Κώστας Τζαβάρας: Αφετηρία ενός ασυμβίβαστου προσωπικού αγώνα. Εφημερίδα "Πατρίς"

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007

1.    Η Ηλεία αυτή τη στιγμή ζει μια μεγάλη καταστροφή. Θα πρέπει να καταλογιστούν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες ή ήταν τόσες πολλές οι εστίες που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ελεγχθούν;

Οι μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Ηλεία από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι ανάλογες με το μέγεθος των πυρκαγιών που τις προκάλεσαν. Ποτέ άλλοτε ο τόπος μας δεν αντιμετώπισε τόσο μεγάλο κίνδυνο από φωτιά. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή που καταφανώς υπερβαίνει το συνηθισμένο μέγεθος των πυρκαγιών που τις τελευταίες δεκαετίες εκδηλώνονται στο Νομό Ηλείας. Απέναντι σε τέτοιες κλίμακας φαινόμενα φυσικό και επόμενο είναι να μην ανταποκρίνεται πλήρως το σύστημα πυρόσβεσης που προφανώς δεν έχει οργανωθεί για να αντιμετωπίζει κινδύνους από πυρκαγιές που κατά εκατοντάδες εμφανίζονται ταυτόχρονα σε σημεία με δυσχερή πρόσβαση (χαράδρες ορεινών περιοχών κ.λπ.) . Εύστοχα διαπιστώθηκε ότι το μέγεθος του κινδύνου που προέκυψε από τις πυρκαγιές ήταν τόσο μεγάλο ώστε να χαρακτηρίζεται από ασυμμετρία εν σχέση με τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης. Ουδέποτε στη χώρα μας υπήρξε δυναμικό δασοπυρόσβεσης ικανό να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης και έντασης φαινόμενα. Κατά συνέπεια όσοι αποδίδουν πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν κατά την αντιμετώπιση ενός τόσο εξαιρετικού και πρωτοφανούς συμβάντος προφανώς του δημαγωγού ασύστολα και ανεύθυνα.

2.   Τα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων κρίνονται ικανοποιητικά;

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ανταποκρίνονται πλήρως στην κοινωνική ανάγκη επούλωση των πληγών που προξένησε μια τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή. Παράλληλα, στοχεύουν την επαναφορά της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής στην κανονική της ζωή. Όμως η χωρίς οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις χορήγηση προνοιακών ενισχύσεων στους πυροπαθείς πολίτες, η προσαρμογή των καλύψεων στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών και η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής για την άμεση πληρωμή στους δικαιούχους των κάθε μορφής αποζημιώσεων αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο εκδήλωση αλληλεγγύης και αρωγής από μέρους του κράτους προς τις κατηγορίες των πολιτών που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφές. Το γεγονός όμως αυτό αντί να προκαλέσει την γενική ικανοποίηση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και ενοχλούνται γιατί βλέπουν να καταργείται το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας που κάποιοι για πολύ χρόνο στο παρελθόν αναγνώριζαν σε κόμματα και κυβερνήσεις που δήλωναν αυτάρεσκα και αλαζονικά ότι είναι «σοσιαλιστικές». Αυτό που προκαλεί ταραχή τους τους αντιδραστικούς κύκλους της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση εκδηλώνει ένα σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει στο παρελθόν η χώρα.

3.   Για να περάσουμε στιε εκλογές , τι διακυβεύεται σ, αυτή την εκλογική αναμέτρηση ; 

Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών τις 16ης Σεπτεμβρίου είναι η πρόοδος στην πορεία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει σχεδιάσει ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση του και έχει ανάγκη ο τόπος ή η οπισθοδρόμηση στις μορφές διακυβέρνησης του παρελθόντος που ο λαός καταδίκασε με την ετυμηγορία του το Μάρτιο του 2004.Η αντιφατική και σχεδόν τυχοδιωκτική πολιτική συμπεριφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο μεγάλο εθνικό ζήτημα της αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών ζημιών από τις πυρκαγιές, θέτει για τις επικείμενες εκλογές και ένα πρόσθετο καθήκον.Ο λαός οφείλει να καταδικάσει όσους σε καιρούς εθνικών καταστροφών αντί να συνεισφέρουν στην υπόθεση της ανασυγκρότησης, Χωρίς αρχές, χωρίς αξίες, χωρίς πολιτικό έρμα η Δημοκρατία κινδυνεύει να καταντήσει ακυβέρνητο σκάφος.Γι αυτό και στις προσεχείς εκλογές δεν κρίνεται τόσο η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, που κατόρθωσε με τα διαθέσιμα μέσα να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, όσο η σοβαρότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως υπευθύνου και πολιτικά φερέγγυου κομματικού οργανισμού.

4.   Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης για την Ηλεία;

Ασφαλώς και μετά τις καταστροφές η Ηλεία εξακολουθεί να διαθέτει έναν εξαιρετικό αναπτυξιακό δυναμισμό. Οι πυρκαγιές δεν κατέστρεψαν τη μοναδική γεωγραφική της θέση, την ένδοξη ιστορία της, τον οικουμενικής ακτινοβολίας Πολιτισμό της. Μέσα από τις στάχτες της θα αναγεννηθεί και θα αποκόψει οικονομικά και κοινωνικά. Αρκεί στις προσεχείς εκλογές οι Ηλείοι να εμπιστευθούν τις πολιτικές και τους πολιτικούς που εγγυώνται μια αναπτυξιακή προοπτική ανάλογη των πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος.

5.   Το όραμά σας για την Ηλεία του αύριο;

Η Ηλεία αρκετό χρόνο έχει μείνει στα αζήτητα της ανάπτυξης. Ούτε από τα τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης, ούτε από τη μεγάλη προετοιμασία της ελληνικής Ολυμπιάδας του 2004 βρέθηκαν κονδύλια για την ανάπτυξη της. Όμως τώρα με αφετηρία τη σημερινή συμφορά της μπορεί να ξεκινήσει να χτίζεται ένα ευοίωνο μέλλον. Οι πόροι που συγκεντρώνονται για την ανασυγκρότηση της Ηλείας είναι σημαντικοί και επαρκείς για να δώσουν στην Ηλεία την ανάπτυξη που της αξίζει. Αρκεί η πορεία αυτή να διαχειριστούν από έναν οργανισμό που θα διαθέτει τη γνώση και τη βούληση για μια δημιουργική πορεία που θα αξιοποιεί τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Οι περιστάσεις επιβάλλουν ομοψυχία και γενναιότητα.

6.  Θα ήθελα να μου αναφέρετε επιγραμματικά, τις πέντε βασικές σας προτεραιότητες και τα πέντε πράγματα θα αποφύγετε εάν εκλεγείτε.

Η εκλογή μου στο αξίωμα του βουλευτή θα σημάνει την αφετηρία ενός ασυμβίβαστου προσωπικού αγώνα για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (Ιονία οδό, αεροδρόμιο κ.λπ.).
Για την εξεύρεση πόρων για τη μελέτη συντήρησης και προστασίας του δικτύου αγγείων βελτιώσεων του Νομού.
Την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Ηλείας και την προσέλκυση επενδύσεων ικανών να εξασφαλίσουν στην Ηλεία μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Την δημιουργία και καθιέρωση θεσμών προσέλκυσης τουριστών στην Ηλεία (συνεδριακά και αθλητικά κέντρα διεθνούς ακτινοβολίας).
Την οικιστική και πολεοδομική ανασυγκρότηση του τόπου.
Είμαι αποφασισμένος να αποφύγω την εμπλοκή μου σε στείρες και άγονες τοπικές αντιπαραθέσεις.
Την υποσχεσιολογία και την δημιουργία στον πολίτη προσδοκιών που είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα μείνουν απραγματοποίητες.
Την « αφ’υψηλού» άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
Την «επίλυση» ατομικών αιτημάτων μέσω της συνεχούς μετάθεσης στο μέλλον της ικανοποίησης τους.
Την εμφάνισή μου στις πόλεις και τα χωριά της εκλογικής μου περιφέρειας κάθε παραμονή εκλογών.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet