Κώστας Τζαβάρας: Μήνυμα για την ημέρα περιβάλλοντος

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008

Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος έγινε σε μια μεγάλη προσπάθεια και στον κυρίαρχο στόχο της ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους που την απειλούν.

Κίνδυνοι που έχουν σχέση με τις εντυπωσιακές κλιματικές αλλαγές, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ερημοποίηση, τα αποθέματα των φυσικών πόρων. Για την Ηλεία ωστόσο, πέραν των άλλων, ο «εφιάλτης» για την καταστροφή του περιβάλλοντος έγινε μεγαλύτερος, μετά τις οδυνηρές και φονικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Το περιβάλλον μας «πληγώθηκε» και τα 935.000 στρέμματα καμένης γης, φανερώνουν τη μεγάλη έκταση της ζημιάς και εχουν ενεργοποιήσει την Πολιτεία, για τη σωστή και έγκαιρη αποκατάσταση, για την οποία ωστόσο ο βαθμός ευθύνης πρέπει να είναι υψηλός και σε τοπικό επίπεδο από εμπλεκομένους παράγοντες αλλά και πολίτες.

 Η αποτελεσματική θωράκιση του περιβάλλοντος και η διασφάλιση βιώσιμων συνθηκών για τις επόμενες γενιές είναι το ζητούμενο, όσο και αν φαίνεται δύσκολη. Χρειάζεται όμως γι αυτό, εγρήγορση, προσοχή και πειθαρχία στην καθημερινότητα της ζωής μας για να το πετύχουμε.

Στο πλαίσιο πάντως των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε: Την σταδιακή αποκατάσταση , των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την δασοπροστασία, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προώθηση της ανακύκλωσης κλπ.

Αναμφίβολα όμως, ο περιβαλλοντικός πολιτισμός και η οικολογία είναι υπόθεση όλων μας. Γιατί αυτό έχει σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, και τη διασφάλιση της ίδιας της ύπαρξής μας…

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet