Προσωπική δικαίωση Κώστα Τζαβάρα η απόφαση για τη μη ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων του 2007

Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022

Δεκτά έκανε τα επιχειρήματα του βουλευτή Ηλείας το ΥΠΟΙΚ για τη νομιμότητα των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Προσωπική δικαίωση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, συνιστούν οι αποφάσεις που δημοσίευσε και γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις  που χορηγήθηκαν με τη μορφή εγγυημένων δανείων στους πυρόπληκτους της Ηλείας μετά την τραγωδία του 2007 και των οποίων την ανάκτηση είχε ζητήσει το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε ότι με ερώτησή του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, εξηγώντας για ποιο λόγο η χορήγηση των κρατικών εγγυήσεων είναι συμβατή με το Ενωσιακό Δίκαιο.

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότι οι εγγυήσεις που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο το 2007 δεν συνιστούν επ΄ουδενί λόγω παράνομη κρατική ενίσχυση, διότι είναι γνωστό τοις πάσι πως το Ελληνικό Δημόσιο με την παροχή της εγγύησής του για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, είχε αποφασίσει την οικονομική στήριξη των πυροπλήκτων, είτε γιατί έχασαν συνανθρώπους τους, είτε γιατί καταστράφηκε η περιουσία τους, είτε γιατί μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος των επιχειρήσεών τους λόγω του κλονισμού της τοπικής οικονομίας από τη θεομηνία.

Ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε πως η παροχή των συγκεκριμένων εγγυήσεων δεν παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, διότι από  το άρθρο 107 της Γενικής Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται ρητά ότι οι κρατικές ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών από θεομηνίες είναι συμβατές με την εσωτερική αγορά και εξαιρούνται από τις κρατικές ενισχύσεις. Πρόσθεσε δε, ότι ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδόθηκε το 2014, ορίζει με σαφήνεια ότι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από φυσικά αίτια θα πρέπει να θεωρούνται γεγονότα που συνιστούν θεομηνία.

«Είχα επισημάνει ότι οφείλουμε να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των πυροπλήκτων της Ηλείας και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα ανέλυσα στον αρμόδιο υπουργό τους λόγους για τους οποίους οι εγγυήσεις που χορηγήθηκαν, είναι καθ’ όλα νόμιμες και συμβατές με το ενωσιακό δίκαιο.  Είναι θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών κατανόησε και αποδέχθηκε τα επιχειρήματά μου και δεν μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν στους πληγέντες συμπολίτες μου», τόνισε.
 
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet