Κώστας Τζαβάρας: Η συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τετάρτη, 20 Μαϊου 2009

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρόκειται να αδρανήσει μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος και στις καταγγελίες που φθάνουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Εντός των ημερών εξάλλου, θα υπάρξει πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού, προκειμένου να δοθεί τέρμα στο καθεστώς αυτό, της καταπίεσης του αγροτικού μας κόσμου.

Αυτό δήλωσε χθες, ο  κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος επισκέφθηκε τον κ. Χατζηγάκη, όπως είχε δεσμευθεί και του έθεσε το πρόβλημα μετά τα διαδοχικά παράπονα των Ηλείων αγροτών μας. Χαρακτήρισε μάλιστα, την επικρατούσα κατάσταση, ως αίολη, νομικά αμφισβητούμενη και απαράδεκτη επισημαίνοντας επιπροσθέτως τα εξής:

*Από εποχής κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που καθιε- ρώθηκαν για πρώτη φορά αποκλειστική ανάθεση στην ΠΑΣΕΓΕΣ του έργου παροχής υπηρεσιών για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων, παραβιάστηκε η ισχύουσα νομοθεσία για την προμήθεια υπηρεσιών στο δημόσιο, που προέβλεπε και εξακολουθεί να προβλέπεται μειοδοτικός διαγωνισμός.

* Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των αγροτικών συνεταιρισμών δεν προβλέπεται η παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών από συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες βάσει Νόμου είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων που επιδιώκουν την κοινωνική και πολιτισμική παραγωγή των μελών με τη συμμετοχή τους στην κοινή επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή οι ΕΑΣ, παρέχουν υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση τρίτων προσώπων και όχι των μελών τους. Κάτι τέτοιο είναι προφανώς ανεπίτρεπτο.

Σημείωσε ακόμα ο κ. Τζαβάρας ότι με την αύξηση της αμοιβής των ΕΑΣ για ενεργοποίηση δικαιωμάτων που σε πολλές περιπτώσεις καταγγέλεται ότι φθάνει και το 100% πρέπει να κινη-
τοποιηθούν Αγροτικοί Σύλλογοι και κάθε θεσμική οργανωμένη συλλογικότητα του αγροτικού χώρου, ενάντια της «ληστρικής» επίθεσης στην οποία έχουν επιδοθεί οι Συνεταιριστικές οργανώσεις κατά των εισοδημάτων που προέρχονται από κοινοτικές ενισχύσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να επέμβει άμεσα και ο Εισαγγελέας δεδομένου ότι, εκ πρώτης όψεως, είναι ενδεχόμενο να συντρέχουν αξιόποινες πράξεις, όπως π.χ. εκβίαση, καταπίεση κλπ.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet