τη στάση.

Όπως συνειδητά είχε τη στάση στο μνημόνιο 2 που μιλάμε για κάτι που ήταν αναπόφευκτο, για κάτι που δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο πολιτικής επιλογής παρά μόνο της στήριξης αυτού του πακέτου που μας είχε δοθεί όπου το μόνο που μπορούσε να κάνει ένας υπεύθυνος πολικός ήταν να δώσει στήριξη.

Δημ: Στο ολοκληρωτικό μήνυμα στόχος είναι τα νέα κόμματα;

Κάποιοι έχουν συμφέρον στην Ελλάδα να μην υπάρχουν πια αυτοδύναμες ισχυρές κυβερνήσεις. Πάνω σε αυτήν την διαχείριση του παρόντος έχουν κάποιοι τη δυνατότητα να ασκούν την τέχνη. Η τέχνη αυτή είναι γνωστό ότι έχει τα αποτελέσματα της. Υπάρχουν κόμματα που έχουν 1% και 1,5% και οι αρχηγού τους δεν λείπουν από κανένα πάνελ. Όπως υπάρχουν κόμματα που έχουν 6% και 7%…

Δημ: Φωτογραφίζεται την κυρία Μπακογιάννη;

Πολλούς φωτογραφίζω δεν είναι μόνο η κυρία Μπακογιάννη. Όπως υπάρχουν κόμματα που έχουν 6% και 7% και δεν εμφανίζονται καθόλου. Κάποιοι θέλουν αυτό το παιχνίδι να το μεσολαβήσουν μεροληπτικά και κυρίως επειδή η ΝΔ είναι εκείνη που δικαιούται να μάχεται για την αυτοδυναμία εκείνη την οποία θέλουν να κουτσουρέψουν.

Δημ: Δηλαδή η προσπάθεια γίνεται στον κεντροδεξιό χώρο;

Προφανώς αλλά ο λαός και πολύ καλά γνωρίζει και πολλά καλά καταλαβαίνει την πραγματικότητα και θα επιβραβεύσει τον αγώνα που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς να πείσει τον κόσμο και την κοινωνία ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε μια πατριωτική φιλελεύθερη ιδεολογία της οποίας τα αποτελέσματα λαός θα τα γευτεί στην περίπτωση που η ΝΔ μετά τις εκλογές θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δημ: Είχαμε την προσχώρηση στελεχών του ΛΑΟΣ, μήπως όμως χρειάζεστε μεταγραφές και από τον κεντρώο χώρο;

Αυτό που είμαι σε θέση να ξέρω, πράγματι συζητήσεις γίνονται και υπάρχουν κάποιοι που έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο και κινήσεις γίνονται και από αυτήν την πλευρά.

Δημ: Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην Αριστερά γίνεται με συγκεκριμένο στόχο;

Η Αριστερά το δέχθηκε, αυτό που περιείχε και στον χθεσινό λόγο του προέδρου και στον λόγο που είχε εκφωνήσει στην Βουλή, το δέχθηκε σαν ένα σημάδι μιας κεντρικής αντιπαλότητας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ και ίσως έπρεπε να το είχε κάνει και πιο νωρίς, βγαίνει στο λαό και με το λόγο του προέδρου προσπαθεί να οριοθετήσει την ιδεολογία της.

Ένα κόμμα που είναι πολιτικό υποκείμενο και μάλιστα αυτής της σημασίας κα αυτής της σπουδαιότητας της ΝΔ, αυτό το κόμμα έχει ανάγκη να οριοθετήσει τη φυσιογνωμία του από τη στιγμή που κάθε πολιτικό και ιστορικό υποκείμενο υπάρχει σαν διαφορά. Θα πρέπει να πείσουμε και να δώσουμε στο λαό να καταλάβει τη διαφορετικότητα μας και αυτή τελικά η προσπάθεια έχει το νόημα της όταν δίνουμε τα χαρακτηριστικά που μας οριοθετούν απέναντι στην Αριστερά, απέναντι το ΠΑΣΟΚ και απέναντι στα άλλα κόμματα.

Νομίζω ότι αυτό είναι συνεισφορά σε ένα έντιμο, ουσιαστικό διάλογο με κριτήρια ιδεολογικά και πολιτικά. Ο πρόεδρος μας βάζει την αντιδικία την προεκλογική στο κέντρο της πολιτικής ή βάζει την πολιτική, την επανατοποθετεί στο επίκεντρο όλων αυτών των συζητήσεων αφαιρώντας την εξουσία σε αυτούς τους εξωθεσμικούς παράγοντες να βάλουν εκείνοι την ατζέντα. Με τον λόγο του δίνει χώρο στην πολιτική και αφαιρεί χώρο από αυτήν την στείρα και άγονη επικοινωνία.

Δημ: Ένας ακροατής λέει αντί να επιτίθεται στην Αριστερά δεν μας λέει τι έγινε.

Θα ήθελα να ήξερα το νόημα της ερώτησης. Αυτός ο φίλος ακροατής δεν θα ήθελε να ξέρει ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τις δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο του; Δεν θα ήθελε να ξέρει ποια είναι η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και σε τι πιστεύει αυτό το κόμμα και πως ετεροκαθορίζεται απέναντι σε αυτό το σύστημα των ιδεών της Αριστερά και του ΠΑΣΟΚ;

Δημ: Θα πούνε κάποιοι ότι το κάνει ο κ. Σαμαράς για να μη φύγουν ψηφοφόροι και πάνε στα κόμματα της Αριστεράς.

ʼκουσα από μια πολύ σοβαρή πολιτικό της Αριστεράς που την εκτιμώ, άκουσα μια πολύ ξεχωριστή έκφραση: ότι σε αυτές τις εκλογές θα ζήσουμε το τέλος των ψευδαισθήσεων και εγώ το πιστεύω αυτό. Σε αυτές τις εκλογές η γλώσσα της πολιτικής θα πρέπει να είναι η γλώσσα της αλήθειας και η αλήθεια είναι εκείνη που μας οδηγεί να δίνουμε στον καθένα μας αυτό που του αξίζει και αυτό που του αναλογεί.

Παράδειγμα δεν δημιουργείς την ψευδαίσθηση να βγαίνει η Αριστερά και να λέει ότι για τα κακά και τα δεινά του σήμερα ευθύνη έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν; Δεν έχει ευθύνη η Αριστερά η οποία με τις ιδέες της, με τις σκέψεις της, με τις νοοτροπίες της και με τις πρακτικές της διαμόρφωσε το κλίμα μέσα στο οποίο έγινα όσα έγιναν; Αυτές οι αχαλίνωτες διεκδικήσεις, αυτές οι καταλήψεις των επιχειρήσεων και των εργοστασίων που οδήγησαν στο κλείσιμο τους.

Εκείνες οι περιπτώσεις που δεν υπήρχε περίπτωση επέκτασης του δημόσιου τομέα που να μην ευλογείται, για αυτά δεν υπάρχει ευθύνη; Και η πιο χαρακτηριστική διαπίστωση και την είπε ένας που είναι Αριστερός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, είπε ότι ούτε γκόμενα δεν μπορούσε να βρει κάποιος στην μεταπολίτευση αν δεν δήλωνε αριστερός.

Δηλαδή, για αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε ηγεμονικά από την Αριστερά στην μεταπολίτευση του οποίου τα αποτελέσματα τα διαχειρίστηκαν εκείνοι που κυβέρνησαν δεν θα πρέπει να κάνουμε τον επιμερισμό των ευθυνών; Μου κάνει εντύπωση που δεν κάνει την αυτοκριτική της η Αριστερά. Θα κάνω μια εξαίρεση για τον κ. Κουβέλη γιατί εκεί υπάρχει αυτοκριτικός λόγος.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet