Κ. Τζαβάρας: «Να αναπληρωθεί επαρκώς το χαμένο εισόδημα των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών»

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021

Άμεσες αποφάσεις ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας

Την άμεση και επαρκή αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών της Ηλείας ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στον πρωτογενή τομέα από την πυρκαγιά που έπληξε τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κάηκαν τουλάχιστον 500.000 ελαιόδεντρα σε 28.000 στρέμματα, αριθμός που με βάση την παραγωγή των τελευταίων ετών στην Ηλεία, αντιστοιχεί σε απώλεια τουλάχιστον 3.000 με 3.500 τόνων ελαιολάδου αρίστης ποιότητας.

Επικαλούμενος την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Ν. Ηλείας, τονίζει ότι η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς θα συνοδευτεί από την αισθητή μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και κατ’ επέκταση του ελαιολάδου, αφού ο κύκλος εργασιών θα  μειωθεί κατά 30%, δεδομένου ότι στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 30 ελαιοτριβεία, τα οποία δεν θα έχουν αντικείμενο εργασιών πλέον.

Υπενθυμίζοντας ότι η ελαιοπαραγωγή αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ηλείας, ο Κώστας Τζαβάρας σημειώνει ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια εξαετία για την επάνοδο της ελαιοπαραγωγής σε ικανοποιητικά επίπεδα, κατά συνέπεια οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών θα υποστούν σημαντική απώλεια εισοδήματος, ενώ θα επηρεαστεί αρνητικά και η αγορά εργασίας, αφού θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας δεκάδες εργάτες γης και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει πως οι οικονομικές απώλειες σε έναν νομό κατεξοχήν αγροτικό όπως η Ηλεία αναμένεται να υπερβούν τα 60 με 70 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας, εξέλιξη που αν επαληθευτεί θα βυθίσει στη φτώχεια και την ανεργία όλο τον νομό.

«Οι ελαιοπαραγωγοί του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα από την πυρκαγιά, καθώς υπέστησαν πολύ σοβαρή απώλεια εισοδήματος όχι μόνο για φέτος, αλλά για αρκετά χρόνια. Για αυτό το λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη η θέσπιση μέτρων που θα προβλέπουν την επαρκή αναπλήρωση του εισοδήματός τους μέχρι να επανέλθουν οι ελαιοκαλλιέργειες σε ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής.

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής παραγωγής και συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, για αυτό και πρέπει η πολιτική να στηρίξει επαρκώς τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό. Ειδάλλως, οι πυρόπληκτες περιοχές απειλούνται με δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση», δήλωσε.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet