«Όταν ο Ορθός Λόγος αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Πανεπιστήμιο Πατρών» -Απάντηση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, στην πρύτανη του ιδρύματος

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου διότι δεν φανταζόμουν ποτέ ότι σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον Πύργο, όπως η ίδρυση  πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), η πόλη μου θα έπεφτε θύμα μιας πρωτοφανούς εξαπάτησης από τον κ. Γαβρόγλου, που χρησιμοποίησε την εξαγγελία ίδρυσης της Σχολής, χωρίς καμία στοιχειώδη προετοιμασία στέγασης και στελέχωσής της, προφανώς γιατί το έκανε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αλλά και εγώ προσωπικά, ως βουλευτής Ηλείας, δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόμουν αντικείμενο ενός χονδροειδούς εμπαιγμού εκ μέρους της κας Κυριαζοπούλου, Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, που θεωρούσα μέχρι σήμερα ότι αποτελεί τον προστάτη και τον εγγυητή του Ορθού Λόγου στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Δυστυχώς, η δευτέρα πλάνη απεδείχθη χείρων!

Ως γνωστόν, όπως ρητά και με σαφήνεια ορίζουν η παράγραφος 3 του άρθρου 36 και η παράγραφος 13 του άρθρου 55 του ν. 4610/2019,  η έναρξη της λειτουργίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Επομένως, η απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Ιούνιο από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, θα έπρεπε πρωτίστως για τη νομιμότητά της και την κανονιστική της αποτελεσματικότητα, να εκθέτει αναλυτικά σε ποιες υλικοτεχνικές υποδομές (κτίρια, γήπεδα, εποπτικά μέσα, κ.ά.) θα στεγαστεί και με ποιο προσωπικό θα στελεχωθεί. Άραγε, έχει  ξεκινήσει διαδικασία πρόσληψης καθηγητών; Αν ναι, πόσες θέσεις και ποιες ειδικότητες καθηγητών εχουν προκηρυχθεί; Γιατί, όπως οι πάντες γνωρίζουν, δεν υπάρχει άλλο τμήμα με ταυτόσημο γνωστικό αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να διατεθούν για το ΤΕΦΑΑ Πύργου ήδη υπηρετούντες καθηγητές.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, έκρινα ότι η από 6.6.2019 απόφαση που ελήφθη από τη Σύγκλητο, χωρίς καμία αναφορά στις ως άνω αιτιολογίες είναι νομικά, διοικητικά και κανονιστικά ανυπόστατη. Συνεπώς αυτή δεν μπορεί  ληφθεί σοβαρά  υπόψη, ώστε να έχουμε έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, πραγματικά και όχι στα χαρτιά. Ιδίως, την εκτίμησή μου αυτή, εκτός από την ίδια την απόφαση, την ενίσχυσε και η πρόσφατη δήλωση της Πρυτάνεως κας Κυριαζοπούλου στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» (8.11.2019), και μάλιστα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, για αναστολή λειτουργίας της Σχολής ΤΕΦΑΑ Πύργου για ένα έτος.
Έλεγε η Κυρία Πρύτανης επί λέξει:

«Μας διευκολύνει η υπουργική απόφαση διότι πράγματι δεν είχαμε τις προϋποθέσεις, όπως επιβάλλουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, για τη λειτουργία των σχολών αυτών (...) Οι δύο σχολές, που επρόκειτο να λειτουργήσουν από τον επόμενο χρόνο, δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν».  Μετά από αυτά διερωτώμαι: Ποιους εμπαίζετε; Εμάς που είμαστε θύματα όλων αυτών των ψηφοθηρικών παιχνιδιών που στήθηκαν προεκλογικά γύρω από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ηλείας ή και τους ίδιους σας τους εαυτούς;

Εκτός εάν σπεύσατε να πάρετε μια τόσο βιαστική και πλημμελή απόφαση για να τη χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια ως μέσο πίεσης προς το υπουργείο για συμπληρωματική παροχή πιστώσεων, με πρόσχημα την έναρξη λειτουργίας της Σχολής αυτής. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει, είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω την οδύνη μου, γιατί από ό,τι φαίνεται, όχι μόνο η ευπρέπεια αλλά και ο Ορθός Λόγος έχουν αποδράσει από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Υ.Γ. Ελπίζω ότι την απάντησή μου θα τη διαβάσει και ο βουλευτής Ηλείας, Δ.Καλαματιανός, για να αντιληφθεί τα δικά του σφάλματα.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet