Κώστας Τζαβάρας: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδικεί τους πεδινούς κτηνοτρόφους της Ηλείας»

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023

-Την καταβολή της εξισωτικής σε όσους έχουν κάνει αίτηση ΟΣΔΕ ζητά ο βουλευτής Ηλείας

Την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους που έχουν υποβάλει αίτηση ΟΣΔΕ ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποκλείσει τους πεδινούς κτηνοτρόφους εκ των υστέρων από τις πληρωμές είναι άδικη και ανατρέπει τον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως οι κτηνοτρόφοι υπέβαλαν την αίτηση ΟΣΔΕ τον περασμένο Μάιο για να λάβουν την εξισωτική, δίχως να τους ενημερώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλος αρμόδιος φορέας ότι δεν τη δικαιούνται. Κατά συνέπεια, οργάνωσαν και επένδυσαν στην παραγωγή τους με το σκεπτικό ότι θα λάβουν κανονικά την αποζημίωση, με συνέπεια να είναι σήμερα χρεωμένοι και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει πως τόσο οι αγροτικοί φορείς όσο και τα Κέντρα Υποδοχής Αγροτών είχαν επισημάνει εγκαίρως τις αστοχίες στο σύστημα πληρωμών και την έλλειψη έγκαιρης και ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με το ποιοι δικαιούνται φέτος να λάβουν εξισωτική αποζημίωση.

Για αυτόν τον λόγο, ο Κώστας Τζαβάρας υπογραμμίζει πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει άμεσα να διευθετήσει με δίκαιο τρόπο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με δική του ευθύνη, καταβάλλοντας την εξισωτική αποζημίωση σε όσους πεδινούς κτηνοτρόφους υπέβαλαν αίτηση ΟΣΔΕ το 2022, και να εξορθολογίσει το καθεστώς πληρωμών από την επόμενη χρονιά έπειτα από ευρεία διαβούλευση.

«Είναι άδικο για τους πεδινούς κτηνοτρόφους της Ηλείας να ενημερώνονται εκ των υστέρων ότι δεν δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση και ενώ κατά το χρόνο που υπέβαλαν αίτηση ΟΣΔΕ, οι αιτήσεις έγιναν δεκτές χωρίς να τους ενημερώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η μη καταβολή των χρημάτων εκτροχιάζει τον οικονομικό τους προγραμματισμό σε μια δύσκολη χρονιά και οδηγεί τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε συρρίκνωση», δήλωσε.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet