Κώστας Τζαβάρας: «Πρώτο βήμα για την κατασκευή της Πατρών-Πύργου»

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021

Ψηφίζεται αύριο η τροπολογία επανένταξης του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου στη σύμβαση παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού»

Στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατασκευή της Πατρών-Πύργου και την επανένταξή της στη σύμβαση παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού» προχωρά η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Ήδη κατατέθηκε και ψηφίζεται αύριο (3/11) στη Βουλή η τροπολογία που καταργεί την εξαίρεση της Πατρών-Πύργου από τη Σύμβαση Παραχώρησης και τη χρονική μετάθεση της κατασκευής της, η οποία είχε αποφασιστεί το 2013 λόγω της τότε άρνησης των παραχωρησιούχων να συμπεριλάβουν το έργο στην «Ολυμπία Οδό».

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο οδικός άξονας Πάτρα−Πύργος−Τσακώνα χαρακτηρίζεται ως έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας και υψίστης σημασίας για την οδική ασφάλεια, και παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υλοποιηθεί εντός του πλαισίου της οικείας σύμβασης παραχώρησης, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Το έργο θα κατασκευαστεί με μικτή χρηματοδότηση από το Δημόσιο, και μάλιστα με ανώτατο όριο το τίμημα που είχε επιτευχθεί μετά τις εκπτώσεις κατά τις οκτώ ακυρωθείσες διαγωνιστικές διαδικασίες, τον Παραχωρησιούχο με ίδια κεφαλαιακή συμμετοχή και από τραπεζικό δανεισμό.

Η εξέλιξη αυτή τέθηκε υπόψη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποφάνθηκε ότι η υλοποίηση μέσω του αρχικού σχεδιασμού της σύμβασης παραχώρησης της πρότασης αυτής δεν αντιβαίνει στο Ενωσιακό Δίκαιο.

Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη και παράλληλα την επιθυμία του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου με το νέο έτος και να τερματιστεί οριστικά και αμετάκλητα  ο εφιάλτης που βασανίζει την Ηλεία εδώ και δεκαετίες.

«Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση γίνεται ουσιαστικά το πρώτο βήμα  για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επανένταξη του έργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και την έναρξη των εργασιών μέσα στους επόμενους μήνες. Ο εφιάλτης της Ηλείας τελειώνει, και για μένα προσωπικά αποτελεί τεράστια ικανοποίηση για τον αγώνα που έχω κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου», δήλωσε.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet