Κώστα Τζαβάρας: Αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης

Παρασκευή, 09 Μαϊου 2008

Σημαντικές ήσαν οι επισημάνσεις του Ηλείου βουλευτή κ. Κώστα Τζαβάρα σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη με αφορμή κυρίως την εικόνα της πυρόπληκτης περιοχής και την πορεία τηςανασυγκρότησης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας τόνισε τα εξής: «Στην Ηλεία έχει αναμφιβόλως συντελεστεί μια πολύ μεγάλη καταστροφή, της οποίας, τις άμεσες επιπτώσεις τις ζήσαμε τις δε, δυσμενείς μακροχρόνιες επιδράσεις στο σύνολο της Ηλειακής οικονομίας ακόμα δεν τις έχουμε ζήσει. Και εγώ δεν είμαι εξ εκείνων που επιμένουν να ωραιοποιούν καταστάσεις και να κάνουν τα πράγματα με τα λόγια διαφορετικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

 Είναι πάντως βέβαιο ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην ανασυγκρότηση, είναι επίσης βέβαιο ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση «στοργικά» και γενναιόδωρα βρέθηκε στο πλευρό των πυρόπληκτων πλην όμως ακόμα, υπάρχει πολύ έργο που πρέπει να γίνει, και το τέλος αυτό σε δυο κατευθυνσεις θα πρέπει να εξελιχθεί.

Η πρώτη κατεύθυνση είναι στο να συνεχίσουμε να ανακουφίζουμε τους πολίτες και από τις καταστροφές τις ειδικές και από τις καταστροφές τις έμμεσες που έχουν υποστεί αλλά επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να ανακουφίσουμε την οικονομία στο σύνολό της. Σαν σύστημα δηλ. το οποίο δουλεύει και δέχεται έσοδα και έξοδα.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι βασικοί πόροι, παραγωγικοί –οικονομικοί κλπ που εχρησιμοποιούντο για να τροφοδοτήσουν αυτό το σύστημα έχουν πάψει να υφίστανται. Και τέτοιους πόρους εννοώ τους φυσικούς πόρους, αυτούς που δίνει η πρωτογενής περιοχή της οικονομίας, δηλ. το λάδι, τα προϊόντα κτηνοτροφίας κλπ.

Και από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειώσω και το θέμα της ψυχολογίας. Γιατί με την ανάλογη στήριξη να πείσουμε τους συνανθρώπους μας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται ότι αξίζει να επιμείνουν και να κάνουν μια δεύτερη αρχή… 

 Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επεξεργάσθηκε ένα συγκεκρι- μένο σχέδιο. Και δεν το επεξεργάσθηκε μόνο στην πρώτη φάση μετά την κατα- στροφή αλλά στη συνέχεια ανέθεσε σε μια ομάδα καθηγητών Πανεπιστημίου να επεξεργασθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης.

Και ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή με την ευθύνη επίβλεψης, εκείνων οι οποίοι εκπόνησαν το σχέδιο. Από την άλλη πλευρά κατά τομέα και κατά υπουργείο, έχουν ανακοινωθεί μέτρα ανακούφισης και στήριξης αλλά και ανάπτυξης. Βεβαίως σε όλη αυτή την διαδικασία υπάρχουν κάποιες αρυθμίες και έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις . Είναι κάτι που δεν το αμφι- σβητώ.

Σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Νομάρχη εγώ ήμουν παρών στο Νομ. Συμβούλιο και στη παρέμβαση την οποία έκανα, επισήμανα και εξακολουθώ να τονίζω, ότι όλοι οι φορείς αυτού του τόπου, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και ομονοούντες

Να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας λοιπόν ότι με ανέξοδες καταγγελίες και με μια τακτική που ουσιαστικά δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο παρά το πώς θα κεφαλαιοποιήσει κομματικά κέρδη σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, δεν προσφέρουμε καμία χρήσιμη υπηρεσία.

Για το λεγόμενο δυτικό άξονα, δεν υπάρχει πρόβλημα, ήδη οι διαδικασίες προχωρούν και συντόμως θα έχουμε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα βάλει την Ηλεία στο επίκεντρο των επενδυτικών και ευρύτερα οικονομικών εξελίξεων.

Οσον αφορά το θέμα υποδομών η ΝΔ έχει ξεκινήσει το θέμα αυτό, ώστε το συντομότερο δυνατό χρόνο, να υπάρξει και το αεροδρόμιο σε λειτουρ- γία και τα λιμάνια μας, που θεωρώ ότι επίσης είναι δυο μεγάλες υποδομές.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet