«ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΡΓΗΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ» Συνέντευξη του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα στον Κώστα Παπαδόπουλο

Είναι στο χέρι μας και εξαρτάται μόνο από μας ναμην επαναληφθούν τα ίδιαιστορικάφαινόμενα, πουοδήγησαν τη χώρα στηχειρότερη μεταπολεμικήκρίση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Α» ο Κώστας Τζαβάρας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωποςκαιβουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τέσσερα χρόνια τώρα ασκεί την πολιτική με όρους“χαρτοπαιξίας”. Μονίμως“τζογάρει” επικοινωνιακάήουσιαστικά σε στοιχήματα που η ίδια σκαρώνει γιανα αποπροσανατολίζει τηνκοινή γνώμη».

Κύριε Τζαβάρα τι μηνύματα προσλαμβάνετε από τους πολίτες μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έπεισε για το σχέδιο του;

Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ στο Πανελλήνιο αναφέρεται σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, μέσω του οποίου μπορούμε να δημιουργήσουμε στο άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μετά την απελευθέρωση του τόπου από τις καταθλιπτικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια Ελλάδα δημιουργική, εξωστρεφή, ασφαλή και ευημερούσα. Είναι στο χέρι μας και εξαρτάται μόνο από μας να μην επαναληφθούν τα ίδια ιστορικά φαινόμενα, που οδήγησαν τη χώρα στη χειρότερη μεταπολεμική κρίση. Μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι θεσμική, πολιτισμική και κυρίως είναι κρίση εμπιστοσύνης στην Πολιτική και τους πολιτικούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με λόγια αλήθειας και ευθύνης, σκιαγράφησε τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, για να πάψει το κράτος να είναι ένας απλός μηχανισμός αναδιανομής εισοδημάτων, από εκείνους που παράγουν σε εκείνους που έχουν κάνει την κοινωνική αλληλεγγύη επάγγελμα. Να αποκατασταθεί η αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην οικονομία, να επιβραβευθεί η αριστεία και να επικρατήσει κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς ισοπεδωτικές λογικές και μηδενιστικές στοχεύσεις. Αυτές τις απλές αλήθειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιτύχει να γίνουν κτήμα και καθημερινό βίωμα των ελλήνων πολιτών.

1.    Τι περιθώριο άσκησης οικονομικής πολιτικής έχει η όποια κυβέρνηση, μετά το επίσημο τέλος των μνημονίων στις 20 Αυγούστου;

Περιθώρια για άσκηση εθνικής πολιτικής υπήρχαν και υπό το καθεστώς των μνημονίων και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, τουλάχιστον για τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν εθνικούς στόχους και φιλελεύθερη ιδεολογία, όπως είναι η ΝΔ. Η τραγική αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν επιδίωξαν, αλλά ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να ενσωματώσουν τα μνημονιακά μέτρα σε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου.Απέτυχαν δηλαδή να εντάξουν τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους δανειστές στη χώρα, τόσο για τις ανάγκες του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και για την εξυγίανση της οικονομίας σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, που θα στόχευε την παραγωγή νέου πλούτου,αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας. Ως συνεπής κρατιστής ο κ. Τσίπρας και η κυβερνοπαρέα του (που μερικοί απ’ αυτούς δηλώνουν άλλωστε ότι είναι κομμουνιστές), ενδιαφέρονται μόνο για μια κρατικοδίαιτη και όχι για μια ελεύθερη οικονομία, που αποτελεί το όραμα της ΝΔ. Και μόνο αυτή η διαφορά στην αντίληψη προσφέρει μεγάλα περιθώρια πρωτοβουλιών στην επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


2.    Εκτιμάτε ότι το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων μπορεί να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις;

Η κυβέρνηση 4 χρόνια τώρα ασκεί την πολιτική με όρους «χαρτοπαιξίας». Μονίμως «τζογάρει» επικοινωνιακά ή ουσιαστικά σε στοιχήματα που η ίδια σκαρώνειγια να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και να μετριάσει την ογκούμενη καθημερινά λαϊκή δυσαρέσκεια, που προκαλεί η διοικητική ανικανότητά της και ο πολιτικός της κυνισμός. Στο θέμα των συντάξεων ενεργεί με τον ίδιο τρόπο. Αφού πρώτα αδιαμαρτύρητα δέχτηκε να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο για τη περικοπή τους και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, έβαλε στη συνέχεια τα δυνατά της να ξεζουμίσει την οικονομία των πραγματικών παραγωγών (βιοτεχνών, έμπορων, αγροτών ελευθέρων επαγγελματιών κλπ) με τους άμεσους φόρους και ολόκληρη την οικονομία με τους έμμεσους φόρους, προκειμένου να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα. Έτσι έχει τον τελευταίο καιρό αναγάγει σε μείζον επικοινωνιακό και πολιτικό ζήτημα την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, ώστε ανάλογα με την έκβασή του να διαλέξει το αφήγημα με το οποίο θα οδηγήσει τον τόπο στις εκλογές. Αν μεν επιτύχει τον στόχο της θα προκηρύξει θριαμβευτικά πρόωρες εκλογές. Εάν αποτύχει θα κάνει το ίδιο αλλά σε σκηνικό ρήξης με τους εταίρους, προβάλλονταςως πλεονέκτημα της τη γνωστή«εθνική υπερηφάνεια» και τη λεβέντικη «έντιμη και υπερήφανη διαπραγμάτευση».

3.    Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία είναι η Νέα Δημοκρατία; Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά;

Με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα είναι φανερό ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης. Ο διχαστικός πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά και τα βαθιά τραύματα που έχει προκαλέσει η διακυβέρνηση τους στη κοινωνία και την οικονομία, θα δώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές αυτές. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα βγει αυτοδύναμη, πλην όμως, όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κυβερνήσει επικεφαλής μιας ευρύτερης συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

4.    Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μίας «δεξιάς παρένθεσης»; Αναφέρομαι στην Προεδρική Εκλογή τον Φεβρουάριο του 2020.

Όσοι έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα σε «παρενθέσεις» έχουν αποτύχει. Η πολιτική ζωή του τόπου και πάνω απ’ όλα η Ιστορία του αποστρέφεται τις «παρενθέσεις». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με την προηγούμενη προεδρική εκλογή, γιατί τότε θα είμαστε μπροστά σε μια ιστορική «φάρσα».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet