Κ. Τζαβάρας: «Να νομοθετηθεί το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων»

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

Την προστασία των αγροτών ενόψει πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας

Τη νομοθέτηση του ακατάσχετου των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ενόψει της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί της Ηλείας αλλά και όλης της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, καθώς υφίστανται παρακρατήσεις και κατασχέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εξαιτίας οφειλών στο Δημόσιο, γεγονός που ανατρέπει τον οικονομικό τους προγραμματισμό.  Όπως τόνισε, ήδη επικρατεί ανησυχία στους παραγωγούς για την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια δύσκολη περίοδο για αυτούς, καθώς η πανδημία μείωσε αισθητά το εισόδημά τους.

Ο Ηλείος βουλευτής υπενθύμισε ότι την άποψη για τη νομοθέτηση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων διατυπώνει ρητά ο Συνήγορος του Πολίτη στην ετήσια έκθεσή του για το 2018, τονίζοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τον επιδιωκόμενο από τον νομοθέτη σκοπό, ο οποίος είναι η εξασφάλιση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο των στόχων που θέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. 

Παράλληλα, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη να προστατευθεί η εξισωτική αποζημίωση, διότι αποτελεί αντισταθμιστική οικονομική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, κατά συνέπεια δεν εμπίπτει στην εφαρμογή της διάταξης περί επενδυτικών προγραμμάτων (παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.4314/2014) διότι δεν σχετίζεται με την ολοκλήρωση συγκεκριμένου έργου, αλλά αποτελέσματος, επομένως δεν δομείται σε προκαταβολή, ενδιάμεση και τελική πληρωμή.

Επικαλούμενος την εγκύκλιο ΠΟΛ.1043/2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει πως για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα,  και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για να μην υπόκεινται σε παρακρατήσεις ή κατασχέσεις οι αγροτικές επιδοτήσεις.

«Οι αγρότες της Ηλείας δέχθηκαν αλλεπάλληλα πλήγματα, τόσο από την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προστατευτούν οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν από πιθανές παρακρατήσεις ή κατασχέσεις, διότι θα ανατραπεί ο οικονομικός τους προγραμματισμός και θα επιδεινωθεί η ήδη δύσκολη  οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και οφείλουμε να πράξουμε ό,τι είναι εφικτό για να στηρίξουμε τους παραγωγούς», δήλωσε.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet