Κώστας Τζαβάρας: «Επιβάλλεται λόγω ειδικών συνθηκών περαιτέρω παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών»

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Τι επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας για το ακανθώδες ζήτημα που ταλανίζει τον κλάδο των μηχανικών

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις κατοικίες των πολιτών.

Με δηλώσεις του ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει πως η αδυναμία των διπλωματούχων μηχανικών να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, αλλά αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου υποβάλλονται οι αιτήσεις, τίθεται για αρκετές ώρες της ημέρας εκτός λειτουργίας, δυσχεραίνοντας το έργο των μηχανικών.

Επικαλούμενος την σχετική από 17 Σεπτέμβρη επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ, κ. Στασινού,  ο Ηλείος βουλευτής υπογραμμίζει τις δυσκολίες του κλάδου να ανταποκριθεί στη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών.

Όπως τονίζει ο κ. Τζαβάρας, οι Έλληνες μηχανικοί (περισσότεροι από 27.000 χρήστες του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ) που έχουν αναλάβει από την Πολιτεία την ευθύνη να καταγράψουν κάθε αυθαίρετη κατασκευή που οι ιδιοκτήτες τους παρακινούνται να δηλώσουν, κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται αλλά δεδομένων των προβλημάτων αυτό καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατο, ειδικά για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.

Παραθέτοντας επίσης στοιχεία του ΤΕΕ Ηλείας, ο Κώστας Τζαβάρας σημειώνει πως σε τοπική κλίμακα ο αριθμός των παραβάσεων Κατηγορίας 5 είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν των λοιπών κατηγοριών του ν.4495/17 τουλάχιστον στην επαρχία, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταρρεύσει και αναγκάζει τους μηχανικούς να εργάζονται και τις  μεταμεσονύχτιες ώρες για να υποβάλουν δηλώσεις.

«Η ανεπαρκής λειτουργία των ψηφιακών υποδομών αποτελεί υπαιτιότητα του κράτους και όχι των μηχανικών, οι οποίοι καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις, με συνέπεια να προκαλείται “ασφυξία” στα γραφεία τους, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση απαιτεί την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών. Το κράτος οφείλει πρώτα να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του στην παροχή των κατάλληλων υποδομών και εργαλείων προς τους πολίτες και ύστερα να εφαρμόσει απαρέγκλιτες προθεσμίες.», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet