Η Ηλεία

» Δήμοι - Ζαχάρως - Ζαχάρω

Γρήγορη μετάβαση :

Η Ζαχάρω βρίσκεται  32 χιλ. από τον Πύργο, είναι πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη  έχει εύκολη πρόσβαση σε πολλά αξιοθέατα .Κτισμένη λίγο μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους.

Η Ζαχάρω σαν οργανωμένο οικιστικό συγκρότημα δεν υπήρχε πριν της απελευθερώσεως του 1821. Από ιστορικά δεδομένα όμως φαίνεται ότι υπήρχε από το τέλος του 18ου αιώνα ένας οικισμός από χορτοκαλύβες, που εκατοικείτο εποχιακά από γεωργοκτηνοτρόφους της κοινότητας Μίνθης,.Στην περιοχή  της Ζαχάρως φέρεται σαν τσιφλίκι των Λαλαιών Τούρκων Ατζιταγά, οι οποίοι επιβλήθησαν  στη περιοχή μετά την νίκη τους επί των Αλβανών που είχαν έλθε ως βοήθεια εναντίον των επαναστατημένων Ελλήνων. Στη θέση του Αγ.Σπυρίδωνα ήσαν οι Αποθήκες του Αγά του Λάλα και μετά την απελευθέρωση περί του τέλος του 19ου αιώνα κτίσθηκε η ομώνυμη εκκλησία.

Στις απογραφές που έγιναν στα 1835, 1844,1851 και 1861 δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθυσμό της Ζαχάρως,γιατί οι κάτοικοί της απογράφοντο ως Αλβαιναίοι , αφού  διέμενον στη Ζαχάρω κυρίως τον χειμώνα. Η Zαχάρω έγινε οργανωμένος οικισμός μετά το 1860 . Στο Κλειδί του Καϊάφα διεξήχθησαν το 1825 σφοδρές μάχες εναντίον του Ιμπραήμ από την Ταξιαρχία της Αρήνης (με ηγέτη τον Ταξίαρχο Φώτη Μισιχρόνη που αργότερα χρημάτισε και Δήμαρχος Αρήνης,οι οποίοι κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία του Αιγύπτιου Στρατηλάτη προς το Μεσολόγγι. Μετά την αποτυχία αυτή ο Ιμπραήμ για να εκδικηθεί τους Αρηναίους, ισοπέδωσε το χωρίο τους (Τσορβατζί - Αρήνη), έκαψε τα καρποφόρα δένδρα της Περιοχής και έριξε στο έδαφος διαλυμένο αλάτι για να μη ξαναβλαστήσουν και δώσουν καρπούς για συντήρηση ανθρώπων και ζώων.

Η παραλία της Ζαχάρως είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας με ψιλή χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά, Έχει  μάλιστα βραβευτεί με την γαλάζια σημαία της ευρωπαΪής ένωσης
Βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Καϊάφα μια περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς με ιαματικά λουτρά. Οι  θεραπευτικές ιδιότητες των θερμομεταλλικών πηγών Καϊάφα ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο, σε τούτες τις πηγές καθάρισε ο κένταυρος Νέσσος την πληγή που του προκάλεσε το δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή και έτσι εξηγείται η άσχημη μυρωδιά τους. Το σπήλαιο μέσα στο οποίο βρίσκονται θεωρούνταν τόπος ιερός, αφού εκεί έλεγαν ότι κατοικούσαν οι νύμφες Ανιγρίδες. Στην περιοχή του Καϊάφα κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 έλαβαν χώρα δύο σημαντικές μάχες: μία νικηφόρος κατά των Τουρκαλβανών και μία αμφίρροπος κατά των Αιγυπτίων.
Εχοντας το προνόμιο  να είναι η Ζαχάρω δίπλα στον Καϊάφα , αναπτύχθηκε και είναι πλέον  μια πλήρως οργανωμένη πόλη, με καλή ρυμοτομία και άριστη τουριστική οργάνωση, είναι ένα μέρος φιλόξενο με πανέμορφα τοπία και εντυπωσιακά αξιοθέατα.  Δέχεται πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτόν τον μικρό παράδεισο της ευρύτερης περιοχής . Κατα την περίοδο 2006  και με αφορμή μια κινηματογραφική παραγωγή  με τίτλο "Οι γαμπροι της Ζαχάρως" απέκτησε μεγάλη φήμη , προσδοκώντας  ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη.
  

Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet