Κυβέρνηση χαμένη ανάμεσα στο τίποτα και το πουθενά

Την προηγούμενη εβδομάδα, ακούγοντας τον κ. Πρωθυπουργό στη 82η Δ.Ε.Θ., παρακολουθήσαμε μια συρραφή κοινοτοπιών, τις οποίες επανειλημμένως έχουμε ακούσει από το στόμα του. Κυρίως όμως τον είδαμε να μιλά για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και να προσκαλεί διακαώς νέους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, εφευρίσκοντας μάλιστα ένα νέο όρο, αυτόν του Grinvest. Το νέο αυτό αφήγημα του Πρωθυπουργού κατέρρευσε για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ώρες από την ίδια την πορεία των γεγονότων, με αφορμή την μεγάλη επένδυση της EldoradoGold και την απειλή της αποχώρησής της από την χώρα.

Είναι γεγονός ότι από το 2012 έως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση έχουν επανειλημμένως διαπρέψει σε μια σειρά ενεργειών που ουσιαστικά υπονομεύουν την επένδυση της EldoradoGold. Συστηματικά καθυστερούν τις σχετικές αδειοδοτήσεις παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προσφύγει 18 φορές και έχει δικαιωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι ο πιο αυστηρός δικαστικός θεματοφύλακας της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την μακρόσυρτη αυτή διαδικασία βγαίνει ένα και μόνο μήνυμα, που δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη εταιρεία αλλά όλους τους υποψήφιους επενδυτές, ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν είναι φιλική προς τις επενδύσεις, αγνοεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων και είναι όμηρος των ιδεοληψιών της.Άλλωστε τα μέλη της και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώνουν πόσο αντίθετοι είναι ιδεολογικά με τις επενδύσεις γενικά και ειδικότερα με την επένδυση αυτή.

Και δεν μπορεί να είναι φιλική προς τις επενδύσεις η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα γιατί απλά δεν πιστεύει στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, της ανοιχτής αγοράς, της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι όλες οι εν εξελίξει μεγάλες επενδύσεις έχουν γίνει από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιώπη), τις οποίες η Κυβέρνησηόχι μόνο δεν τις προχωρά αλλά βρίσκει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκείνες τις μορφές της αντίστασης που επιβάλλει η ιδεοληψία της για να τις καθυστερήσει.

Το ίδιο έγινε και με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τηνοποία όχι μόνοήταν αντίθετοι ως Aντιπολίτευση, αλλά έκαναν και ό,τι μπορούσαν επί μια διετία για να την καθυστερήσουν, ξεπουλώντας την τελικά 7 φορές φτηνότερα από το τίμημα που ζητούσε η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!Παρά λοιπόν τις μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργού, που επιστράτευσε ακόμα και τον κ. Μακρόν προκειμένου να εφοδιάσει την εικόνα του με κάποια εχέγγυα αξιοπιστίας, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα στον τομέα των επενδύσεων. Είναι οι προσπάθειες των συριζαίων, όπως έλεγε ο Καβάφης,«…σαν των Τρώων. Κομμάτι κατορθώνουμε• κομμάτιπαίρνουμ’ επάνω μας • κι αρχίζουμενάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες.Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά».

Αντίθετα, η Ν.Δ., της οποίας ο πυρήνας της ιδεολογίας της αποτελείται από τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας, έχει δώσει δείγματα κυβερνητικής γραφής στον τομέα αυτό. Ο Πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί να κάνει την Ελλάδα ξανά μια χώρα φιλική στους επενδυτές, μειώνοντας την φορολογία στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, ενισχύοντας την ρευστότητα μέσα από το τραπεζικό σύστημα και βελτιώνοντας το επενδυτικό περιβάλλον μέσα από την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και τη ελαχιστοποίηση των συναλλαγών και των επαφών με το Δημόσιο.

Γιατί μόνο φιλική προς τις επενδύσεις δεν είναι μια χώρα όπου ένα μεγάλο σπάταλο Κράτος υπερφορολογεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να συντηρεί και να διαιωνίζει την ύπαρξή του και να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες. Η Ν.Δ. είναι η μόνη που μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους έλληνες και ξένους επενδυτές, όπως άλλωστε το έκανε και την περίοδο 2012-2014. Και τώρα, μετά από 2.5 χρόνια διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει άλλος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, από εκείνο τον δρόμο που χάραξε τότε η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Και οι καλόπιστοι πολίτες της χώρας έχουν λάβει πλέον το μήνυμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας από την Αριστερά για την διακυβέρνηση του τόπου και αυτό αποτελεί το τέλος της αυταπάτης της.


Κώστας Τζαβάρας
Βουλευτής Ηλείας
Νέα Δημοκρατία
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet