Κώστας Τζαβάρας: Οι κανόνες της αγοράς για την προστασία καταναλωτών

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008

Για την αγορά μας, το ζητούμενο, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθεί να παραμένει η αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Οσα μέτρα και αν ληφθούν κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα αυτή είτε μεσοπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, αν δεν υπάρχει αξιόπιστος και επί της ουσίας, ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός.

Αυτό επισήμανε  ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος έκανε ακόμη λόγο για διασκορπισμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες και στην ανάγκη ενός νέου νομοσχεδίου που ήδη ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπττυξης για να μπορέσει να παρέμβει κυρίαρχα στους ανεξέλεγκτους ρυθμούς της αγοράς, επιβάλλοντας κυρώσεις και εφαρμόζοντας πρακτικές που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης των καταναλωτών…

 Η αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οργάνωση της Υπηρεσίας Εποπτείας στην αγορά, ο κλάδος των καυσίμων και βεβαίως το θέμα των τιμών σε τρόφιμα και άλλα είδη είναι ζητήματα για τα οποία το Υπ. Ανάπτυξης και γενικότερα η κυβέρνηση καλούνται να παρέμβουν ριζικά με άμεσο στόχο την προστασία του πολίτη από τα αλλεπάλληλα κρούσματα των ανατιμήσεων στο χώρο του ευρύτερου εμπορίου.

Ο κ. Τζαβάρας, τονόζει ακόμη ότι :η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με τους σοβαρούς κλυδωνισμούς, δημιουργεί ένα κλίμα που επιβάλλει πλέον σε κεντρικό επίπεδο πρωτοβουλίες με επιδίωξη την αποκατάσταση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και τη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών.

Με δεδομένο – συνέχιζει ο . Τζαβάρας – ένα πιθανό νέο κύμα ανατιμήσεων και το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τις επιχειρήσεις και τους εκπροσώπους του επαγγελματικού κλάδου για την επίτευξη συμφωνιών έτσι όπως τουλάχιστον επιβάλλει η νομιμότητα και το συμφέρον της οικονομίας μας.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet