Κώστας Τζαβάρας: Πέρα από τον κρατισμό μια νέα Ελλάδα περιμένει

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019

«…η ανόητη βεβαιότητα ότι, έτσι κι αλλιώς, υπήρχε κάποιος που σκεφτόταν και μεριμνούσε για όλα». (A. Gramsi, Ecritspolitiques, Παρίσι 1974).

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τα πρώτα μέτρα της δικαιολογημένα προκαλεί στην κοινωνία έναν ευχάριστο αιφνιδιασμό. Πράγματι, μετά από αρκετές δεκαετίες μια νέα κυβέρνηση,αναλαμβάνοντας τα ηνία του τόπου, ξεκινάτη δράση της με την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.Η μείωση φορολογικών συντελεστών, η λήψη μέτρων κατά της ανομίας και της εγκληματικότητας, η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην καθημερινότητα, είναι τα πρώτα νομοθετικά μέτρα που δρομολογεί ο νέος πρωθυπουργός στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του. Απόδειξη πολιτικής συνέπειας και εκδήλωση κυβερνητικής αξιοπιστίας, που καιρό είχε να εμφανιστεί στο πολιτικό στερέωμα της χώρας.


Επιπλέον, μια σειρά πρωθυπουργικές και κυβερνητικές ενέργειες, όπως η εκλογή των προσώπων για την πλήρωση δεκάδων κυβερνητικών θέσεων, ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του κράτους, τα χρονοδιαγράμματα για τους πρώτους έξι μήνες της νέας διακυβέρνησης φαίνεται ότι είχαν προετοιμαστεί από καιρό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.Όμως πίσω από αυτή την ευχάριστη έκπληξη φαίνεται να υποφώσκει κάτι πιο σπουδαίο και πιο σημαντικό:η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να δημιουργήσειένα νέο πολιτικό κλίμα, που θα οδηγήσειεπιτέλους στην κατάλυση της «ανόητης βεβαιότητας ότι, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει πάντα κάποιος που σκέφτεται και μεριμνά για όλα», δηλαδή ένα κράτος που φροντίζει και προνοεί για όλα, ένας αληθινός Πατερούλης που δεν δεσμεύεται από θεσμούς και κανόνες και αποφασίζει όποτε χρειαστεί μόνος και κατά βούληση.


Χρειάζεται μια θεσμική επανάσταση που θα απαλλάξει τη χώρα από το μόνιμο βραχνά του λαϊκισμού και τον κρατισμού και θα ανοίξει τους ορίζοντες της ιστορίας σε μια νέα Ελλάδα. Σε αυτή τη νέα Ελλάδα δεν θα υπάρχουν περιθώρια για σωτήρες ή μεσσίες. Θα υπάρχει ζωτικός χώρος μόνο για το μέτρο και τη λογική των δημιουργικών πολιτών και των υπεύθυνων πολιτικών. Αυτής της προσπάθειας σοβαρό και υπεύθυνο δείγμα αποτελεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης», το οποίο αποκαθιστά την πολιτική και συμβολική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών του κράτους, ενός κράτους δικαίου που θα στηρίζεται και θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ανταποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.Ας ελπίσουμε ότι μια από τις επόμενες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και ο νόμος για τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων.


Κώστας Τζαβάρας

Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet