ʼρθρο Κώστα Τζαβάρα : Η σαγήνη του χειρίστου. ΑΥΓΗ Πύργου

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008

«Σε τι χρησιμεύει η λογομαχία με το μηδέν ; Είναι καιρός να ξυπνήσουμε .Να κατανικήσουμε την σαγήνη του χειρίστου» Ε.Μ. Cioran (ο πειρασμός του υπάρχειν, σελ. 47)

Στις ημέρες μας τίποτε άλλο δεν είναι πιο καταπληκτικό από την ευκολία με την οποία αφηνόμαστε στην σαγήνη του χειρίστου .

Ό,τι πιο αναληθές ό,τι πιο κάλπικο , ό,τι πιο συκοφαντικό , ό,τι πιο χυδαίο και ευτελές είναι πιο πειστικό και πιο ελκυστικό από την αλήθεια των γεγονότων .Η επιτήδεια και απατηλή μεταμφίεση της πραγματικότητας κατακτά πιο εύκολα και πιο μαζικά την κοινή γνώμη.

Η κριτική σκέψη έχει περιθωριοποιηθεί και η λογική έχει καταστεί περιττή πολυτέλεια. Οι επιτήδειοι και οι απατεώνες ανέκαθεν σ΄αυτό τον τόπο είχαν ευκολότερη αποδόχή στην κοινωνική , την οικονομική , αλλά και την πολιτική ζωή από ανθρώπους πραγματικής αξίας .

Το έτος 1941 ο κοινωνιολόγος Ε. Λεμπέσης στο περιώνυμο δοκίμιο του «Η τεράστια κοινωνική σημασία των των βλακών εν τω συγχρόνω βίω « έγραφε «Ουδείς άνθρωπος αξίας έχει ανάγκην να γίνη επιτήδειος ή απατεών» .

Ουδείς άνθρωπος αξίας καταφεύγει στην προσφορά ευκόλων και ανήθικων εκδουλεύσεων ή στην χρησιμοποίηση της κολακείας και της συκοφαντίας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του .

Οι σκοποί δεν αγιάζουν τα μέσα.  Όμως μόνο με έντιμα μέσα υπηρετείται ένας καλός και ηθικός σκοπός . Η πρόκληση κοινωνικής αναστάτωσης δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος και ο εντιμότερος τρόπος για την διεκδίκηση ενός κοινωνικού αιτήματος όσο δίκαιο και αν είναι.

Η κατάληψη δρόμων , ο αποκλεισμός δημοσίων καταστημάτων , η βίαιη διακοπή της λειτουργίας Νομαρχιακών υπηρεσιών ενόσω δεν έχουν εξαντληθεί τα όπλα της πειθούς και της συνεννόησης δεν αποτελούν κοινωνική προσφορά μέσα αγώνα για την ικανοποίηση και του πιο δίκαιου αιτήματος.

Γιατί πρέπει να επιδειχθεί τόση εχθρική βία εναντιον της κυβέρνησης για τα θέματα των πυροπλήκτων , όταν η πόρτα του διαλόγου και της συνεννόησης δεν έκλεισε μέχρι σήμερα για κανένα αυτοδιοικητικό παράγοντα του Νομού μας.

Όταν για πρώτη φορά επιδείχθηκε σε τέτοια έκταση και με τόση μεγάλη ευαισθησία η κρατική αρωγή : Δωρεάν ανακατασκευές και επισκευές κτιρίων , που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (σεισμοί πλημμύρες πυρκαγιές) δεν προσφέρθηκαν ποτέ στο παρελθόν.

Ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες για την αποκατάσταση και την αναγέννηση των περιοχών που επλήγησαν δεν έγινα ποτέ στο παρελθόν . Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν είχε ποτέ εξαγγελθεί για την Ηλεία ακόμη και στις πιο δεινές φυσικές δοκιμασίες που υπέστη ο τόπος από συστάσεως του.

΄Αραγε προς τι όλη αυτή η θεαματικά εχθροπρακτική κινητοποίηση της Νομαρχίας Ηλείας και της ΤΕΔΚ Ηλείας κατά της Κυβέρνησης .Μόνη η καθυστέρηση στην υλοποίηση των υπεσχημένων δεν δικαιολογεί την σπουδή ούτε την βία , όταν μάλιστα στον τόπο αυτό ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν ότι οι ζημιές από το σεισμό του 1993 εξακολουθούν μέχρι σήμερα (δηλ. επί δέκαπέντε χρόνια) να επουλώνονται χωρίς ποτέ να διαμαρτυρηθεί κανείς

. Για μια ακόμα φορά λοιπόν η Νομαρχία και η ΤΕΔΚ αποδείχθηκαν ανίκανες να κατανικήσουν την σαγήνη του χειρίστου κομματικού φανατισμού . Προτίμησαν να λογομαχήσουν με το μηδέν , θυσιάζοντας το συμφέρον του τόπου.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet