Η Ηλεία

» Δήμοι - Ανδρίτσαινας-Κρεστένων - Φανάρι

Γρήγορη μετάβαση :

Το δημοτικό διαμερισμα  του Φαναρίουείναι κτισμένο στους πρόποδες του Κάστρου της Ωριάς (Κρεπακόρε), μέσα σε κατάφυτες πλαγιές και ρεματιές όπου ευδοκιμούν τόσο οι ελιές και τα αμπέλια όσο και διάφορα οπωροφόρα δέντρα . Σύμφωνα με την απογραφή του 2001  έχει 244 κατοίκους.

Το Φανάρι είχε έντονη παρουσία στην ιστορία του τόπου από τον 13ο αιώνα καθως   πρωταγωνιστεί σε όλους τους αγώνες των εκάστοτε εμπλεκομένων (Δεσπότες του Μυστρά, Φράγκοι της Καρύταινας, Ενετοί της Μεθώνης και Τούρκοι) για την επικράτηση και κυριαρχία της επαρχίας.

Το 1715 οι Φαναρίτες υποκύπτουν οριστικά στους Τούρκους και η περιοχή ονομάζεται καζάς (επαρχία) Φαναρίου με έδρα του αγά - διοικητή και καδή το Φανάρι. Μέχρι το 1821 μικρά χωριά έγιναν κωμοπόλεις και κεφαλοχώρια ενώ άλλα κεφαλοχώρια χάθηκαν ("ΟΛΥΜΠΙΚΑ" Αγησ. Τσέλαλης).

Στις 27/03/1821 οι Φαναρίτες Τούρκοι εγκαταλείπουν το Φανάρι και τρέχουν να κρυφτούν στη Τρίπολη μπροστά στον κίνδυνο από την εξέργεση των Ελλήνων, αλλά περικυκλώνονται στα Στενά του Αγ. Αθανασίου, κοντά στην Καρύταινα, και εξοντώνονται από τον Κολοκοτρώνη και τους Μανιάτες πολεμιστές του, Γορτύνιους αγωνιστές και φυσικά πατριώτες μας από Ολυμπία και Τριφυλία. 

Σύμφωνα με κάποιον Ενετό στα τέλη του 17ου αιώνα (οι Βενετοί έμειναν στην Πελοπόννησο τρείς δεκαετίες, 1685 -1715) η επαρχία Φαναρίου είχε 64 πόλεις, 6 αφανισμένες, 1458 οικογένειες με 6.268 ψυχές.


Πίσω

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet