Κ.Τζαβάρας: «Να στηριχθούν οι Ηλείοι σταφιδοπαραγωγοί και να διασφαλιστεί η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης»

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021

Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών και τη θωράκιση της καλλιέργειας της σταφίδας ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποτραπεί η απαξίωση ενός προϊόντος με υψηλή διατροφική αξία και διαχρονικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Τζαβάρας, παρότι η φετινή μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα της «κορινθιακής σταφίδας», προμήνυαν υψηλή τιμή πώλησης, οι Ηλείοι σταφιδοπαραγωγοί είναι εδώ και αρκετό καιρό αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάρρευση της τιμής, καθώς η αγορά «άνοιξε» με 1,10€ το κιλό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προσφέρονται τιμές εξευτελιστικές, ακόμα και κάτω από ένα ευρώ, όταν πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στο 1,50€ με 1,60€.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει ότι προφανώς τέτοιες τιμές όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν εισόδημα στους σταφιδοπαραγωγούς, αλλά δεν καλύπτουν καν το υψηλό κόστος παραγωγής και οδηγούν στην απαξίωση της σταφίδας και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας σημειώνει ότι παραγωγοί της Ηλείας έχουν «εγκλωβιστεί», διότι αν δεν διαθέσουν τη σταφίδα προς πώληση και δεν συγκεντρώσουν τις αναγκαίες ποσότητες ως το τέλος του Νοεμβρίου, κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, και ουσιαστικά εξωθούνται στο ξεπούλημα της σταφίδας για μπορέσουν να πάρουν την επιδότηση.

«Οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας παράγουν κάθε χρόνο ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που συμβάλλει στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα και με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές. Αντί να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα για να έχουν κίνητρο να συνεχίσουν την καλλιέργεια, ουσιαστικά εξωθούνται στο να πουλήσουν τη σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να πάψει να είναι αμέτοχο και απλός παρατηρητής. Οφείλει να παρέμβει αφενός για να στηρίξει το εισόδημά τους και να διασφαλίσει την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης και αφετέρου να λάβει μέτρα που θα θωρακίσουν σε βάθος χρόνου την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας», δήλωσε.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet