Καθοριστική η συμβολή του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, για την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία

Κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκη, σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, τροπολογία που προβλέπει την ίδρυση Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Η αίσια για την Αρχαία Ολυμπία εξέλιξη οφείλεται κατά σημαντικό μέρος στην  καθοριστική συμβολή του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος κατόπιν παρακλήσεως του κ. Αυγενάκη, παρενέβη στη διαδικασία της νομοθέτησης του συγκεκριμένου θεσμού, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει αρχικά ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ήθελε να εντάξει την Επιμόρφωση των Αθλητικών Στελεχών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), έχοντας τη γνώμη ότι δεν χρειάζεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αντίθετα  ο Κώστας Τζαβάρας υποστήριξε ότι με βάση την αρχή της ειδικότητας που διέπει τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων, επιβάλλεται η ίδρυση ξεχωριστού και αυτοτελούς Ινστιτούτου, προκειμένου να ανατεθεί σε αυτό η εξυπηρέτηση  ενός σκοπού ο οποίος δεν υπηρετείται από τις υπάρχουσες δομές επιμόρφωσης στελεχών της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.  Πράγματι τα αθλητικά στελέχη δεν εντάσσονται στο προσωπικό που η επιμόρφωσή του καλύπτεται από το ΕΚΔΔΑ.

 Επιπλέον ο Ηλείος βουλευτής πρόσθεσε ότι καλύτερο περιβάλλον από πλευράς πολιτισμικού αποθέματος που να υπηρετεί τον σκοπό αυτό, δεν θα μπορούσε να ευρεθεί από την Αρχαία Ολυμπία, η οποία αποτελεί παγκοσμίως την κοιτίδα του Ολυμπισμού και κάθε σύγχρονου αθλητικού ιδεώδους.

  Μετά από αυτά, οι επιφυλάξεις του Υπουργού Εσωτερικών ήρθησαν και ήδη χθες (28/7) οι αρμόδιοι  υπουργοί προχώρησαν στην κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας που ορίζει ότι ιδρύεται Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (ΙΕΑΣ) στην Αρχαία Ολυμπία υπό τον ακαδημαϊκό συντονισμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το Ινστιτούτο είναι ΝΠΙΔ που έχει στόχο τη διαρκή επιμόρφωση των διοικητικών στελεχών που μετέχουν σε αθλητικούς Φορείς και οργανισμούς όλων των βαθμίδων, καθώς και τη διάδοση και εφαρμογή των αρχών σύγχρονης διοίκησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με πρόβλεψη χρηματοδότησης τόσο από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μέσα από την προσέλκυση χορηγιών και τη διοργάνωση συνεδρίων. Στη σύνθεσή του συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και τρία μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού (Τ.Ο.Δ.Α.)  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


«Η ίδρυση του Ινστιτούτου στην Αρχαία Ολυμπία αποτελεί την ελαχίστη αναγνώριση από πλευρά της πολιτείας της αδικίας που έχει γίνει εις βάρος της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας γενικότερα, με την πρόσφατη κατάργηση των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων. Προσωπικά δηλώνω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την πλήρη αποκατάσταση της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.  

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet