Η Ηλεία

» Δήμοι - Πύργου - Κατάκολο

Γρήγορη μετάβαση :

Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Κατάκολο, το επίνειο του Πύργου, βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η Φειά, το επίνειο της Ηλιδας. Η Φειά, την οποία αναφέρει ο Ομηρος, ήταν κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ορμητήριο των Αθηναίων. Τον 6ο αιώνα μ.Χ., έπειτα από ισχυρό σεισμό, καταποντίστηκε στη θάλασσα.  Στη συνέχεια η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από Ζακυνθινούς, Κεφαλλονίτες αλλά και από κατοίκους των περιφερειακών χωριών του Πύργου.

Το Κατάκολο, , είναι το  λιμάνι της πρωτεύουσας του νομού Ηλείας. Γραφικό, με έντονο το παραδοσιακό χρώμα  το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από τον Πύργο.. Βορειοδυτικά του Κατάκολου, στον όρμο του Αγίου Ανδρέα, πάνω σε λόφο, βρίσκεται το ερειπωμένο Ποντικόκαστρο, άλλοτε ισχυρό φρούριο των Βιλαρδουίνων, το οποίο χτίστηκε τη Βυζαντινή περίοδο και ανοικοδομήθηκε από τους Φράγκους. Από εδώ μπορεί κάποιος να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα. Στο Κατάκολο υπηρξε μεγάλη ανάπτυξη , κατά την περίοδο της σταφίδας , όπου λειτουργούσαν μεγάλα εργοστάσια σταφίδας, καθώς από το  Λιμάνι του Κατακόλου γινόντουσαν όλες οι εξαγωγές σταφίδας της περιοχής .  

Η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε το λιμάνι του Κατακόλου με τον Πύργο , ήταν η δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το  έτος 1883 . Διακόπηκε για κάποιο διάστημα και το έτος 2007 ανακατασκευάστηκε και επαναλειτουργεί συνδέοντας πλέον το Κατάκολο με τον Πύργο και την Αρχ. Ολυμπία . Το Κατάκολο είναι αρκετά τουριστικό, με πολλά τουριστικά μαγαζιά , μπαρ και καλές ψαροταβέρνες.

Το λιμάνι του έχει αρκετή κίνηση, κυρίως από κρουαζιερόπλοια με επισκέπτες  με προορισμό  την αρχαία Ολυμπία, που αγγίζουν τις 600.000 χιλιάδες ετησίως. Στην ευρύτερη περιοχή και κατά μήκος της παραλίας έχουν κτιστεί παραθεριστικές κατοικίες από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας καθώς και από ετεροδημότες. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Κατακόλου είναι περίπου 650  και ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την αλιεία .

Στο Κατάκολο γεννήθηκε το 1910 ο μετέπειτα μεγάλυτερος Ελλήνας εφοπλιστής Ιωάννης Λάτσης γιός του Σπύρου Λάτση ο οποίος ήταν ψαράς στο επάγγελμα. Το πατρικό σπίτι του Γιάννη Λάτση , το οποίο επισκέφθηκε για τελευτά φορά το 1978 ,βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κατακόλου και παραχωρήθηκε  από τον Γίαννη Λάτση στο Δήμο Πύργου .

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet