Κώστας Τζαβάρας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει χωρίς άλλες απώλειες για την κοινωνία

Συνέντευξη του Κώστα Τζαβάρα, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Ηλείας, στην Άννα Καραβοκύρη και την εφημερίδα «Finance & Markets Voice»

Την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση θα περάσει από την Βουλή, με οριακή πλειοψηφία, πρόσθετα μέτρα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εργάζεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά για την παραμονή της στην εξουσία.

Ο κ. Τζαβάρας κατηγορεί, επίσης, τη διαπραγματευτική ομάδα πως τρέχει, για μια ακόμα φορά, πίσω από τις εξελίξεις, «επαναλαμβάνει το μοντέλο συμπεριφοράς του πρώτου εξαμήνου του 2015» και «δίνει δικαιώματα» σε εκείνους που έχουν συμφέρον από την επαναφορά του Grexit στο προσκήνιο. 

Να κλείσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση ή να οδηγηθούμε σε εκλογές;

Η ΝΔ θέλει να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα που την έχει οδηγήσει με την δήθεν «ηρωική» διαπραγμάτευσή της η Κυβέρνηση, με τις ολιγότερες αρνητικές συνέπειες για την χώρα και την κοινωνία. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έχει προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία, η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα και αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Κυβέρνηση. Αυτό που θέλουμε ως ΝΔ είναι να σωθεί η χώρα και να μην μπει σε νέες περιπέτειες και αυτό προφανώς συμπίπτει με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έξοδο από το αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει. Το θέμα είναι να το πετύχει η Κυβέρνηση χωρίς άλλες απώλειες για την κοινωνία και σεβόμενη όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Από την άλλη οι εκλογές, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος μας, είναι τμήμα της λύσης του προβλήματος και το μόνο μέσο για να γλυτώσει η χώρα από την ανικανότητα και την αποτυχία αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει καταφέρει έως τώρα με την διαπραγμάτευση της να χρεώσει την χώρα κοντά 90 δισεκατομμύρια και να αφαιμάσσει συνεχώς τους πολίτες.

Θεωρείτε ότι η οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης στην Βουλή μπορεί να ψηφίσει και να νομιμοποιήσει τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα με την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή. Τα ασφαλιστικά χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, το υπερταμείο που δέσμευσε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια στους δανειστές, η αύξηση του ΦΠΑ και κυρίως στα αγροεφόδια αλλά και η θέσπιση έμμεσων φόρων που οδήγησαν την Κυβέρνηση κατά μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών, η παρούσα κυβέρνηση τα επέβαλλε αδίστακτα και χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια κανενός. Το ίδιο θα κάνει και τώρα γιατί όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις το πρόβλημα της δεν είναι η διακυβέρνηση της χώρας με κατεύθυνση την έξοδο από την κρίση, αλλά η διατήρηση της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα.

Θεωρείτε ότι την συζήτηση περί Grexit την ανοίγει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή η ελληνική πλευρά;

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, με την καθοδήγηση του κ. Τσίπρα, επαναλαμβάνει το ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς που  ακολούθησε το 1ο εξάμηνο του 2015. Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, διαπραγματεύεται αμέριμνη όπως είπε ο κ. Φίλης, αδιαφορώντας για το αν μια κακή συμφωνία τώρα θα ήταν προτιμότερη από μια πιο καλή συμφωνία αργότερα, όπως εδήλωσε ο κ. Χουλιαράκης. Η ασυνεννοησία που επικρατεί στο εσωτερικό της διαπραγματευτικής ομάδας, με τον κ. Τσακαλώτο να έχει κουράσει και να έχει κουραστεί από τις αλλεπάλληλες μάχες υπέρ κόκκινων γραμμών που κάθε φορά αποδεικνύονται ανύπαρκτες, η κατάρρευση της αξιοπιστίας της Κυβέρνησης στο εξωτερικό, η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της να ανταποκριθεί σε δεσμεύσεις που η ίδια έχει αναλάβει, δίνουν το δικαίωμα σε όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι την Ελλάδα στο εξωτερικό να ξανακάνουν λόγο περί Grexit.

Κατά την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης θεωρείτε πως έγιναν λάθη στις διαπραγματεύσεις και ποια;

Σε μια διαπραγμάτευση κανένας δεν μπορεί να κάνει λόγο για λάθη, παρά μόνο εκ των υστέρων. Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε επιτύχει επί δύο χρόνια να παραλάβει μια χώρα σε ύφεση και με ελλείμματα και να την παραδώσει με ανάπτυξη και με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Με τέτοια αποτελέσματα κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για λάθη. Όμως ελέγχεται γιατί δεν επέτυχε να ολοκληρώσει και την 5η αξιολόγηση, πλην όμως για αυτή σήμερα όλοι γνωρίζουν τα εμπόδια που είχαν προβάλει οι επαφές της επερχόμενης κυβερνητικής ομάδας Τσίπρα, οι οποίοι δημοσίως εδήλωναν ότι ως Κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 δεν θα αναγνωρίσουν καμία δέσμευση της χώρας από την Κυβέρνηση Σαμαρά. Καλούσαν δε ανοιχτά τους δανειστές να μην κλείσουν καμία συμφωνία με την απερχόμενη κυβέρνηση. Όλα αυτά βέβαια γιατί δήθεν είχαν σκοπό να σκίσουν τα μνημόνια, να ακυρώσουν τους μνημονιακούς νόμους, να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, να αποκαταστήσουν τις απώλειες στα εισοδήματα των εργαζομένων. Δυστυχώς, το μόνο που πέτυχαν με τα ψέματα και τις κάλπικες υποσχέσεις ήταν να πείσουν τον ελληνικό λαό να τους ψηφίσει και να κάνει έτσι πιο τραγική επί 2 χρόνια την μοίρα αυτού του τόπου.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα κάνατε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τέτοιο θέμα προφανώς δεν τίθεται γιατί οι σοβαροί πολιτικοί όπως ο κ. Τσίπρας διατηρούν αμετάβλητα τα ιδεολογικά τους πιστεύω και είναι αδύνατο να πάψουν να επενδύουν σε διχαστικά κηρύγματα του τύπου: ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν.

Εφημερίδα Finance & Markets Voice
φύλλο 1
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet