Κώστας Τζαβάρας : «Οι ρινόκεροι επιστρέφουν.Η Δημοκρατία αντιστέκεται»

«Οι ρινόκεροι επιστρέφουν.Η Δημοκρατία αντιστέκεται»
«Υποτασσόμαστε στην τυραννία όταν δεν βλέπουμε τη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουμε και σ’ αυτό που ισχύει πραγματικά»
TimothySnyder

Το 1959 ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε το κλασσικό πλέον έργο του θεάτρου του παραλόγου «Ρινόκερος». Πηγή έμπνευσης για την συγγραφή του έργου αυτού υπήρξε η συγκλονιστική εμπειρία που έζησε την δεκαετία του ’30 ο συγγραφέας, παρακολουθώντας τον ένα μετά τον άλλο τους φίλους του να ενδίδουν στη γλώσσα του φασισμού και να παγιδεύονται από τους μηχανισμούς προπαγάνδας του Χίτλερ. Μιας προπαγάνδας που είχε την δύναμη να καταργεί τα γεγονότα, να αχρηστεύει την λογική, να αντικαθιστά την αλήθεια με εναλλακτικές πραγματικότητες και να προβάλει το μεγαλείο του Φύρερ.

Στο έργο όσοι υποκύπτουν στη μαγική δύναμη της ναζιστικής προπαγάνδας μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Χαρακτηριστικά ο Ιονέσκο περιγράφει αυτή την αλλαγή: «Είχε παγιδευτεί στο μηχανισμό. Είχε γίνει ναζί, είχε αποδεχθεί τα πάντα. Είχε γίνει ρινόκερος». Ο Ιονέσκο, χρησιμοποιώντας την τερατώδη εικόνα του ρινόκερου ήθελε να ταρακουνήσει τις συνειδήσεις των ανθρώπων εκείνης της εποχής για να τους κάμει να προσέξουν πόσο συγκλονιστικό ήταν το γεγονός της μετατροπής μέσω της προπαγάνδας ενός ελεύθερου πολίτη σε υπηρέτη ενός ανελεύθερου τυραννικού καθεστώτος.

Οι «ρινόκεροι» πιστεύαμε ότι είχαν εκλείψει οριστικά από το προσκήνιο της ιστορίας. Ο θρίαμβος της φιλελεύθερης δημοκρατίας μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου φαινόταν ότι αποτελεί εγγύηση γι’ αυτό.Και να που 60 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο εφιάλτης του ολοκληρωτισμού αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα της ιστορίας με την μορφή του εθνικολαϊκισμού. Τα φαντάσματα του παρελθόντος αναβιώνουν και μια νέα γενιά «ρινόκερων» εμφανίζεται, για να επιτελέσει την ίδια λειτουργία μέσα στο καινούργιο ιστορικό τοπίο. Το τοπίο που διαμορφώθηκε για να υποδεχθεί την συμβολική πραγματικότητα της μετά-αλήθειας, της λέξης που έγινε με βάση το λεξικό της Οξφόρδης η λέξη της χρονιάς για το 2016.Δηλαδή, της πολιτικής ρητορικής που αγνοεί την αλήθεια και βασίζεται σε μια προσωπική και εντελώς πλαστή εκδοχή της πραγματικότητας. Έτσι, είδαμε στα πλαίσια τόσο της προεκλογικής περιόδου των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α. αλλά και του δημοψηφίσματος για το Brexitνα εξελίσσονται πρωτοφανείς ρινοκεριάδες.

Ήδη όμως και στα καθ’ ημάς ανάλογα φαινόμενα έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται υπό το καθεστώς της για «πρώτη φορά Αριστερής Κυβέρνησης».Η συμμαχική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις αλλεπάλληλες και παταγώδεις αποτυχίες σε όλα τα επίπεδα και τα πεδία της διακυβέρνησης του τόπου, μετά την διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργούσε  προτού ανέλθει στην εξουσία και μετά το διασυρμό που καθημερινά υφίσταται από κοινωνικέςομάδες που πλήττονται από την λιτότητα που έχει επιβάλλει και την υπερφορολόγηση, δεν έχει άλλο μέσο για να διατηρηθεί στην εξουσία από την μόλυνση της δημόσιας ζωής με τον ιό της ρινοκερίτιδας.

Έτσι λοιπόν, έχει συγκροτήσεικαι λειτουργεί έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα μηχανισμό προπαγάνδας, που στρατολογεί «ρινόκερους» και τους μετατρέπει σε κήρυκες μιας κυβερνητικής και κομματικής μετά-αλήθειας, για χάρη της πολιτικής της επιβίωσης. Μια στρατιά κυβερνητικών «ρινόκερων» καλπάζει στις ιδεολογικές ερημιές, στις πολιτικές και ιδεολογικές σαβάνες της Κυβερνητικής συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάτω από τη δράση αυτών των προπαγανδιστών το καθεστώς της αλήθειας κάθε γεγονότος καθορίζεται αποκλειστικά με κριτήριο τις επιθυμίες της Κυβέρνησης. Αναβιώνει πλέον μια φασιστική στάση απέναντι στην αλήθεια, που για καιρό εθεωρείτο ότι είχε παραμείνει ανενεργή στα αζήτητα της Ιστορίας. Καθημερινά, αποσιωπούνται τα γεγονότα, προβάλλονται συνθήματα ενίοτε και ανορθολογικού περιεχομένου και προτιμώνται ευχάριστα μυθεύματα σε σχέση με τα διδάγματα της Ιστορίας και τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Πρωταγωνιστικός σ’ αυτό το πλαίσιο επικοινωνιακής δράσης είναι ορόλος του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος δεν διστάζει δημοσίως και επισήμως να καταγγέλλει τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, που ακυρώνουν για παράβαση του Συντάγματος διοικητικές πράξεις τηςΚυβέρνησης του και να τις χαρακτηρίζει ως «θεσμικά εμπόδια» στη πορεία τουκυβερνητικού έργου. Αλλά και Υπουργοί της αριστερής κυβέρνησης καταφέρονται δημοσίως εναντίον δικαστών και τους χαρακτηρίζουν προστάτες φοροφυγάδων. Μάλιστα, ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός χαρακτηρίζειδημοσίως ανεπιθύμητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου και προαναγγέλλει τη διόρθωσή της με νεώτερη από το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση.

Άλλοι πάλι λοιδορούν ανώτατους δικαστές γιατί δεν φρόντισαν σε συγκεκριμένη υπόθεση να ευθυγραμμιστούν με τις επιθυμίες της Κυβέρνησης και να προσδώσουν στη σημασία της «βλαπτικής μεταβολής»των όρων εργασίας μιας εργαζόμενης και την έννοια της υπερημερίας περί την καταβολή του μισθού. Πράγμα που είναι αδιανόητο με βάση το ισχύον δίκαιο. Παράλληλα, για την πιο αποτελεσματική χρήση της κυβερνητικής προπαγάνδας, η Κυβέρνηση  διαρρέει ψευδείς ειδήσεις ή εφοδιάζει με nonpapersτους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ώστε ο πόλεμος κατά της αλήθειας που έχει κηρύξει να αποβαίνει καθημερινάπρος όφελος της και εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. Η συκοφαντία, η προσωποποίηση των πολιτικών σχέσεων, τα φαντάσματα του παρελθόντος, η εμπάθεια, ο φανατισμός, το διχαστικό πνεύμα, οι φραστικές υπερβολές κοσμούν την συμπεριφορά της νέας γενιάς «ρινόκερων».

Η Δημοκρατία πλήττεται στις πιο θεμελιώδεις αρχές της: την αρχή του κράτους δικαίου, την αρχή της ασφάλειας του δικαίου, την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος. Οι εξουσίες της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο καθημερινά ασκούνται καταχρηστικά. Η κοινωνία κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς η κοινωνία έχει ανεπίτρεπτα διχαστεί σε δύο κατηγορίες πολιτών, σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται με τα λόγια του Ιονέσκο «Γιατί να μην γίνω ρινόκερος; Άλλωστε μου αρέσουν οι αλλαγές» και σε εκείνους που μαζί με τον πρωταγωνιστή Μπερανζέτ δηλώνουν«Αλίμονο σ’ αυτόν που προσπαθεί να διατηρήσει την αυθεντικότητά του. Ας είναι, θα υπερασπιστώ την ύπαρξή μου κόντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος και θα μείνω έτσι ως το τέλος. Δεν παραδίνομαι!». Η Δημοκρατία αντιστέκεται και τελικά θα νικήσει.


Κωνσταντίνος Τζαβάρας
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ.
Βουλευτής Ηλείας
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet