Η Ηλεία

» Δήμοι - Πηνειού - Καβάσιλας

Γρήγορη μετάβαση :

Τα Καβάσιλα είναι ένα πεδινό Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γαστούνης του Νομού Ηλείας. Βρίσκεται στη μέση περίπου του κάμπου της Ηλείας, δίπλα στον ποταμό Πηνειό. Οι κάτοικοί του ανέρχονται στους 1600, κυρίως αγρότες. Διαθέτει   υπαίθριο θέατρο  και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον ʼγιο Νικόλαο .                                                                                                          Σύμφωνα με κάποια εκδοχή πήρε το όνομά του από τον ʼγιο Νικόλαο Καβάσιλα, μεγάλο λόγιο των Βυζαντινών χρόνων, ο οποίος επέλεξε αυτόν τον τόπο για να μονάσει τα τελευταία χρόνια του επίγειου βίου του.
Μια απογραφή του 1461 την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αναφέρει πόσο φόρο έπρεπε να πληρώσει ο οικισμός των Καβασίλων που είχε τότε 15 κατοίκους. Το πρωτότυπο αυτής της απογραφής υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας "Κύριλλος και Μεθόδιος".
    Μια άλλη πληροφορία προέρχεται από την απογραφή GRIMANI το 1700 μ.Χ. όταν το χωριό ήταν υπό την κατοχή των Βενετών. Εκεί αναφέρονται τα " Πάνω Καβάσιλα" με 45 κατοίκους και τα "Κάτω Καβάσιλα" με 150 κατοίκους.
     Το 1821 οι κάτοικοι συμμετείχαν στη μάχη του Βαρθολομιού ύστερα από διαταγή του Γ. Σισίνη. Επίσης πολλοί κάτοικοι πήραν μέρος στον 1ο και 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.
      Το εύφορο έδαφος της περιοχής και η κατασκευή του φράγματος του Πηνειού ευνόησε πολύ την γεωργία. Μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων όπως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, λάδι, πατάτες, καρπούζια και σταφίδες παράγονται στα Καβάσιλα. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των κατοίκων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. 


Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet