Κ. Τζαβάρας: «Να αποκασταθεί η αδικία εις βάρος των πυροσβεστών και των δωρητών της Ηλείας»

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Την επιστροφή βοηθητικού πυροσβεστικού οχήματος στην ΠΥ Πύργου ζητά με ερώτηση του ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

Tην επιστροφή του βοηθητικού πυροσβεστικού οχήματος που μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την Πυροβεστική Υπηρεσία Πύργου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τριπόλεως ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Το συγκεκριμένο όχημα, το οποίο αποτελείται από τράκτορα και επικαθήμενη πλατφόρμα, επισκευάστηκε και συναρμολογήθηκε χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβέστες του Γραφείου Κίνησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής  κατά τη διετία 2016-17, αξιοποιώντας τις χορηγίες και τις δωρεές των Ηλείων επαγγελματιών και της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία είναι αρωγοί στις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος.
 
Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι η απόφαση μετακίνησης ελήφθη στις 9 Οκτωβρίου του 2018 από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος με μοναδική –και αόριστη- αιτιολόγηση «τις ανάγκες της ΠΥ Τρίπολης σε βοηθητικά οχήματα», παργνωρίζοντας το ότι η Ηλεία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, είναι ο νομός στον οποίο εκδηλώνονται οι περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές (797 το 2017, 582 το 2018) και χρήζει αυξημένης πολιτικής προστασίας.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι στόχος της Υπηρεσίας ήταν  με το συγκεκριμένο πυροσβεστικό όχημα να εξυπηρετεί τη μεταφορά του ειδικού ερπυστριοφόρου οχήματος που διαθέτει, προκειμένου να επεμβαίνειτάχισταστην ορεινή ζώνη της Ηλείας (Δίβρη, Ανδρίτσαινα, κ.ά.) και να αποτρέπει τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου από τις χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον, το όχημα προοριζόταν να διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών της Ηλείας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς είχε προβλεφθεί η απόκτηση βυτίου νερού είκοσι τόνων, το οποίο θα τοποθετούνταν επάνω στην πλατφόρμα ώστε να τροφοδοτεί τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η επιστροφή του οχήματος στην ΠΥ Πύργου καθίσταται επιβεβλημένη και για τον λόγο ότι επιτρέπει τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς οποιουδήποτε πυροσβεστικού οχήματος ακινητοποιείται λόγω βλάβης, ώστε να επιδιορθωθεί άμεσα και να επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι η επιστροφή του οχήματος αποτελεί πρωτίστως ζήτημα σεβασμού προς τους Ηλείους δωρητές που με το υστέρημά τους βοήθησαν στην επισκευή ενός σύγχρονου και πολύτιμου οχήματος, και αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα, καθώς η Ηλεία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας και δικαιούται αυξημένη θωράκιση από τα φυσικά φαινόμενα.

«Η πολιτεία οφείλει να επιδείξει τον ελάχιστο σεβασμό προς τους πυροσβέστες και τους δωρητές που συνέβαλαν στο να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ένα πολύτιμο όχημα για τη θωράκιση του νομού. Η Ηλεία ήταν ο πρώτος νομός σε αγροτοδασικές πυρκαγιές το 2017 και το 2018, επομένως είναι αναγκαία η θωράκισή της για να μην ξαναβιώσει την τραγωδία του 2007», ανέφερε.


 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet