Κώστας Τζαβάρας :Αισθάνομαι πολύ καλά με το σώμα μου…


Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, που έδωσε στη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη ,μιλά για την Ηλεία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το φαγητό και το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου

Ιδιαίτερα ευδιάθετος, αναφέρει η δημοσιογράφος, ο Κώστας Τζαβάρας μας υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο στο «Crowne Plaza, Athens City Centre». Σε μια σπάνια, προσωπικού χαρακτήρα συνέντευξη, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας μας αποκάλυψε γιατί αισθάνεται καλά με το σώμα του,  ποια είναι η αγαπημένη του μουσική αλλά και γιατί κάποιοι γνωστοί του όταν τον βλέπουν κάνουν ότι δεν τον γνωρίζουν.

Πως σχολιάζετε τον σάλο που προκάλεσε η δήλωση σας περί απόσχισης της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;
Ήταν κάτι που δημιούργησε στην Ηλεία μια ευχάριστη αναστάτωση. Για πρώτη φορά ένας πολιτικός έθεσε το δάχτυλο στο τύπο των ήλων. Εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται η πηγή της κακοδαιμονίας για έναν τόπο που ενώ σ’ αυτόν οφείλεται η ονομασία της Πελοποννήσου σήμερα είναι ενταγμένος σε μια διοικητική περιφέρεια που φέρει το πλαστό όνομα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η ιστορία δεν μπορεί όμως να πλαστογραφείται επ’ άπειρον ατιμωρητί. Κανένας Ηλείος σήμερα δεν είναι ευχαριστημένος που δεν ανήκει στην Πελοπόννησο. Ζούμε σε μια κατάσταση όπου η ενιαία και αδιαίρετη γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά Πελοπόννησος, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας έχει διαιρεθεί σε δυο διοικητικές περιφέρειες. Η διαίρεση αυτή αλλοιώνει την φυσιογνωμία των νομών της, αφού μόνο πέντε νομοί από αυτούς σήμερα έχουν το δικαίωμα να λένε ότι ανήκουν στη Πελοπόννησο ενώ οι άλλοι δύο η Ηλείακαι η Αχαΐα ανήκουν σε μια περιφέρεια, που το όνομα της δεν σημαίνει τίποτα. Η γεωγραφία όμως είναι το πεπρωμένο στις κοινωνίεςκαι αργά η γρήγορα εκδικείται αυτούς που χάνουν το νόημα της καταγωγής και του προορισμού τους, μέσα στο διάβα της Ιστορίας.

Έχετε συγκρουστεί επανειλημμένως με τον ΠάνοΚαμμένο. θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά απ' όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας;
Η απόφαση για την παραίτηση η μη ενός υπουργού ή γενικά ενός πολιτικού από το αξίωμα, αποτελεί υπόθεση προσωπική του που ανάγεται αποκλειστικά και μόνο στην αντίληψη που διαθέτει για το καθήκον και τηνευθύνη μέσα στη λειτουργία της δημοκρατίας. Εγώ δεν μπορώ να υποδείξω σε κανέναν αν πρέπει ναπαραιτηθεί ή όχι. Αγωνίζομαι όμως ως πολιτικόςγια την εμπέδωση και την κυριαρχίατης διαφάνειας στην διοίκηση και την διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων. Απ’ αυτήν την άποψη υποστηρίζωότι πρέπεινα ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης,ώστε ο πολίτης να ενημερωθεί και για την τελευταία λεπτομέρεια του περιστατικού αυτού.

Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τι απαντάτε σε όσους δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την αντιπολιτευτικήπαρουσία της Ν.Δ.;
Είναι αλήθεια ότι μια μερίδα πολιτών, που καθημερινά διαπιστώνει με οδύνη το κατάντημα στο οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει τον τόπο, την ουσιαστική έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών και το γενικότερο κλίμα της παρακμής και της ευτέλειας που έχει επιφέρει η ανεύθυνη διακυβέρνηση της, παραπονείται γιατί δε βλέπει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιγράφουν τον οξύ αντιπολιτευτικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζαν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Δηλαδή δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι επιτέλους στην Ελλάδα υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που με αρχηγό τον Κ. Μητσοτάκη δεν κραυγάζει ανεύθυνα συνθήματα δεν οργανώνει πορείες δήθεν «αγανακτισμένων» που «φασκελώνουν» τη Βουλή, που υπόσχονται στους πάντες τα πάντα, που εμπορεύονται φρούδες ελπίδες και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, με μοναδικό στόχο τη κατάκτηση της εξουσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει ένα άλλο αντιπολιτευτικό ήθος που επαγγέλλεται ως ελπίδα την ίδια την αλήθεια, την αλήθεια που κανένας δεν δικαιούται να κρύβει από τους πολίτες. Την αλήθεια που πρέπει να βρίσκεται στη βάση των σχέσεων του κράτους και του πολίτη.Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προικισμένος με όλες τις αρετές και τα προσόντα που χρειάζονται, ώστε γρήγορα να αναδειχθεί σε έναν υπεύθυνο  Πρωθυπουργό που θα αφήσει εποχή. Αυτό εγγυάται άλλωστε και το μεταρρυθμιστικό έργο που άφησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ως νομικός, τι λέτε για τον νόμο Παρασκευόπουλου;

Ο νόμος Παρασκευόπουλου απέτυχε. Επεδίωξε να αποσυμφορήσει τις φυλακές από τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων αλλά δεν φρόντισε να προστατεύσει την κοινωνία από τα δεινά που προέκυψαν εξαιτίας του γεγονότος ότι διακεκριμένοιεγκληματίες με βαρύ ποινικό μητρώο επωφελήθηκαν από τις διατάξεις του, απολύθηκαν ουσιαστικά άνευ όρων από τις φυλακές και σήμερα ενισχύουν την βαριά εγκληματικότητα, που τραυματίζει την κοινωνίακαι αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη.Έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου όσοι είχαν καταδικαστεί για βαριά κακουργήματα τουΠοινικού Κώδικα, όπως είναι ο φόνος, η εκβίαση, η ληστεία, βιασμοί κλπ. Επίσης, θα έπρεπε να προηγείται της απόλυσης η δικαστική εκτίμηση του αν ο απολυόμενος είναι σε θέση να επανενταχθεί στη κοινωνία, χωρίς να  βλάψει το κοινωνικό σύνολο.

Το θέμα των παραπάνω κιλών σας απασχόλησε ποτέ;
Όχι  δεν με απασχόλησε, γιατί αισθάνομαι πολύ καλά μέσα στο δέρμα μου.  Σημασία έχει να αισθάνεσαι καλά με το σώμα σου, γιατί όλη η ευεξία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος προέρχεται απότη σχέση που είναι σε θέση να έχει με τον εαυτό του, στοιχείο του οποίου αποτελεί αναμφίβολα και το σώμα του. Εγώ τα έχω πολύ καλά με τον εαυτό μου και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εκείνοι που με εκτιμούν δεν με εκτιμούν γιατί είμαι εύσωμος ή λιπόσαρκος. Με εκτιμούν γιατί είμαι ο Κώστας Τζαβάρας,που έχω έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, μια διαδρομή επαγγελματική που κινήθηκε πάντα στο ανερυθρίαστο και μια πολιτική πορεία δέκα ετών την οποία όλοι την εμπιστεύονται και την αναγνωρίζουν.

Σας αρέσει το φαγητό; Είστε από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντισταθούν;

Γενικά, προσπαθώ να απολαμβάνω χωρίς ακρότητες όλες τις ευχαριστήσεις που προσφέρει στον άνθρωπο μια λελογισμένη κοινωνική ζωή. Μια από αυτές είναι το φαγητό. Το καλό φαγητό μ’ αρέσει. Αυτό άλλωστε φαίνεται (γέλια), δεν μπορώ να το κρύψω. Αντιστέκομαι όμως στη «σαβουροφαγεία», δηλαδή δεν έχω βουλιμική σχέση με την κατανάλωση της τροφής. Με ελκύει η ποιότητα. Μου αρέσει κάτι εκλεκτό,όχι αναγκαία πολυτελές, που φροντίζω να συνοδεύεται από ένα καλό κρασί. Και αυτό όλο να μοιράζεται με μια πολύ καλή συντροφιά εκλεκτών φίλων.

Τι μουσική ακούτε;
Ακούω από προκλασικούς μέχρι σύγχρονους συνθέτες. Από τον Μπαχ μέχρι τον Βέρντι και τον Γκέρσουιν. Μου αρέσει η τζαζ σε όλες τις εκφράσεις της και ασφαλώς όλη η διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού, από το δημοτικό ως το Βαμβακάρη και τη Σωτηρία Μπέλλου, μέχρι το Γιάννη Παπαϊωάννου και το Σταύρο Τζουανάκο. Με συγκινούν επίσης τα πορτογαλέζικαFados, οι αμερικάνικες μπαλάντες και μουσικές του κόσμου από διάφορα μέρη και διάφορες εποχές.

Τι σας αρέσει να κάνετεστον ελεύθερο χρόνο σας;

Συνήθως διαβάζω. Μου αρέσει η ποίηση η λογοτεχνία γενικά, η φιλοσοφία. Έχω ασχοληθεί με θέματα κοινωνιολογικά, και γενικά είμαι από τους ανθρώπους που ερευνούν τις γραφές.

Αγαπημένοι ηθοποιοί;

Μου άρεσαν πολύ ο Δημήτρης Χορν, από του έλληνες κωμικούς ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Σαπφώ Νοταρά. Από τους ξένους ο Τσαρλς Λότον και ο ΤζακΝίκολσον και οπωσδήποτε ο ΓούντυΆλλεν.

Πόσα χρόνια είστε μαζί με την σύζυγό σας; Πως θα χαρακτηρίζατε το γάμο σας;

Είμαστε μαζί 35 χρόνια. Ο γάμος μας είναι επιτυχημένος γιατί,χωρίς προβλήματα σε όλη αυτή τη χρονική διάρκεια, είμαστε μαζί σε μια κοινότητα βίου, από την οποία έχει προκύψει μια καλή οικογένεια. Πάντα ήταν στο πλευρό μου, με στηρίζει και την στηρίζω, υπάρχει μεταξύ μας αμοιβαίος σεβασμός,αγάπη και εκτίμηση.

Πως τη γνωρίσατε;
Από συναναστροφές νεανικές των φοιτητικών μου χρόνων, που διήρκεσαν για ένα χρονικό διάστημα. Και «ύστερα ήρθε ο έρωτας» (γέλια).

Θέλετε να γίνεις παππούς;
Αυτό είναι κάτι που περιμένει ο καθένας, που έχει παιδιά σε ηλικία τέτοια που να είναι ικανά να κάνουν απογόνους.

Τσεκάρετε τους συντρόφους των παιδιών σας;

Όχι. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα παιδιά μου να είναι μαζί με τους ανθρώπους, τους οποίους έχουν επιλέξει για να μοιραστούν την ζωή τους αλλά και οτιδήποτε σ’ αυτό τον κόσμο έχει νόημα να το μοιράζεται κάποιος μ’ έναν άλλον άνθρωπο.

Θέλετενα μας πείτε κάποιο ελάττωμά σας;
Ένα από τα ελαττώματα μου είναι ότι πολλές φορές είμαι υπερβολικά ανεκτικός με την αχαριστία και την κακία, αλλά δεν μπορώ να το κόψω αυτό. Θεωρώ ότι κι αυτά είναι για έναν πολιτικό φαινόμενα που συμβαίνουν.

Το χειρότερο που σας έχουν κάνει;

Σαν δικηγόρος έχω κάνει μεγάλες υποθέσεις, έχω ασχοληθεί με πολύ σοβαρά δικαστικά ζητήματα και πάντα υπήρξαν άνθρωποι που ακόμα και τώρα έχουν στο μυαλό τους και αναγνωρίζουν τον έντιμο κι ασυμβίβαστο αγώνα που έκανα για την περίπτωσή τους.Αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ευεργετημένοι από εμένα που με βλέπουν στο δρόμο και κάνουν ότι δεν με γνωρίζουν.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet