Κώστας Τζαβάρας: «Επιτέλους πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς ανταγωνιστικής λειτουργίας των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας»

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022

Τις προτάσεις του για τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας κατέθεσε στην αναπλ. Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηλείας

Την ανάγκη αναθεώρησης του καθεστώτος συνύπαρξης με όρους ανταγωνισμού των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την αναπλ. Υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ενόψει της προσεχούς επίσκεψής της στον νομό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και οι άλλοι δύο βουλευτές Ηλείας της ΝΔ, κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί όλα τα συστήματα συνύπαρξης των δύο Νοσοκομείων με το ίδιο αντικείμενο, είτε με επιμερισμό εφημεριών, είτε με συμπληρωματικές λειτουργίες κλινικών και όλα απέβησαν άκαρπα και αναποτελεσματικά.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, η Ηλεία, παρ’ όλο που διαθέτει τυπικά δύο νοσοκομεία, επί της ουσίας δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα προστασίας της δημόσιας Υγείας σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η κατάσταση αυτή τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο γιατί επιβαρύνει τους πολίτες της Ηλείας με υγειονομική ανασφάλεια. Το καθεστώς αυτό πρέπει αμέσως και επειγόντως να αλλάξει, χωρίς όμως να κλείσει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο πρέπει να αποκτήσει έναν  διακριτό και διαφοροποιημένο ρόλο σε σχέση με αυτόν του Νοσοκομείου του Πύργου. Μπορεί να μετατραπεί, εφόσον το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές και συμφωνήσει η τοπική κοινωνία, σε Νοσοκομείο χρονίως πασχόντων ή κέντρο αποκατάστασης ή νοσηλευτική μονάδα βραχείας νοσηλείας (one day clinic) ή ο,τιδήποτε άλλο που να αξιοποιεί το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό που διαθέτει προς όφελος της δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, πρότεινε την ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Ηλείας με ιατρικό προσωπικό, που θα προσληφθεί με προκηρύξεις θέσεων με τις οποίες θα κωλύονται να διοριστούν όσοι ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ μέχρι την ημέρα της προκήρυξης. Έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της μετακίνησης ιατρών που υπηρετούν σε περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ και παραιτούνται για να διεκδικήσουν τον διορισμό τους σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων. Φαινόμενο που ως γνωστόν εντάθηκε εν μέσω πανδημίας, αφήνοντας ακάλυπτα τα περιφερειακά νοσοκομεία (πρόσφατη περίπτωση με παθολόγους ιατρούς του νοσοκομείου Πύργου).

Τέλος, ο Κώστας Τζαβάρας επεσήμανε ότι, πρώτα απ’ όλα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της διαφοροποιημένης λειτουργίας των δύο νοσοκομείων στην Ηλεία και εν συνεχεία το υπουργείο Υγείας πρέπει να νομοθετήσει ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε να πάψουν να είναι άγονες οι προκηρύξεις.

«Το υπάρχον καθεστώς ανταγωνιστικής λειτουργίας των δύο νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας δεν αποδείχθηκε μόνο αναποτελεσματικό, αλλά επιπλέον έχει καταστεί βραχνάς υγειονομικής ανασφάλειας και καθημερινής ταλαιπωρίας για τους πολίτες της Ηλείας. Το χειρότερο όμως είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης αυτής εξάπτονται καθημερινά ανεπίτρεπτοι τοπικισμοί, που δηλητηριάζουν την κοινωνία, με αποκορύφωμα το πρωτοφανές περιστατικό, που συνέβη πρόσφατα, να προσκαλούνται δημοσίως από τοπικούς  άρχοντες ιατροί για απασχόληση σε νοσηλευτική μονάδα με την υπόσχεση παροχής «από την τσέπη τους» επιμισθίου χιλίων ευρώ.  Τέτοιου είδους πρακτικές εμένα με ντροπιάζουν και ως πολίτη και ως πολιτικό και δεν μπορώ να τις ανεχτώ. Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος να προτείνω διακριτό-διαφοροποιημένο ρόλο για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που θα προκύψει μέσα από διαβούλευση, ώστε να πάψει το καθεστώς ανταγωνισμού με το Νοσοκομείο Πύργου», δήλωσε.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet