Κώστας Τζαβάρας: Να μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007

Τα τελευταία χρόνια η Ηλεία βρίσκεται κάτω από τον αστερισμό του κύκλου των χαμένων ευκαιριών. Των χαμένων μεγάλων ευκαιριών για ανάπτυξη και πρόοδο που να αναδεικνύει και να αξιοποιεί τα μοναδικά πλεονεκτήματα με τα οποία την έχει προικίσει η φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός.

 Δυστυχώς κάθε φορά που εμφανίζονται ευνοϊκές συγκυρίες για να δημιουργηθεί το ηλειακό θαύμα κάτι απρόβλεπτο ή σατανικό συμβαίνει και η προσδοκία της ευτυχίας μετατρέπεται σε εφιαλτική χίμαιρα.

Η αρχή έγινε με τα ολοκληρωμένα μεσογειακά προγράμματα και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που χρηματοδοτήθηκαν με πακτωλό ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Θα μπορούσε η Ηλεία με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που διατέθηκαν αφειδώς να είχε προτιμηθεί εν σχέσει με άλλες περιοχές. Θα μπορούσε να είχε από τότε βρεί το δρόμο της στην προβολή και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της.

Δυστυχώς η αδιαφορία των κυβερνώντων της εποχής εκείνης για έργα υποδομής στην περιφέρεια και ειδικά στην Ηλεία που χρειαζόταν τον άμεσο εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών υποδομών (αυτοκινητόδρομο, λιμάνια, αεροδρόμιο κλπ) για να προχωρήσει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης , εστέρησε τον γενέθλιο τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων από μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να γίνει ελκυστικός προορισμός την ευημερία των Ηλείων.

Από την άλλη πλευρά όσο ευρωπαϊκά κεφάλαια έφθασαν στην Ηλεία απαξιοποιήθηκαν από την βουλιμία των αρχόντων της αυτοδιοίκησης για κακόγουστες αναπλάσεις, προβληματικούς πεζοδρόμους, ασφαλτοστρώσεις ασήμαντων και άνευ σημασίας αγροτικών δρόμων κ.ο.κ.


Αργότερα ήλθε η εποχή των σεισμών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Ηλείας έγινε στόχος φυσικών καταστροφών. Οι σεισμοί του Βαρθολομιού και του Πύργου έδωσαν μία νέα ευκαιρία για ενίσχυση των υποδομών και δημιουργία τοπικών πόλων ανάπτυξης.

 Διατέθηκαν από την Πολιτεία άφθονοι πόροι για δημιουργία ελεύθερων χώρων εντός των πόλεων, κατασκευή έργων υποδομής, σχεδιασμό οικιστικής ανάπτυξης που να προσαρμόζει την κοινωνική και την οικονομική ζωή της Ηλείας στους κινδύνους που οφείλονται στην σεισμογενή ιδιοπάθεια του τόπου μας.


Χαμένη απέβη και η ευκαιρία αυτή, εξ αιτίας της ανεπάρκειας και της ανικανότητας των υπευθύνων να προβλέπουν και να προλαμβάνουν τις εξελίξεις των βασικών μεγεθών της οικονομίας και της κοινωνίας σε χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των εικοσιτετραώρου.


Ο κατακερματισμός των πόρων σε άχρηστα και ασήμαντα έργα βιτρίνας. Η αδιαφορία για τον σχεδιασμό έργων μεγάλης κλίμακος που θα στηρίξουν ένα σχέδιο συνολικής ανάπτυξης της Ηλείας έγιναν και πάλι αιτίες να μετρήσει ο τόπος στο παθητικό του μία νέα χαμένη ευκαιρία.

Μετά τον πύρινο όλεθρο του Αυγούστου 2007 η Ηλείας κατακαημένη και αποδυναμωμένη αντιμετωπίζει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία για ανασυγκρότηση που πρέπει να μην χαθεί, όπως οι προηγούμενες μεταξύ των δημοτικών καταστημάτων και των υπουργικών αποφάσεων.

Ολοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του τόπου. Να γίνουμε στυλοβάτες και βηματοδότες μιας νέα πραγματικά δημιουργικής πορείας στην οποία το γενικό και το συνολικό θα έχει προτεραιότητα απέναντι στο ατομικό και το μερικό. Αυτό απαιτεί από όλους η Ηλεία για να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία.












Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet