Η Ηλεία

» Μονές Εκκλησίες - Φραγκαβίλλας

Γρήγορη μετάβαση :


 
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Φραγκαβίλλας  σύμφωνα με υπολογισμού κτίστηκε περίπου τον 11ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται 3 χλμ. έξω από την πόλη της Αμαλιάδας.

Κατά μία άποψηΤην ονομασία του πήρε  από ένα Φράγκο τιτλούχο που οικειοποιούμενος τα κτήματα της Μονής έκτισε εκεί την έπαυλή του (νίlla).

Στο Λόφο που βρίσκεται η Μονή αισθάνεται κανείς δέος και ευλάβεια κάτω από τα αιωνόβια κυπαρίσσια και πλατάνια και κοντά στον βυζαντινό Ναό της Παναγίας, έτσι όπως ο χρόνος εξωτερικά τον έχει μεταμορφώσει.

Εσωτερικά η Τούρκικη βεβήλωση και η φωτιά έχουν καταστρέψει τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του. Οι λίγες όμως που διακρίνονται και η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που έσωσαν οι πιστοί από τις καταστροφές, δείχνουν όλη τη μεγαλοπρέπεια που είχε κάποτε το Μοναστήρι. 

.Το καθολικό της, κτίσμα της μεσοβυζαντινής περιόδου, είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Ηλείας. Ανηκει στον τύπο του τετράστηλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλλο. Μεταγενέστερες προσθήκες και μετασκευές έχουν αλλοιώσει τη μορφή του εξωτερικά, που σήμερα εμφανίζεται ογκώδης και αδιάρθρωτη. . Η Ιερά  Μονή Φραγκαβίλλας, σήμερα λειτουργεί ως οικοτροφείο της Μητροπόλεως Ηλείας

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet