Κώστας Τζαβάρας: Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές στην τομάτα από ιό

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Πολλοί αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου του Δήμου Βώλακος, βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τη φετινή παραγωγή της θερμοκηπιακής τομάτας να είναι κατεστραμμένη και παράλληλα τον ΕΛΓΑ να μην μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία για την αποζημίωσή τους.

 Η κατάσταση, ειναι πολύ δύσκολη καθώς ήδη το ποσοστό της ζημιάς ξεπερνά το 50% και το αγροτικό εισόδημα εξασθενεί… δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης τωνν πληγέντων παραγωγών κάτι που θα ζητήσει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να εξευρεθεί ο τρόπος της ενίσχυσής τους.

Οπως πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας οι καλλιέργειες της θερμοκηπιακής τομάτας κυρίως στην περιοχή του Επιταλίου έχουν προσβληθεί από μεγάλο ιό δύσκολο ως προς την αντιμετώπισή του, γι’ αυτό και όποια μέτρα έχουν λάβει μέχρι τώρα, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ετσι η παραγωγή καταστρέφεται, δεν αποδίδει και οδηγει σε οικονομικό αδιέξοδο τους καλλιεργητές, αφού το καλλιεργητικό κόστος ήταν μεγάλο, τα χρέη παραμένουν υψηλά είτε από δανειοδοτήσεις, είτε από αγορές του ακριβού σπόρου της τομάτας κλπ.

Οι αγρότες που βεβαίως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα μόνο, δεν ανταποκρίνονται καν στις υποχρεώσεις τους και αργά ή γρήγορα θα σκεφθούν ακόμη και την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου είδους της καλλιέργειας.

Για τον λόγο αυτό συμπλήρωσε ο κ. Τζαβάρας,  η Πολιτεία πρέπει δια του αρμοδίου υπουργείου της, να εξετάσει την κατάσταση και να διευκολύνει την διαδικασία που θα παρέχει την δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων καλλιεργητών μας.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet