Κ. Τζαβάρας: «Να εγκριθεί τάχιστα η χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς»

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ

Την επίσπευση των διαδικασιών για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη του έργου μπορεί να επαναφέρει τον εφιάλτη των απορριμμάτων στον νομό.

Παραθέτοντας συνοπτικά το ιστορικό των ενεργειών και των αποφάσεων από τις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως η απόφαση των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιτρέψουν στον ΧΥΤΥ την ταφή και των σύμμεικτων ανεπεξέργαστων απορριμμάτων, οδήγησε στον πολύ γρήγορο κορεσμό του χώρου.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, η τωρινή χωρητικότητα είναι περίπου 420-450.000 τόνοι, από τους οποίους απομένουν ελεύθεροι μόλις 140-150.000. Αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του 2023 είναι πολύ πιθανό να έχει καλυφθεί εξ ολοκλήρου ο χώρος, δεδομένου  ότι ανά τακτά διαστήματα μεταφέρονται με υπουργική απόφαση απορρίμματα και από δήμους άλλων περιοχών (Αίγιο).

Για τον λόγο αυτό, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος να εγκρίνει το συντομότερο δυνατόν το αίτημα του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και του δήμου Ήλιδας, που είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου, για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΥ και τη δρομολόγηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη δημοπράτηση του έργου εντός του 2022 ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των συσσωρευμένων απορριμμάτων στους δρόμους.

«Οι κάτοικοι της Ηλείας υπέφεραν από τον εφιάλτη των βουνών απορριμμάτων στους δρόμους και έξω από τα σχολεία και δεν αντέχουν να ξαναβιώσουν κάτι παρόμοιο. Οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν στην καθυστερημένη ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου στερεών αποβλήτων και στον πολύ γρήγορο κορεσμό του ΧΥΤΥ με την αθρόα εναπόθεση και ταφή σύμμεικτων απορριμμάτων τα προηγούμενα χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, είναι αδήριτη ανάγκη να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατόν η χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΥ, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο εντός του έτους και να ξεκινήσουν οι εργασίες το αργότερο ως τις αρχές του 2024», τόνισε.


 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet